Hallo Google! Welkom op mijn website!

Chris Vermeulen

We zijn vaak zo bezig met ons inleven in de bezoekers van onze sites en het aanpassen van onze site om het hun naar de zin te maken, dat we wel eens vergeten dat de crawlers (scripts) van Google en andere zoekmachines ook regelmatig onze websites bezoeken.

Het is best verstandig om ook die 'bezoekers' het naar de zin te maken door ze in staat te stellen jouw site heel gemakkelijk te indexeren. Een sitemap is daarbij erg belangrijk. Het helpt je niet altijd om hoger te komen, maar het helpt wel om je site beter en vaker geïndexeerd te krijgen.

Er zijn twee soorten sitemaps: een html-sitemap en een XML-sitemap.

Een html-sitemap

Een html-sitemap is gewoon een pagina van je site waarop je links naar alle andere belangrijke pagina's van je site zet. Simpel om te maken en handig voor de zoekmachines EN voor je bezoekers. Zeker doen dus. Je kunt dat doen in de vorm van een boomstructuur, die lijkt op een mappenstructuur. Een voorbeeld daarvan zie je hier. Wij zelf houden ervan om het in categorieën in te delen. Een voorbeeld daarvan zie je hier.

In SwiftySite kun je met een paar klikken een html-sitemap maken die zichzelf automatisch updatet wanneer jij een pagina bijmaakt of verplaatst.

Een XML-sitemap

Een XML-sitemap is een document op je site dat links naar alle andere pagina's van je site bevat, maar dan zo opgesteld (XML) dat Google (en andere zoekmachines) ze makkelijk kunnen volgen.

Een XML-sitemap heeft per link naar een andere pagina van je site aanvullende informatie voor de zoekmachines. Zo staat er bijvoorbeeld per pagina hoe belangrijk jij die pagina vindt en hoe vaak jij wilt dat de zoekmachines die pagina indexeren. De zoekmachinescripts hoeven jouw richtlijnen niet te volgen, maar in de regel doen ze dat wel.

Hoewel elke site er goed aan doet een XML-sitemap te maken is het met name interessant voor sites die erg veel pagina's hebben die niet zo goed aan elkaar gelinkt zijn en is het een must voor sites die dynamisch gegenereerde pagina's hebben, zoals webwinkels. Je wilt dan in feite graag dat Google elke (dynamisch gegenereerde) productpagina netjes indexeert.

XML staat voor Extensible Markup Language. Dat klinkt misschien spannend, maar het is gewoon een set afspraken over hoe elektronische documenten gecodeerd worden. Voor de duidelijkheid: je hoeft geen verstand van XML te hebben om een XML-sitemap te kunnen maken :-)

Een XML-sitemap maken

Er zijn verschillende manieren om een XML-sitemap te maken. Je kunt die zelf maken, met de hand zeg maar, je kunt een XML-sitemapgenerator gebruiken en in sommige content management systemen zit een XML-sitemapgenerator standaard ingebouwd.

In SwiftySite bijvoorbeeld, wordt de crawler van Google (en die van de andere zoekmachines) automatisch naar het XML-sitemap-document geleid. Die sitemap wordt automatisch door SwiftySite aangemaakt en telkens wanneer jij een pagina bijmaakt of op een pagina iets verandert, geüpdatet.

Als je graag zelf een XML-sitemap wilt maken, dan verwijs ik je graag naar dit artikel: SEO tips deel 5.

Als je graag gebruik maakt van een XML-sitemapgenerator, dan verwijs ik je graag naar: http://www.xml-sitemaps.com/

Daar kun je jouw domeinnaam ingeven en aangeven wanneer je site voor het laatst aangepast is en hoe vaak je die gemiddeld aanpast.

Door op de knop te klikken, genereert het script voor jou een XML-sitemap die je kunt downloaden en vervolgens kunt uploaden naar je site. Hij kent automatisch per pagina de prioriteit eraan toe, maar je kunt er later altijd zelf nog wijzigingen in aanbrengen. De code is namelijk vrij basic en goed te begrijpen, ook al heb je er geen verstand van.

Stappenplan van deze week:

Stap 1: maak een html-sitemap

Als je nog geen normale sitemap-pagina op je site hebt, dan is dit het moment om die één te gaan maken. Maak gewoon een pagina op je site die je bijvoorbeeld /sitemap noemt. Maak op die pagina een overzicht van de (belangrijkste) pagina's van je site en maak de omschrijvingen van die pagina's klikbaar.  Een voorbeeld zie je hier.

Stap 2: maak een XML-sitemap

Ga naar http://www.xml-sitemaps.com/ en volg de instructies. Download het bestand en upload het vervolgens naar je site. Je moet het bestand in de root van je site zetten. Dat is dezelfde plek waar je index-pagina zich bevindt. Voor Alphamegaklanten dus in de map HTTPDOCS.

Als je een SwiftySite hebt mag je deze stap overslaan. Wij hebben dan automatisch een xml-sitemap voor jouw site gemaakt die ook automatisch geüpdatet wordt.

Stap 3: Laat een ander de links checken

Het zou jammer zijn om de moeite te nemen een sitemap te maken waar vervolgens foutjes in zitten. Laat dus een ander even kijken of alle links wel werken en goed ingevuld zijn. Kleine moeite, groot plezier!

Stap 4: Werk je websitelogboek even bij!

Het doel van Alphamega SiteCoach is elke week een paar kleine verbeteringen aan je site aanbrengen die opgeteld voor een groter succes van je site zullen zorgen. Door een logboek van die veranderingen bij te houden kun je later altijd terugvinden welke veranderingen nou de doorslag hebben gegeven. 

Heb je vragen of kom je er niet goed uit? Stel je vraag dan door hieronder op dit bericht te reageren. Wij helpen je graag.

Veel succes deze week!

 


Geen tijd, geen zin, geen idee hoe je een (XML)-sitemap moet maken?

Noëmi van de Moosdijk

Wij helpen je graag.

Wij hebben veel ervaring in het maken van html- en XML-sitemaps, dus bij ons kun je prima terecht om dit te laten doen.

We werken tegen zeer scherpe prijzen, dus bel of mail ons gerust eens om te kijken of we iets voor je kunnen betekenen. Of reageer gewoon op dit artikel.

Neem contact op met WebsiteKlusjes.com. Tussen 10.00 en 17.00 uur kun je bellen naar: 040-2085373 (NL) en 011/547498 (B). Of je gebruikt het contactformulier op de site

 


Informatie

Meer informatie
Voorgaande nummers van deze weekthemamails vind je hier. Voor meer informatie kun je altijd terecht op onze website: www.AlphamegaHosting.com/SiteCoach
 
Enthousiast? Geef het door!
Ben jij ook enthousiast over deze weekthema's? Deel het dan met je vrienden en kennissen. Je mag dit nummer vrij doorsturen (forwarden). Je kunt mensen ook verwijzen naar onze website: www.AlphamegaHosting.com/SiteCoach.
 
Vragen, ideeën of opmerkingen?
Op onder meer Facebook en Twitter kun je met ons en met andere webmasters van gedachten wisselen over de onderwerpen die binnen Alphamega SiteCoach besproken worden. Uiteraard kun je er ook terecht met andere websitevragen. Ben je al klant van Alphamega, dan kun je natuurlijk ook de helpdesk bellen.


Copyright 2013. Plaats onze artikelen op jouw site

Alle teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en zijn intellectueel eigendom van Alphamega Hosting B.V. Wil je één of meer artikelen uit deze nieuwsbrief overnemen, dan is dat slechts toegestaan onder de voorwaarde, dat je direct onder het artikel:

 
1. vermeldt dat het artikel van AlphamegaHosting.com/SiteCoach komt,
2. vermeldt dat het artikel copyright 2013 van Alphamega Hosting B.V. is,
3. een duidelijke en werkende link plaatst naar www.AlphamegaHosting.com/SiteCoach (de link mag geen affiliatecode bevatten).
 
Voorbeeld:
Bron: www.AlphamegaHosting.com/SiteCoach - (C) 2013 - Alphamega Hosting B.V.