Het enorme verschil tussen hits en visits (bezoekers).

Robert Heessels | 2002-06-27 | Hosting

Hoe meet je hoe veel bezoekers er op je website komen?

Veel beginners doen dit door een zogenaamde counter of teller op hun website te plaatsen. Over het algemeen is dit echter sterk af te raden, omdat alle bezoekers kunnen zien hoe succesvol (of nog niet!) je website is. En in het begin heb je hooguit tientallen of honderden bezoekers. Dan zien ze dus meteen dat je site nog niet veel voorstelt. Bovendien komt een counter niet professioneel over. Kijk maar naar alle grote sites; zie je daar ooit een counter?

Hieronder zie je een screenshot (stukje uit een website) van de statistieken van een willekeurige website voor de maand december van 2001. Dergelijke statistieken kun je bij elke goede hosting provider dagelijks online (dus op het Internet) opvragen voor je website.

 stats.gif

De getoonde gegevens zijn: hits, files. pages, visits en sites. Waar moet je nou eigenlijk op letten?

Over het algemeen praten mensen over hoeveel hits ze per dag of per maand hebben om aan te geven hoe goed hun site bezocht wordt. Meestal is dat zeer onterecht. Hits geeft namelijk het aantal files weer dat is opgevraagd; inclusief b.v. alle plaatjes. Als een bezoeker op je website komt en meerdere pagina's bekijkt, met per pagina meerdere plaatjes, dan zit je dus zo aan tientallen hits voor één bezoekje.

Het enige betrouwbare gegeven voor het aantal bezoekers is dus niet het aantal hits, maar het aantal visits. Het aantal visits geeft vrij nauwkeurig aan hoeveel echt verschillende bezoeken er geweest zijn. (Overigens klopt dit getal ook niet 100%, maar het voert te ver om daar nu op in te gaan). Het aantal bezoeken is weer niet hetzelfde als aantal bezoekers. Eén bezoeker kan namelijk op een dag meerdere keren terug komen.

Kijk maar eens in bovenstaand screenshot bij day 1. Daar zie je 4.045 hits en 78 visits. Sommige mensen durven in zo'n situatie te beweren dat je 4.000 bezoekers hebben gehad. De werkelijkheid is dat ze maar 78 verschillende bezoeken hadden, waarbij het nog de vraag is hoeveel bezoeken waren van mensen die meerdere keren kwamen kijken.

Let er bij dit alles ook goed op dat ook je eigen bezoeken meetelt. Als je b.v. 4 keer op een dag naar je site of de statistieken gaat kijken ben jij zelf al goed voor 4 visits.