Welkom op de vernieuwde website van AlphamegaHosting.com!

Hoger in Google... met de juiste keywords lukt het!

Chris Vermeulen

95 procent van de online Nederlanders gebruikt standaard Google als zoekmachine. Logisch dat we als webmasters met z'n allen graag op de eerste pagina van Google staan. Hier bij Alphamega SiteCoach gaan we dan ook de nodige aandacht hieraan besteden. En dat niet alleen. We gaan ook echt concrete stappen zetten en veranderingen doorvoeren om jouw site hoger in Google te krijgen.

Deze week gaan we bepalen op welke keywords (zoektermen) we ons gaan concentreren en gaan we onze huidige Google-posities bepalen. We richten ons alleen op Google, omdat die 95% marktaandeel hebben en als we daar hoog staan, dan gaat het hoogstwaarschijnlijk ook goed in de andere zoekmachines, zoals Ilse en Bing.

Maar voordat we daaraan beginnen kijken we even kort naar de onderliggende beweegredenen van Google. Hoe denkt Google? En waarom werken dingen op een bepaalde manier in Google?

Nou pretenderen we hier niet de wijsheid in pacht te hebben, want als we precies zouden weten hoe Google denkt, dan zouden wij allang met een mojito in een hangmat liggen ergens in de Caraïben. Maar we kunnen wel enkele grote lijnen ontdekken. Basisprincipes.

Google-basisprincipe 1: Google wil de gebruiker zo relevant mogelijke resultaten leveren. Zo worden/blijven ze de beste zoekmachine en daarmee de meest gebruikte. En alleen op die manier kunnen ze hun advertentie-inkomsten maximaliseren. Om je een idee te geven: Google heeft vorig jaar 23 miljard omzet gemaakt. 99% daarvan kwam uit advertentie-inkomsten.

Wat kunnen wij met dit principe? Zorgen dat we voor specifieke zoektermen maximaal relevante pagina's aanbieden. Hoe relevanter, hoe beter en hoe hoger je komt in Google.

Google-basisprincipe 2: probeer geen trucs overhoop te halen! Er wordt op het internet heel wat afgezeverd (excusez le mot) over SEO en vaak worden er allerlei trucs gesuggereerd die je hoger zouden helpen. Reken maar dat Google dat goed dichtgetimmerd heeft en je weinig kans maakt met die trucs. De kans op 'strafpunten' van Google is echter des te groter!

Wat kunnen wij met dit principe? Als jouw site of jouw pagina's niet echt relevant zijn voor een bepaald keyword, probeer dan niet met allerlei trucs toch hoger te komen op dat woord, want dan loop je het risico dat je eerder afgestraft wordt (lager gezet wordt) dan dat je hoger komt. Vergeefse moeite dus.

Google-basisprincipe 3: Hoe meer belangrijke websites naar jouw site linken, hoe belangrijker Google je site vindt. Met andere woorden: als er veel websites zijn die hoog in Google staan en naar jouw site linken, dan hecht Google daar waarde aan. Dat is één van de factoren die Google gebruikt om jouw positie te bepalen.

Wat kunnen wij met dit principe?
Zorgen voor zogenaamde inbound-links, van sites die hoger staan dan je eigen site. Hoe je dit het beste kunt aanpakken gaan we later in het jaar uitgebreid bespreken. Je hoeft daar nu nog geen actie op te ondernemen.

Bottomline: Je moet met Google meewerken in plaats van tegen te werken of proberen een spelletje te spelen. Als Google zijn uiterste best doet om het de gebruiker naar de zin te maken, dan gaan wij dat ook doen. Er zijn wel wat dingen die wij kunnen doen om Google te helpen ons hoger te plaatsen. Laten we daar eens naar kijken.

In weekthema 2 hebben we bepaald welke 3 pagina's van je site het belangrijkste zijn. In weekthema 3 hebben we samen gewerkt aan het samenstellen van een keywordlijst. En in weekthema 4 hebben we de voor onze doelgroep belangrijkste zoektermen in onze belangrijkste pagina's verwerkt.

Wat we deze week gaan doen is nog eens naar onze keywordlijst kijken, maar nu met het oog op hoger komen in Google. Dat is een heel ander perspectief dan keywords verwerken die onze doelgroep graag ziet. We gaan namelijk vooral kijken naar hoe groot de kans is dat je op een bepaald keyword hoog kunt komen en daar gaan we dan mee aan de gang.

Wanneer je doelgroep vervolgens op je site terechtkomt, is het goed dat de andere keywords (waar we voor het hoger komen niet op focussen) toch in je site verwerkt zijn, omdat je bezoekers die immers graag zien.

Maar goed. Tijd voor actie!

Hier is het stappenplan voor deze week:

Stap 1: Bepaal welke keywords je gaat gebruiken om hoger te komen in Google
Neem de keywordlijst die je in week 3 gemaakt hebt erbij. Als je die lijst nog niet gemaakt hebt is het nu wel een geschikt moment om dat alsnog te doen, want die lijst heb je de rest van het jaar regelmatig nodig.

Ga nu naar https://adwords.google.nl/select/KeywordToolExternal. Met deze tool kun je zien hoeveel er op bepaalde keywords gezocht wordt en hoeveel concurrentie er op dat keyword is. Die concurrentie gaat hier alleen over Adwords-adverteerders, maar dat geeft tevens redelijk goed aan hoe moeilijk het gaat zijn om op zo'n woord hoog te komen. Vaak zijn adverteerders achter de schermen bezig om te proberen met de natuurlijke resultaten ook hoger te komen, zodat ze niet meer hoeven te betalen voor de kliks op hun Adwords-reclame.

Je hebt zelf waarschijnlijk wel een gevoel bij je keywordlijst; welke zoektermen of combinaties van zoektermen het belangrijkst zijn. Begin met die keywords in te voeren in de tool en bestudeer de resultaten.

Misschien koester je de droom om op een specifieke zoekterm, zoals reizen, gsm, auto of verzekering heel hoog te komen. Laat me je uit de droom helpen; dat is onbegonnen werk. De concurrentie op dat soort woorden is moordend. Wat je beter kunt doen is zoeken naar alternatieve keywords waar toch nog redelijk veel op gezocht wordt maar weinig of geen concurrentie op is.

Deze keywordtool geeft je een hoop suggesties waar je misschien zelf nog niet aan gedacht had. Maak een shortlist van 10 tot 15 zoektermen en -combinaties die je gaat gebruiken om je belangrijkste pagina's hoger te krijgen in Google. Kies liever keywords waar weinig of geen concurrentie op is maar waar toch redelijk veel op gezocht wordt.

Stap 2: Zet je top-keywords in een kladblok
Je kunt het beste de aanpassingen die aan je site doet bijhouden in bijvoorbeeld een kladblok en zo de voortgang van je site bewaken. Een logboek voor je site dus.

In week 4 heb je (als het goed is) een top 10 of top 15 gemaakt van de belangrijkste keywords die je doelgroep graag ziet. Deze week, bij stap 1, heb je een top 10 - 15 gemaakt waarmee je een goede kans maakt om hoog te komen in Google. Hier kunnen overlappingen in zitten.

Zet nu al deze keywords in je kladblok. Je kunt per keyword aangeven of dat belangrijk is voor Google of niet. Als het keyword voor jou belangrijk is om hoog te komen in Google zet er dit er dan duidelijk bij, bijvoorbeeld 'Belangrijk voor SEO'. En remember: met keyword wordt 'zoekterm' bedoeld, dus het kan ook een combinatie van woorden zijn.

Stap 3: Bepaal waar de belangrijkste pagina's van je website staan in Google.
Je kunt dit het beste van twee kanten benaderen. Enerzijds wil je weten waar op dit moment de pagina's van je site, die jij zelf het belangrijkst vindt, staan in Google. Anderzijds zou het zomaar kunnen dat een andere pagina van je site, die je niet zo in de gaten hebt, stiekem vrij hoog in Google staat! Als dat zo is, dan voegen we die bij je shortlist van belangrijke websitepagina's.

Maar hoe kom je daar nou achter? In feite is dat handwerk. Je moet gewoon de keywords van je shortlist invullen in Google en dan gaan kijken waar jouw site ergens staat. Het heeft weinig zin om verder te kijken dan pagina 3, want zo ver klikt niemand door.

Omdat je jouw belangrijkste zoektermen in je kladblok hebt gezet, kun je nu in je kladblok per keyword aangeven op welke positie je site nu staat op dat keyword in Google. Op die manier wordt het overzichtelijk.

Noteer per keyword de url van de pagina waarmee je onder dat keyword gevonden wordt en de positie. Je zou de positie zo kunnen noteren: 1 voor de eerste positie op de eerste pagina, 27 voor de zevende positie op de derde pagina enzovoorts.

Dit is best wel even werk, maar het is wel heel belangrijk om te weten waar je staat met welk keyword en welke pagina. We gaan dit over de tijd heen vaker bekijken zodat we kunnen zien of we hoger en hoger komen.

Waarschuwing: er is software op de markt waarmee je automatisch je Google-posities kunt laten opzoeken en weergeven. Dit is sterk af te raden. Dit is wat Google er zelf over zegt: "Don't use unauthorized computer programs to submit pages, check rankings, etc. Such programs consume computing resources and violate our Terms of Service.". Als Google erachter komt dat je dergelijke programma's gebruikt, kun je gestraft worden. Neem dus liever steeds even de moeite om je posities handmatig op te zoeken.

Tip: wil je weten op welke pagina's van jouw site de keywords van je shortlist allemaal voorkomen? Type dan in Google je keywords en dan een spatie en dan site:jedomeinnaam aan elkaar. Bijvoorbeeld:

"hosting site:alphamegahosting.com".

Je krijgt dan alle pagina's van je site te zien waar dat keyword in voorkomt. Je weet dan nog niet hoe hoog die pagina's staan, maar het is een begin.

Dat was het voor deze week. Bepalen welke keywords we voor SEO (hoger komen in Google) gaan gebruiken en de huidige positie bepalen van je site als je in Google zoekt op die keywords. Binnenkort gaan we je uitleggen hoe je op de juiste manier deze keywords in je belangrijkste pagina's verwerkt.

Veel succes!

 


Hulp nodig bij het bepalen van de juiste keywords en de posities van je belangrijkste pagina's?

Noëmi van de Moosdijk

Wij helpen je graag.

Onze mensen kunnen voor jouw site bepalen welke pagina's het belangrijkst zijn en met welke zoektermen je de meeste kans maakt om hoger te komen in Google.

We komen dan met een aanbeveling waarin we ook de posities van je webpagina's op die belangrijkste keywords vermelden. Het is dan vrij eenvoudig om dat later zelf in de gaten te houden, doordat het begin al voor je is gemaakt.

Voor dit aanbevelingsrapport en Google-posities-overzicht vragen we 100 euro ex. btw. Ben je Alphamegaklant, dan kunnen we dit voor 85 euro aanbieden, omdat we al je gegevens bij de hand hebben.

Wil je dit graag, neem dan contact met ons op. Je kunt ons tussen 10.00 en 17.00 uur bereiken op 040-2085373 (NL) of op 011/547498 (B). Of ga naar www.websiteklusjes.com/contact

 


Informatie

Meer informatie
Voorgaande nummers van deze weekthemamails vind je hier. Voor meer informatie kun je altijd terecht op onze website: www.AlphamegaHosting.com/SiteCoach
 
Enthousiast? Geef het door!
Ben jij ook enthousiast over deze weekthema's? Deel het dan met je vrienden en kennissen. Je mag dit nummer vrij doorsturen (forwarden). Je kunt mensen ook verwijzen naar onze website: www.AlphamegaHosting.com/SiteCoach.
 
Vragen, ideeën of opmerkingen?
Op onder meer Facebook en Twitter kun je met ons en met andere webmasters van gedachten wisselen over de onderwerpen die binnen Alphamega SiteCoach besproken worden. Uiteraard kun je er ook terecht met andere websitevragen. Ben je al klant van Alphamega, dan kun je natuurlijk ook de helpdesk bellen.


Copyright 2013. Plaats onze artikelen op jouw site

Alle teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en zijn intellectueel eigendom van Alphamega Hosting B.V. Wil je één of meer artikelen uit deze nieuwsbrief overnemen, dan is dat slechts toegestaan onder de voorwaarde, dat je direct onder het artikel:

 
1. vermeldt dat het artikel van AlphamegaHosting.com/SiteCoach komt,
2. vermeldt dat het artikel copyright 2013 van Alphamega Hosting B.V. is,
3. een duidelijke en werkende link plaatst naar www.AlphamegaHosting.com/SiteCoach (de link mag geen affiliatecode bevatten).
 
Voorbeeld:
Bron: www.AlphamegaHosting.com/SiteCoach - (C) 2013 - Alphamega Hosting B.V.


Zoek

Doe mee! Word ook WebsiteSupporter!

Ontvang gratis elke week een verbetersuggestie voor je website, inclusief speciaal stappenplan om je site succesvol te maken.

Klik hier om je in te schrijven!

Domeinnaam-check

Domeinnamen v.a. € 1,- p/m. Check of jouw ideale domeinnaam nog vrij is:

www.

Even onthouden

Moet er iets aan je site gebeuren?

En heb je zelf geen tijd, geen zin of geen idee hoe je het moet aanpakken? Laat ons website-klusteam het voor je oplossen!

Klik hier voor meer info. 

Thema van de week:

Voel je goed, door je successen te delen met anderen!

Ontdek in het artikel van deze week hoe je anderen kunt betrekken in jouw successen.

Lees meer...

Informatie

Hopelijk vind je alle informatie die je nodig hebt op deze website. Heb je nog vragen? Klik hier om een bericht te sturen of bel tijdens kantoor-uren met 040-2085353 (NL) of 011/547498 (B).

Ben jij een startende ondernemer?

Dan hebben wij een handig gratis ebook om je op weg te helpen met je online presentatie.

Klik hier om het gratis te downloaden.

Alphamega Hosting heeft een unieke garantie!
Privacy Contact Sitemap Copyright 2013 Alphamega Hosting B.V.