Week 3: Een poll op je website

Chris Vermeulen

Verhoog de betrokkenheid van je bezoekers met een poll op je website.
 
Wat is een poll?
Een poll is een mini-opiniepeiling. Je stelt een vraag en geeft bijvoorbeeld 3 of 4 mogelijke antwoorden. De bezoeker kan eenvoudigweg één antwoord aanklikken en zijn of haar keuze doorgeven door op de knop eronder te klikken. In de meeste gevallen krijgt de bezoeker dan te zien hoeveel procent van de bezoekers elk antwoord heeft gekregen.
 
Voorbeeld van een poll:
 
Hoe vind je de nieuwe format van Web Succes Magazine?
 
O een hele verbetering
O ik moet er nog aan wennen
O ik vind het niks
 
Waarom zou jij als website-eigenaar een poll op je site willen?
Nou, misschien wil je wel iets te weten komen van je bezoekers. Misschien sta je voor een keuze om een nieuw product te ontwikkelen of in je assortiment op te nemen. Misschien wil je weten of mensen je site goed vinden, of ze tevreden zijn over je bezorgservice of wil je vragen stellen om je service op af te stemmen. De voorbeelden zijn talloos.
 
Maar er is nog een reden waarom een poll op je website echt iets voor jou is. Het voegt namelijk een belangrijk aspect toe aan de beleving van de bezoeker van jouw website. Je maakt je site interactief.
 
We weten al jaren dat hoe meer zintuigen je kunt inschakelen bij een beleving, hoe intenser die ervaren en hoe beter die onthouden wordt. Een bezoek aan een website is meestal één richting verkeer; jij vertelt je verhaal. Maar met een poll wordt het ineens twee-richting verkeer; ook de bezoeker kan nu zijn of haar stem laten horen.
 
Dat brengt ons bij het volgende punt:
 
Waarom jouw bezoekers het leuk vinden als je een poll op je site plaatst.
Mensen willen graag serieus genomen worden. Ze willen gehoord worden, hun stem laten gelden. Een poll is daar ideaal voor. Het is lekker anoniem en de bezoeker is aan niemand uitleg verschuldigd. En toch kunnen ze hun ongezouten mening geven.
 
Als klant van een bedrijf is het vaak: 'Dit is wat we aanbieden, take it or leave it". Maar met een poll kunnen klanten sturen, hun mening geven en hun wensen bekend maken, zonder enige tegenspraak. Een zeer waardevolle bron van informatie. Immers, het bedrijf of de organisatie die het beste aansluit bij de wensen van de afnemer, zal uiteindelijk het meest succesvol zijn.
 
Aan de slag! Zo maak je een goede poll.
Zo meteen gaan we het hebben over de techniek die achter een poll schuil gaat, maar in dit stuk gaan we kijken naar de algemene aspecten van een poll. Zo is de manier waarop je de vraag en de antwoorden formuleert erg belangrijk. Het zijn immers multiple choice vragen, dus door ze verkeerd te verwoorden of een bepaalde keuze weg te laten kan het een vertekend beeld geven. Denk dus goed na over de bewoordingen.
 
Het is ook handig om een poll regelmatig te wisselen. Vooral als je een site hebt waarbij bezoekers regelmatig terugkomen. Probeer elke week of toch elke twee weken de poll te vernieuwen. Het is handig om een aantal vragen met antwoorden klaar te hebben staan, dus bereidt een stuk of 10 polls voor als je toch bezig bent.
 
Tot slot doe je er goed aan om de uitslag van de poll's ergens op te slaan. Zo heb je een overzicht van wat je bezoekers vinden en daar kun je later je voordeel weer mee doen.
 
Hieronder gaan we je uitleggen hoe je nou technisch gezien een poll op je site kunt zetten. Don't worry, het is allemaal niet zo spannend als het lijkt. Je staat er niet alleen voor. Heb je hulp nodig of wil je een vraag stellen? Ga dan naar het poll-thema-week-forum op onze website. Daar kunnen andere lezers je helpen en daar zijn ook medewerkers van Alphamega die je verder kunnen helpen. 
  
Hosting: Lees hier hoe je een poll plaats op een gewone website.
SwiftySite: Lees hier hoe je een poll plaatst in SwiftySite.
Laten doen: Je kunt het klusje ook door ons laten verzorgen.
Forum: Stel vragen stellen en wissel ideen uit over een poll.

 


Plaats een poll op website (bij gewone hosting)

Jeroen Hoekstra

 

Zo maak je een poll als je een normaal hostingpakket hebt...

 

Stap 1, gratis script downloaden:

Laten we beginnen met het downloaden van het script waarmee je je poll laat werken. Je kunt de laatste versie (2.08) van Advanced Poll downloaden van de Advanced Poll-website.

 

Stap 2, zip bestand uitpakken:

Het bestand dat je gedownload hebt is een zip-bestand. Dat zul je moeten uitpakken met unzip-software .

 

Stap 3, script installeren:

Nadat het bestand is uitgepakt heb je 2 mappen, namelijk 'db' en 'textfile'. Je kunt dus kiezen voor een op tekstbestanden gebaseerd pollsysteem of voor een database-versie. Laten we de uitdaging aangaan! We gaan voor het database-gestuurde pollsysteem.

 

Hieronder zullen we de stappen beschrijven om het systeem te installeren:

 

 • Hernoem de map 'db' naar 'poll' en verwijder eventueel de 'textfile'-map.
 • Maak een database aan. De stappen die je moet ondernemen om een database aan te maken zullen niet gelijk zijn voor iedere hostingprovider. Alphamega-cliënten kunnen de FAQ raadplegen indien ze niet bekend zijn met het aanmaken van een database. Onthoud tijdens het aanmaken van de database de naam die je de database hebt gegeven, de gebruikers-naam en het wachtwoord die je hebt aangemaakt voor de betreffende database.
 • Open de map 'poll'. In deze map bevindt zich een map 'include'.
 • Open de map 'include'. In deze map staat een config-bestandje, genaamd 'config.inc.php'.
 • Open het bestandje 'config.inc.php' met een text-editor (bijvoorbeeld ConText).

 

Hierin zie je de onderstaande regels staan:

insert tekstvak met code hier

* Klik hier voor meer uitleg over hoe je deze code op je website kunt plaatsen. 

 

Vervang hierin de waarden met de informatie van jouw database, zodat het er uitziet als hieronder:

insert tekstvak met code hier

 

Stap 4, script uploaden:

 • Open je FTP-programma (bijvoorbeeld SmartFTP)
 • Upload de map 'poll' naar je webruimte.
 • Nu kun je verder met de installatieprocedure.
 • Open de URL http://www.jouwdomeinnaam.com/poll/install.php in een browser (vergeet niet om eerst .jouwdomeinnaam.com te vervangen door je eigen domeinnaam) en volg de instructies op het scherm.
 • Tijdens de installatieprocedure wordt er gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Deze zijn voor het admin-gedeelte van de poll. Gebruik hiervoor niet de logingegevens van de database, maar bedenk nieuwe.
 • Als de installatie voltooid is, krijg je een demopagina te zien waar je een vijftal demo's kunt uitproberen. Je kunt de code aan de linkerkant ook verwerken in je eigen site.
 • Om een nieuwe poll aan te maken loggen we in op onderstaande URL met de login-gegevens die je hebt bedacht tijdens de installatieprocedure.

http://www.jouwdomeinnaam.com/poll/admin/ 

 • Advanced poll is onder andere beschikbaar in het Nederlands. Je kunt de taal wijzigen bij 'General Settings'. Kies bij 'Language' Dutch uit het dropdown-menu en klik op 'Submit Settings'.

 

Stap 5, de poll instellen:

Nu gaan we eens kijken hoe we een poll kunnen opzetten. We loggen hiervoor in op het beheergedeelte van de poll. We hebben de poll geïnstalleerd in de map 'poll' dus openen we de URL http://www.jouwdomein.com/poll/admin in een browser (vergeet niet om eerst jouwdomein.com te vervangen door je eigen domeinnaam).

 

Er verschijnt nu een loginvenster. Log hier in met de gegevens die je hebt bedacht tijdens de installatieprocedure en klik op 'OK'. Als het goed is heb je bij 'General Settings' de taal gewijzigd naar 'Dutch'. Of je moet een Engelstalige website hebben, dan kun je de taal ongewijzigd laten. Klik vervolgens in het menu op 'Maak een nieuwe poll'.

 

Bij 'Vraag' vul je de vraag in waar de poll betrekking op heeft. Vervolgens kun je maximaal 10 antwoorden/opties opgeven. Achter iedere optie is een dropdownmenu. Hiermee kun je voor iedere optie een unieke kleur selecteren. Deze kleuren zijn nodig om voor iedere optie in de resultaten een gekleurd balkje met percentages te laten zien.

 

Verder kun je per poll aangeven of deze 'enabled', 'disabled' of 'Verborgen' moet zijn. Ook kun je aangeven hoeveel dagen de poll beschikbaar moet zijn. Als laatste kun je opmerkingen door bezoekers toelaten voor een poll. Deze zijn dan terug te lezen in het beheergedeelte van de poll. Klik tenslotte op 'Maak een nieuwe poll'.

 

De poll is aangemaakt en je kunt hem terugvinden door in het menu naar 'Poll Lijst' te gaan. Boven aan de lijst vind je nu de zojuist aangemaakte poll. De lijst bestaat uit een aantal kolommen.

 

 • In de kolom 'Stats' vind je een aantal nuttige handelingen terug.
 • Achter het icoontje met de grafiek vind je de statistieken terug van je poll.
 • Achter het volgende icoontje vind je de opmerkingen terug van de bezoekers die een opmerking hebben achterlaten bij het invullen van de poll.

 

Stap 6, plak de code op in de juiste pagina:

Achter het laatste icoontje vind je de PHP-code terug die je nodig hebt om de poll in je website te verwerken. Kopieer dus de code die je ziet en plak deze op de gewenste plaats binnen je pagina. Doordat de code PHP-code bevat moet je dus de betreffende pagina opslaan als .php om de poll te laten werken.

 

Probeer het maar eens uit!

 

Heb je hulp nodig of wil je een vraag stellen? Ga dan naar het poll-thema-week-forum op onze website. Daar kunnen andere lezers je helpen en daar zijn ook medewerkers van Alphamega die je verder kunnen helpen.

 

Klinkt dit je allemaal veel te ingewikkeld in de oren? Geen nood, wij helpen je graag. Onze techneuten weten precies hoe dat werkt met zo'n poll, dus die hebben dat in no-time op je site staan. Daarom kunnen ze dat ook voor een hele scherpe prijs voor je regelen.

 

Neem gerust tussen 10:00 en 17:00 vrijblijvend contact op met het website-klusteam: 040-85373 (NL) of 011/547498 (B) of via http://www.websiteklusjes.com/contact  

 


Plaats een poll op je SwiftySite

Chris Vermeulen

  

Zo maak je een poll in Swiftysite. (5 min.)

 

Ga, nadat je ingelogd bent en de beheermodus aan hebt staan, naar de pagina waar je de poll wilt plaatsen. Klik op 'Nieuw onderdeel', dan op tabblad "Diversen" en onderaan op "Poll". Je ziet nu het scherm waar je je poll kunt instellen. Als je wilt kun je de poll een titel geven, maar meestal is het beter om meteen met de vraag te beginnen. In dat geval kun je de vraag invullen en de titel op 'niet tonen' zetten.

 

Formuleer de vraag en vul deze in bij het invulveld waar 'Vraag' voor staat. De antwoorden vul je in bij het grotere invulveld dat daaronder staat. Per regel mag je één antwoord typen. Let er even op dat je elk antwoord met een hoofdletter begint, of juist niet. Maar dat het allemaal hetzelfde is. Klik op 'Bewaar' en je bent klaar!

 

Nu zie je meteen het eindresultaat. Wil je nog iets wijzigen? Klik dan op 'Stel in'.

 

Al met al duurt dit nog geen 5 minuten.

 

SwiftyTip: als je een nieuwe poll gaat plaatsen, 'knip' dan de poll op deze pagina weg en plaats die op een verborgen pagina van je site (die niet in je menu staat). Bewaar ze op die pagina zodat jij later alle polls daar kunt terugvinden.

 

Wil je de poll liever in de zijbalk, onder het menu of op een andere plaats? Neem dan contact op met WebsiteKlusjes.com, dan gaan we dat voor je regelen.   

 


Hulp nodig bij het plaatsen van een poll?

Noëmi van de Moosdijk

  

Geen tijd? Geen zin? Geen idee? Geen probleem, wij helpen je wel mee!

 

Of je nu Swiftysite hebt of gewone hosting, of je nu klant van Alphamega bent of niet, wij helpen je graag. Onze techneuten weten precies hoe dat werkt met zo'n poll, dus die hebben dat in no-time op je site staan. Daarom kunnen ze dat ook voor een hele scherpe prijs voor je regelen.

 

Neem gerust tussen 10:00 en 17:00 vrijblijvend contact op met het website-klusteam: 040-85373 (NL) of 011/547498 (B) of via http://www.websiteklusjes.com/contact