Ontdek de voordelen van emailen met Thunderbird!

Roland Walraven | 2007-10-16 | Hulpmiddelen en software

Veel mensen gebruiken 'Outlook' of 'Outlook Express' voor het lezen en beheren van hun email. Dit zijn goede emailclients, maar toch loop je wel eens tegen beperkingen aan. Ik noem bijvoorbeeld het niet kunnen toepassen van berichtregels bij IMAP. Mozilla (de ontwikkelaars van Firefox) heeft een heel mooi alternatief gemaakt voor 'Outlook Express', genaamd 'Thunderbird'. Ik ga je vertellen wat je er allemaal (meer) mee kunt, en ik ga je ook wat plugins laten zien die je kunt gebruiken om jouw emailclient helemaal naar jouw hand te zetten.

Het installeren

Je kunt Thunderbird downloaden van de Mozilla-website. Bij het installeren van Thunderbird worden de instellingen van Outlook (Express) overgenomen als je dat wilt.

Een paar van de vele voordelen

Stel, je hebt een laptop en je hebt thuis internet van bijvoorbeeld @home. Thuis werkt je email perfect; je kunt mail versturen en ontvangen. Heel mooi, maar nu ga je een keer langs bij vrienden die een andere internetprovider hebben, bijvoorbeeld Chello. Mail ontvangen zal nog steeds werken, maar versturen zal je niet lukken. Dat ligt niet aan Chello, maar dat komt doordat de server voor uitgaande mail nog steeds staat ingesteld op de mailserver van @home. Bij Thunderbird kun je meerdere SMTP-servers instellen.
Bij het versturen van een email hoef je alleen maar te selecteren welke mailserver gebruikt moet worden voor het verzenden.

In tegenstelling tot Outlook Express werken automatische berichtregels ook voor IMAP.

Nuttige Plugins

Om Thunderbird helemaal naar jouw hand te zetten zijn er honderden plugins (addons) beschikbaar. Van sommige plugins zie ik het nut niet helemaal in, maar er zijn veel plugins die echt handig en nuttig zijn. Ik ga er hier een paar laten zien.

SmtpSelect: Als je met meerdere SMTP-servers werkt dan is deze plugin onmisbaar. Op de werkbalk komt een knop waarmee je direct de juiste SMTP-server kunt selecteren.
https://addons.mozilla.org/nl/thunderbird/addon/2234

Lightning: Handige kalender om al je afspraken en herinneringen in te zetten.
https://addons.mozilla.org/nl/thunderbird/addon/2313

Woordenboeken: Je kunt van meerdere talen woordenboeken installeren voor de spellingchecker.
https://addons.mozilla.org/nl/thunderbird/browse/type:3

Dictionary Switcher: Met deze plugin kun je zien in welke taal de spelling nu gecontroleerd wordt en kun je de taal eenvoudig wijzigen.
https://addons.mozilla.org/nl/thunderbird/addon/3993

Het installeren van deze plugins is heel eenvoudig. Bij iedere plugin staat een duidelijke uitleg hoe je die moet installeren.

Veel plezier!