Hoe schrijf je een goede advertorial? (een verhaal dat verkoopt!)

Jeroen Hoekstra | 2005-06-14 | Marketing

Zoals de naam al doet vermoeden, is een advertorial een advertentie die aansluit bij de redactionele stijl en opmaak van een krant of tijdschrift. Het is een verhaal dat je product of dienst verkoopt. Vrijwel alle media bieden tegenwoordig deze mogelijkheid.

Onderzoek leert dat advertorials veel beter worden gelezen dan advertenties. De lezers geloven eerder wat er staat omdat jouw advertorial wordt gezien als een persoonlijke aanbeveling van dat specifieke blad of magazine. Hierdoor wordt de geloofwaardigheid van de advertorial flink verhoogd!

Het geheim voor het schrijven van een goede advertorial is het creëren van het juiste evenwicht tussen verhaal en verkoop. We gaan in dit artikel een aantal richtlijnen geven voor het schrijven van een goede advertorial.

1. Omschrijf precies wat je verkoopt

Omschrijf wat je verkoopt voor je begint te schrijven. Als je dat gedetailleerd doet zal het makkelijker zijn om het juiste verhaal te schrijven.

Stel, je gaat een advertorial schrijven over je nieuwe bedrijf dat mini-wasmachines verkoopt. Wat verkoop je dan precies? Is dat het bedrijf als geheel, het product of het zeer gekwalificeerde personeel van je bedrijf? Weet dus precies waarover je wilt schrijven.

2. Je hebt een verhaal nodig dat je goed ondersteunt bij de verkoop

Wanneer je bijvoorbeeld een bijzonder product promoot, zoals een mini-wasmachine, zal je verhaal voornamelijk bestaan uit cijfers en feiten over dat product. Maar vergeet niet om ook voorbeelden te geven over dat product, opdat de lezers zich iets kunnen inbeelden. Een voorbeeld. Je zou in een advertorial die gaat over wasmachines kunnen zeggen:

"Stel, je bent helemaal klaar voor een heerlijk romantisch avondje en je zegt je baby nog even gedag. De baby doet dat ook maar met een laatste restje melk. Of... valt net dat ene favoriete bloesje of broek ten prooi aan een heerlijke pastasaus of cappuccino. Dan zou het toch ideaal zijn als je ......"

Wees creatief met je ideeën voor je verhaal. Brainstorm zoveel je wilt, zodat je meerdere ideeën achter de hand hebt. Wanneer één idee niet werkt, kun je altijd nog een ander idee uitwerken.

3. Verwerk het verhaal rondom de verkooptekst

De advertorial moet beginnen en eindigen met het verhaal. De verkooptekst is als het ware het 'beleg tussen de boterham'. Zet de verkooptekst nooit aan het begin of einde van jouw verhaal.

4. Maak gebruik van citaten/getuigenissen, vooral bij voordelen

Interview mensen voor jouw verhaal. Vul het niet slechts met feiten. Het gebruik van citaten/getuigenissen is handig om de voordelen van een product of dienst te beschrijven.

Indien je verhaal over het product gaat, interview dan een gelukkige klant en citeer deze dan in je verhaal. Je kunt bijvoorbeeld de voordelen van je product cursief plaatsen om deze te benadrukken.

5. Maak geen gebruik van reclameslogans en clichés

Gebruik dus geen slogans als "de laagste prijs", "de beste service" of "een geheel nieuwe ervaring". Een advertorial is achtergrondreclame. Maak gebruik van een eenvoudige, alledaagse schrijfstijl en vermijd slogans.

6. Plaats je contactgegevens en niet de prijs

Plaats bijvoorbeeld je telefoonnummer, adres, website of emailadres aan het einde van de advertorial. Vermeld geen prijzen van jouw product of dienst, omdat je advertorial dan teveel op een advertentie lijkt.

In elk medium waarin je een advertentie kunt plaatsen kun je doorgaans ook een advertorial plaatsen. Voorbeelden hiervan zijn dagbladen, tijdschriften, maar ook websites. Het is de perfecte methode om jouw doelgroep te informeren over jouw bedrijf of product.