Hoe kun je je webpagina's automatisch verversen?

Rene1 | 2007-07-03 | Programmeren en techniek

Het automatisch verversen van je site kan zeer handig en nodig zijn wanneer je bijvoorbeeld op je site een item hebt staan dat continue aan verandering onderhevig is. Bijvoorbeeld. Op een website zoals die van www.nu.nl is het nodig dat de pagina's regelmatig worden ververst om de lezers steeds te voorzien van de meest actuele informatie.
Het enige wat je daar voor hoeft te doen is gebruik te maken van de volgende metatag:

<meta http-equiv="refresh" content="5">

Je plaatst bovenstaande code tussen de < head> en de van je site. Dat ziet er dan als volgt uit: 

<head>
<meta http-equiv="refresh" content="5">
</head>

Het getal '5' in de code betekent dat de pagina elke 5 seconden wordt ververst. Uiteraard kun je deze instellen naar je eigen wensen.

Verversen in een andere pagina

Wanneer je de code iets aanpast dan kun je ook refreshen naar je nieuwe site. Bijvoorbeeld. Je hebt een nieuw webadres gekregen en je wilt de bezoekers direct doorverwijzen naar je nieuwe site wanneer ze nog naar je oude adres zijn gegaan. Wat je dan moet doen is de code als volgt aanpassen.

<meta http-equiv="refresh"
content="0;URL=http://www.domeinnaam.nl/" />

Uiteraard zet je ook deze code tussen de < head> en de < /head> van je site.

Met bovenstaande code wordt de bezoeker direct doorgestuurd naar de nieuwe pagina. Wil je de bezoeker eerst nog even iets vertellen voordat de refresh plaatsvindt dan kun je simpelweg de '0' veranderen in bijvoorbeeld '5'. De pagina wordt dan pas na 5 seconden vernieuwd.

Succes!