Welkom op de vernieuwde website van AlphamegaHosting.com!

Hoe beveilig ik mijn website?

Chris Vermeulen | 2003-10-30 | Programmeren en techniek

Voordat we verder gaan moet ik je eerst zeggen dat je het nooit helemaal kan voorkomen dat er elementen van je website gekopieerd worden. Het Internet is nou eenmaal zo opgezet dat het een heel open karakter heeft.

Maar we kunnen het ze wel moeilijk maken!

Tip 1: geen rechter-muisklik!

Veel mensen weten dat, wanneer ze op de rechter muisknop klikken, er een keuzemenu komt waarbij ze bijvoorbeeld kunnen kiezen voor "afbeelding opslaan als" of "Kopiëren".

Je kunt een stukje code in de HTML van je pagina zetten, waardoor bij klikken op de rechter muisknop het keuzemenu niet komt.

Je schakelt dit zogenaamde context-menu uit door de volgende code tussen de head-tags in de HTML van de pagina die je wilt beschermen te zetten.

<script> 
<!-- 
if (window.Event)  
  document.captureEvents(Event.MOUSEUP);  
 function nocontextmenu()   

 event.cancelBubble = true 
 event.returnValue = false; 
  return false; 

 function norightclick(e)  

 if (window.Event)  
 { 
  if (e.which == 2 || e.which == 3) 
   return false; 
 } 
 else 
  if (event.button == 2 || event.button == 3) 
  { 
   event.cancelBubble = true 
   event.returnValue = false; 
   return false; 
  } 
 } 
 document.oncontextmenu = nocontextmenu;  
document.onmousedown = norightclick;  
//-->  
</script>

Je kunt nog een stap verder gaan door niet alleen het contekstmenu uit te schakelen maar door ook nog eens een melding te laten verschijnen. Dat doe je door de volgende code tussen de head-tags in de HTML van de pagina die je wilt beschermen te zetten.

 

<script language="javascript">
function click() {if (event.button==2) {
alert('Deze broncode is beveiligd!');
alert('neem contact op met de webmaster: zethierje_emailadres');
}}document.onmousedown=click</script>


Tip 2: geen imagetoolbar

Een tweede manier waarop mensen iets kunnen kopieren van je site is door bijvoorbeeld boven een plaatje te gaan staan. Ze krijgen dan een balkje met knoppen te zien, links boven in het plaatje. Daarmee kunnen ze het plaatje opslaan, afdrukken of versturen.

Om nu te voorkomen dat dit balkje verschijnt, kun je de volgende code tussen de head-tags zetten in de HTML van de pagina die je wilt beschermen.

 <meta http-equiv="imagetoolbar" content="no">

Tip 3: Geen broncode bij "Beeld" - "Bron"

Een derde manier waarop mensen dingen uit je webpagina kunnen kopiëren is via de broncode (HTML -code). In het menu van Internet Explorer ga je naar "Beeld" (View) en dan naar "Bron" (Source). Je krijgt dan de broncode van die pagina in een basic tekstverwerker zoals bijvoorbeeld Wordpad.

Je kunt deze broncode niet beveiligen, maar je kunt de mensen wel foppen! Je kun namelijk in de HTML-code van de pagina die je wilt beschermen, beginnen met een heleboel (100 ofzo) lege regels. En daarna pas beginnen met de echte HTML -code van die pagina. Helemaal bovenaan, op de eerste regel, zet je dan een tekst: "Deze broncode is beveiligd".

Alleen deze tekst is dan zichtbaar. De rest van de pagina is dan helemaal wit en leeg. Natuurlijk zijn er slimmeriken die naar beneden scrollen en alsnog je broncode vinden, maar hiermee misleid je toch een flink deel van de bezoekers die je broncode willen bekijken!

Als je deze drie manieren allemaal installeert, dan zul je het overgrote deel van de mensen die iets willen kopiëren te slim af zijn. Veel succes!

PS: Tip voor gevorderden: je zou een aparte layer over het contentvlak van je pagina kunnen leggen, waardoor het niet meer mogelijk is om ergens op te klikken (met links) en waardoor men ook niet de tekst of foto's kan selecteren met links. Omdat dit vrij complex is voor de meeste lezers gaan we deze tip niet helemaal uitwerken maar volstaan we met het melden van deze tip. De gevorderden weten wel wat te doen. Als je het niet weet, dan ben je geen gevorderde en mag je deze tip negeren ;-)

Zoek

Doe mee! Word ook WebsiteSupporter!

Ontvang gratis elke week een verbetersuggestie voor je website, inclusief speciaal stappenplan om je site succesvol te maken.

Klik hier om je in te schrijven!

Domeinnaam-check

Domeinnamen v.a. € 1,- p/m. Check of jouw ideale domeinnaam nog vrij is:

www.

Even onthouden

Moet er iets aan je site gebeuren?

En heb je zelf geen tijd, geen zin of geen idee hoe je het moet aanpakken? Laat ons website-klusteam het voor je oplossen!

Klik hier voor meer info. 

Thema van de week:

Voel je goed, door je successen te delen met anderen!

Ontdek in het artikel van deze week hoe je anderen kunt betrekken in jouw successen.

Lees meer...

Informatie

Hopelijk vind je alle informatie die je nodig hebt op deze website. Heb je nog vragen? Klik hier om een bericht te sturen of bel tijdens kantoor-uren met 040-2085353 (NL) of 011/547498 (B).

Ben jij een startende ondernemer?

Dan hebben wij een handig gratis ebook om je op weg te helpen met je online presentatie.

Klik hier om het gratis te downloaden.

Alphamega Hosting heeft een unieke garantie!
Privacy Contact Sitemap Copyright 2013 Alphamega Hosting B.V.