Begrippenlijst

ASP
ActiveX
Advertorial
Affiliate
Ajax
Alias (email)
Animated gif
Anonymous FTP
Apache
Autoresponder
Avatar
BMP
Bandbreedte
Banner
Bestandsextensie
Bit
Blackhole
Botnet
Browser
Bug
Byte
CGI
CGI-bin
CMYK
CPC
CPM
CSS
Captcha
Checkbox
Co-location
Compressie
Content
Content Management Systeem (CMS)
Conversie
Cookie(s)
DNS
DNS parking
Daemon
Database
Debuggen
Dedicated hosting
Description-tag
Dir
Directory
Doctype
Domeinnaam
Dongel
E-commerce
E-zine
Email
Email-forwarding
FAQ
FTP
Favicon
Firewall
Flash
Font
Form
Forum
Frame
Frame redirect
Freeware
Frontpage
Gastenboek
Gigabyte
HTML
HTML-editor
HTML-tag
HTTP
HTTPS
Hacker
Hardware
Header
History
Hit
Hoax
Homepage
Host
Hosting
Hyperlink
Hypertext
ICANN
IMAP
IP
IP-nummer / adres
ISDN
ISP
Image
Inbox
Index
Internet
JPG/JPEG
Java
Javascript
Kbps
Keywords
Landingspagina
Link
Linux
Logfile
Login
MP3
Mail group
Mailbox
Megabyte
Menu
Meta-tag
Modem
MySQL
Navigeren
OCR
Online Visitekaartje
Open Source
PDF
PHP
POP3
Password
Perl
Phishing
Photoshop
Photoshoppen
PhpMyAdmin
Platform
Podcasting
Pop-up
Quarantaine
RAM
RAR
RSS
RTF
Radio-button
Reboot
Redirect
Refresh
SEM
SEO
SMTP
SSI
SSL
SWF
Secure server
Sendmail
Server
Shareware
Shopping-cart
Sigfile
Site
Spam
Spoofing
Style sheets
Subscribe
Support
TLD
Tag
Thumbnail
Top Level Domain
Traffic
Transfer
Transfer en trade (.eu)
Trojan
URL
Unicode
Upgrade
Uploaden
Uptime
Username
Virtual hosting
Virus
WAP
WWW
WYSIWYG
Web 2.0
Weblog
Webmail
Webmaster
Webserver
Whois
Wiki
Worm
ZIP

De begrippen één voor één uitgelegd

::: ASP

ASP (Active Server Pages) is een programmeertaal van Microsoft voor het ontwikkelen van dynamische pagina's. Meestal wordt dit gebruikt in combinatie met een database. ASP is alleen mogelijk op servers die functioneren onder een Microsoft Windows besturingssysteem. Alle servers van Alphamega functioneren onder Linux. Onze ervaring is dat Linux veel stabieler is. Doordat onze servers werken onder Linux ondersteunen we dus geen ASP. We ondersteunen wel PHP op de hostingpakketten First Class, Business Class en E-Business. Dat is de 'Linux-tegenhanger' van ASP waarmee je vrijwel hetzelfde kunt. Klik hier voor meer uitleg over PHP.

Naar boven

::: ActiveX

ActiveX is een technologie die er meestal voor zorgt dat interactieve inhoud op websites goed weergegeven wordt. Microsoft heeft dit ontwikkeld als antwoord op Java. ActiveX is een applicatie die standaard enkel door Microsoft ondersteund wordt. Dat betekent dat je gebruik moet maken van een besturingssysteem van Microsoft zoals Windows om met ActiveX te kunnen werken. Er zijn wel noodoplossingen gecreëerd om ActiveX bijvoorbeeld met Firefox te laten werken. Er zijn nog andere applicaties zoals Flash of Java die ontwikkeld zijn om websites meer interactief te maken en de mooiste effecten te creëren.

Naar boven

::: Advertorial

Een advertorial is een advertentie in de vorm van een redactioneel stuk. Je schrijft zelf de tekst die eruit ziet alsof het door een redacteur van een blad of krant is geschreven. Dit wordt tegenwoordig gezien als één van de manieren van online marketing. De tekst heeft een informatief karakter en zo kan de adverteerder zijn product of dienst goed presenteren. Alphamega heeft over dit onderwerp een Special Report geschreven en dat kun je hier bestellen: https://www.alphamegahosting.com/479/nl/.

Naar boven

::: Affiliate


Een affiliate is een persoon die, of bedrijf dat, zich bezighoudt met het promoten van producten en diensten voor een ander bedrijf. Vaak krijgt een affiliate een code waardoor zichtbaar wordt welke verkopen via welke affiliate zijn gemaakt. De affiliate krijgt dan een beloning voor de door hem of haar verkochte producten.

Naar boven

::: Ajax

Ajax is een term voor het ontwerpen van interactieve webpagina's. Hierbij worden gegevens van en naar de website gestuurd zonder dat de hele webpagina geladen hoeft te worden. Bij Ajax wordt namelijk alleen de informatie geladen die echt nodig is om de wijzigingen te kunnen tonen. Bijkomend voordeel is dat Ajax te gebruiken is in een heleboel besturingssystemen en webbrowsers. En daarbij is het gebaseerd op open standaarden zoals Javascript en XML.

Naar boven

::: Alias (email)

Een email-alias is een andere naam voor hetzelfde emailadres. Wanneer je een email-alias instelt, kun je via één mailbox meerdere emailadressen gebruiken. Het emailtje dat verstuurd wordt naar de email-alias komt zo binnen in die ene mailbox.

Voorbeeld: Je hebt een mailbox 'verkoop'. Je emailadres ziet er zo uit: verkoop@jouwdomeinnaam.com. Wanneer je nu een email-alias 'sales' maakt via de mailbox 'verkoop' ziet je emailadres er zo uit: sales@jouwdomeinnaam.com. De mail echter die naar sales@jouwdomeinnaam.com wordt verstuurd, komt niet binnen in een 'sales'-mailbox maar in de 'verkoop'-mailbox. De 'sales'-mailbox bestaat niet.

Voor meer informatie over het instellen van mailboxen kun je het beste even onze mailbox-handleiding bekijken. Om een handleiding te openen voor het aanmaken van een nieuw account in Outlook Express, klik hier

Naar boven

::: Animated gif

Een animated gif is een bewegend plaatje. Eigenlijk een reeks plaatjes die vloeiend achter elkaar doorlopen waardoor je een bewegend onderwerp krijgt. Je kunt het vergelijken met een tekenfilm. Animated gifs worden vaak gebruikt als leuke opvulling van een website, of om iets duidelijk te maken met een korte animatie. Ook zie je vaak banners die meerdere plaatjes bevatten, dit zijn ook vaak animated gifs. Op internet kun je veel gratis animated gifs vinden maar het is ook mogelijk om ze, met de juiste software, zelf te maken. Je kunt dit doen met verschillende grafische pakketten, zoals Photoshop, Fireworks, Animation Shop.

Naar boven

::: Anonymous FTP

Met Anonymous FTP kan iedereen bestanden van een website up- en/of downloaden zonder dat je daar een inlognaam of password voor nodig hebt. Op deze manier kan iedereen snel en makkelijk gegevens transporteren. Anonymous FTP wordt ondersteund op de hostingpakketten Business Class en E-Business. Er zijn allerlei grenzen in te stellen om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat bezoekers niet te snel kunnen downloaden of uploaden en dat ze niet teveel kunnen uploaden.

Als je wilt weten hoe je Anonymous FTP kunt instellen op je hostingaccount bij Alphamega, klik dan hier.

Naar boven

::: Apache

Apache is webserversoftware. Het werkt zo: Iemand typt de URL van een bepaalde webpagina in. De computer van die persoon maakt verbinding met de server waarop de website staat. Op de server draait Apache-software. Deze neemt het verzoek in ontvangst en gaat op de server de bijbehorende pagina opzoeken. Vervolgens verstuurt hij de pagina naar de computer die het verzoek om die pagina heeft ingediend. Dit wordt ook wel 'HTTP-daemon' genoemd.

De naam 'Apache' heeft niets te maken met Indianen, maar komt van 'a patchy server'. De eerste versie van Apache is ontwikkeld in 1995. Zo'n 50 % van alle websites is gehost op een server waar Apache op draait. De oorspronkelijke versie was geschreven voor Unix maar nu zijn er ook versies die draaien op Linux-, OS/2-, Windows- en andere platforms.

Alle servers van Alphamega werken met Apache.

Naar boven

::: Autoresponder

Een autoresponder is een automatische emailbeantwoorder. Een server-instelling om automatisch een berichtje terug te sturen naar iedereen die een mailtje naar een specifieke mailbox stuurt. Het kan zijn dat iedereen die naar één specifiek emailadres een mailtje stuurt, een zelfde bericht ontvangt. Maar het kan ook dat er 50 verschillende berichten zijn. Die worden dan verstuurd naar verschillende mensen met bijvoorbeeld een verschillende subject.

Als je een autoresponder wilt instellen, kijk dan even hier.

Alphamega biedt bij alle hostingpakketten de mogelijkheid om autoresponders in te stellen.

Naar boven

::: Avatar

Met een avatar (uitspraak: afa·tar soms ook wel: affà·tjar) wordt meestal een klein plaatje tussen de 48x48 en 125x125 pixels groot bedoeld, dat dient als gebruikersplaatje op internetfora. Avatars staan meestal naast of onder de nickname van een lid.

In beginsel is een avatar echter meer dan alleen een plaatje. Er wordt de gehele 'virtuele' aanwezigheid van een persoon mee bedoeld. In bijvoorbeeld Second Life creëer je je eigen avatar en dat is veel meer dan een afbeelding.

Naar boven

::: BMP

BMP is de afkorting van Bit Mapped Pattern. Het is een grafisch bestandsformaat dat pixelgeoriënteerd is. Dat wil zeggen dat elke tekening uit puntjes is opgebouwd. Het wordt veel gebruikt binnen Windows omdat het door Microsoft uitgebracht is. Voor bijvoorbeeld internet- en emailtoepassingen wordt BMP minder vaak gebruikt, omdat zo'n bestand relatief groot is. Dikwijls kiest men dan voor bestandsformaten als JPG, omdat die een stuk kleiner zijn vanwege de compressie.

Naar boven

::: Bandbreedte

Bandbreedte is een bereik in een band van frequenties of wavelengths. Dit vertegenwoordigt de maximale snelheid die over een bepaalde netwerk- of internetverbinding gehaald kan worden. Meestal wordt die snelheid uitgedrukt in een aantal megabits per seconde. De servers van Alphamega hebben een bandbreedte van 100 Mbit, dit is voldoende voor vele honderden bezoekers tegelijk.

Naar boven

::: Banner

Dit is een advertentie op een website die verwijst naar een andere website. Het is een veelgebruikte vorm van reclame op het internet. Er zijn een aantal standaard bannermaten. De meest voorkomende grootte van een banner is 468 pixels bij 60 pixels. Er zijn ook enkele andere standaardformaten zoals 234x60 (een halve banner) en 120x60 (een button).

Heb je geen tijd, geen kennis of geen zin om een banner te maken? Laat het gerust over aan de specialisten bij ons maatwerkbedrijf WebsiteKlusjes.com! Klik hier voor meer informatie: http://www.websiteklusjes.com/.

Naar boven

::: Bestandsextensie

Een bestandsextensie is een toevoeging aan het eind van een bestandsnaam die aangeeft om wat voor soort bestand het gaat. Deze bestandsextensie bestaat uit één of meer letters (meestal drie) na de laatste punt in de naam. Bijvoorbeeld: in de bestandsnaam voorbeeld.doc is “doc” de bestandsextensie. Bestandsextensies worden in sommige besturingssystemen gebruikt om de computer in staat te stellen het type van een bestand te bepalen, om zodoende het juiste programma te kunnen starten om het bestand mee te openen.

Naar boven

::: Bit

In het binaire stelsel (en dus in de ‘computerwereld’) is ‘bit’ de eenheid waarmee wordt gerekend. Acht bits vormen samen 1 byte.

Het woord ‘bit’ is een samentrekking van ‘binary digit’. Overdrachtssnelheden worden doorgans uitgedrukt in bits of veelvouden daarvan, terwijl opslagcapaciteit meestal in bytes wordt uitgedrukt.

Naar boven

::: Blackhole

Een blackhole is een middel om bepaalde vormen van ongewenste email op te vangen en te verwijderen voordat die in je mailbox terechtkomt. Spammers sturen hun troep namelijk vaak naar ‘…@jouwdomeinnaam’, waarbij ‘…’ willekeurig wordt ingevuld. Als je dan je catch-all hebt aanstaan om alles wat naar jouw domeinnaam wordt gestuurd op te vangen, krijg je dus al die mails binnen. Met een blackhole kun je dat omzeilen.

Je kiest een emailadres op jouw domeinnaam, bijvoorbeeld blackhole@jouwdomeinnaam. Je maakt dat emailadres aan maar je schakelt de mailbox-functie uit*. Het wordt dus enkel een adres, zonder dat je er mail op kunt ontvangen. Dat emailadres stel je in als catch-all. Alles wat nu naar je domeinnaam wordt gestuurd wordt direct verwijderd, behalve de mails die naar een bestaande mailbox zijn gestuurd.

Je kunt zelf bepalen op welke emailadressen je mail wilt ontvangen. Voor die adressen maak je mailboxen of doorverwijzingen aan.

* Om de mailbox-functie uit te schakelen ga je als volgt te werk:

Heb je server versie 'lion' (je kunt dat zien in het eerste scherm van het Controlpanel nadat je bent ingelogd), dan kun je in het Technical Control Panel bij het knopje 'Preferences' de catch-all (ook wel Catch-to-address genoemd) wijzigen in een niet bestaand adres op je domeinnaam. Wij adviseren om daar bijvoorbeeld 'blackhole@jouwdomeinnaam' van te maken. Daarna moet je dat ook nog even als emailadres aanmaken zonder actieve mailbox. Dat doe je door in het Technical Control Panel op 'Mail' te klikken, het nieuwe adres aan te maken en de checkbox vóór Mailbox uit te vinken. Vervolgens klik je op 'Update'. Dan zul je er vanaf de volgende dag geen of nog maar erg weinig last van hebben...

Wanneer je serverversie 'tiger', 'puma' of 'jaguar' hebt (je kunt dat zien in het eerste scherm van het Controlpanel nadat je bent ingelogd) kies je voor Technical Control Panel. Daar ga je naar 'Mail' en dan naar 'Eigenschappen'. Daar kun je je catch-all wijzigen in een niet bestaand adres op je domeinnaam. Wij adviseren om daar bijvoorbeeld 'blackhole@jouwdomeinnaam' van te maken. Dan maak je dit adres aan zonder actieve mailbox. Dat doe je door in het Technical Control Panel op 'Mail' te klikken, het nieuwe adres aan te maken en de checkbox vóór Mailbox uit te vinken. Vervolgens klik je op 'OK'. Dan zul je er vanaf de volgende dag geen of nog maar erg weinig last van hebben...

Succes!

N.B. Als je een Online Visitekaartje hebt, heb je geen toegang tot het Technical Control Panel. Mocht je bepaalde instellingen nodig hebben die alleen via het Technical Control Panel te realiseren zijn, neem dan telefonisch contact op met de supportafdeling: in Nederland 040 2085353 in België 011/547498 (maandag t/m vrijdag tussen 10.00u en 17.00u). Of stuur een bericht via http://www.alphamegahosting.com/cgi-bin/kk_RequestSupport.cgi.

Naar boven

::: Botnet

In dit artikel uit het Web Succes Magazine vind je meer informatie over botnets: http://www.alphamegahosting.com/wsm110.html#3

Naar boven

::: Browser

Het Engelse werkwoord 'to browse', waar browser van is afgeleid, betekent letterlijk grasduinen, snuffelen, rondneuzen. Vrij vertaald zou je een browser dus een 'snuffelaar' of 'rondneuzer' kunnen noemen.

Meestal wordt er gesproken over een webbrowser of een internetbrowser.

Een webbrowser is een programma om internetpagina's mee op te vragen. Bekende webbrowsers zijn Internet Explorer en Mozilla Firefox. Daarnaast heb je nog bijvoorbeeld Opera, Chrome, Netscape Navigator en Safari.

Een file-browser (ook wel 'verkenner' genoemd) is een programma om mee door de bestanden op je eigen harde schijf te bladeren.

Naar boven

::: Bug

Een bug is een fout in de broncode van een programma. Een bug ontstaat veelal doordat een programmeur een fout maakt of ergens iets verkeerd geïnterpreteerd heeft. De term is ontstaan toen er in 1944 een mot kortsluiting veroorzaakte in een computer op de Harvard University. In die tijd was de computer nog een paar kamers groot waardoor ze het probleem niet direct hadden gevonden. Tegenwoordig is een bug een software-probleem.

Naar boven

::: Byte

Een ‘byte’ (en veelvouden daarvan) is een eenheid die gebruikt wordt om een bepaalde opslagcapaciteit uit te drukken. Eén karakter (een letter, cijfer, enzovoort) kost één byte aan opslagcapaciteit.

Doordat bestanden in de loop van de tijd steeds groter werden, was het op een gegeven moment ondoenlijk om de grootte van een bestand in bytes te blijven uitdrukken. Al gauw werden bestandsgroottes in kilobytes uitgedrukt.

Eén kilobyte staat voor 1024 bytes (eigenlijk betekent ‘kilo’ 1000, dus helemaal juist is die benaming niet).

De volgende eenheid is megabyte (1024 kilobyte).

Daarna volgen:

Gigabyte (1024 megabyte)

Terabyte (1024 gigabyte)

Petabyte (1024 terabyte)

Exabyte (1024 petabyte)

Zettabyte (1024 exabyte)

Yottabyte (1024 zettabyte)

Mensen die zich storen aan de feitelijk onjuiste benamingen hanteren meestal de termen kibibyte, mebibyte enzovoort.

Overigens is 'byte' een samentrekking van 'by eight', omdat een byte uit 8 bits bestaat.

Naar boven

::: CGI

CGI is een scriptingtaal waarmee je programma's op de server kunt laten draaien vanaf een webpagina. De scripting code die gebruikt wordt, is meestal Perl. Alphamega ondersteunt zowel CGI als Perl op de hostingpakketten First Class, Business Class en E-Business. CGI is de afkorting voor Common Gateway Interface. Wil je nog meer details? Kijk dan even hier.

Naar boven

::: CGI-bin

De CGI-bin is een directory (map) op een server waar CGI-scripts geplaatst kunnen worden, die dan gebruikt kunnen worden om dynamische inhoud weer te geven op een website.

Naar boven

::: CMYK

CMYK is de afkorting voor de kleuren Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key (zwart). Standaard vierkleurendrukwerk en afdrukken op een kleurenprinter worden vervaardigd met deze 4 kleuren. Alle kleuren worden opgebouwd uit CMYK. Er ontstaat nogal eens verwarring over het kleurverschil tussen een afbeelding op een scherm en een kleurenafdruk die gemaakt wordt van datzelfde bestand. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat op een scherm of op een televisie de kleuren opgebouwd worden volgens het RGB (Rood, Groen en Blauw)-principe. De software die de printer aanstuurt moet de RGB-kleuren dan 'vertalen' naar CMYK-kleuren en bij sommige kleuren is het verschil goed zichtbaar.

Naar boven

::: CPC

CPC is een afkorting voor Cost Per Click, oftewel kosten per klik. Dit is een term uit een advertentievorm die Pay Per Click of PPC genoemd wordt. Hiermee wordt bedoeld dat je een advertentie ergens online plaatst en dat je betaalt voor elke keer dat er op geklikt wordt. Een bekende vorm van PPC-adverteren is Google Adwords. Daarbij bepaal je zelf op welke trefwoorden jouw advertentie getoond moet worden, welk bedrag je per dag wilt besteden en wat je per klik wilt betalen. Van dit laatste hangt af op welke positie je advertentie wordt getoond. Wie het hoogste bedrag biedt per klik, komt bovenaan te staan in de rechterkolom van de Google-zoekresultaten. Een tegenhanger van CPC is CPM (Cost Per Mille), waarbij je betaalt voor elke duizend keer dat een advertentie getoond wordt, ongeacht of erop geklikt wordt.

Naar boven

::: CPM

CPM staat voor Cost Per Mille, ofwel de kosten per duizend. Dit begrip is van toepassing op betaalde online advertenties, zoals banneradvertenties op websites. De CPM is het bedrag dat de adverteerder moet betalen voor iedere duizend keer dat zijn advertentie te zien is op de website. In tegenstelling tot CPC (Cost Per Click), waarbij de adverteerder alleen betaalt wanneer iemand op de advertentie klikt, gaat het bij CPM om het aantal keren dat de banner getoond wordt. Hoe vaak er op geklikt wordt is dus niet relevant. Het CPM-model is de gangbare advertentievorm voor de meeste websites die (banner-)advertenties tonen.

Naar boven

::: CSS

CSS kan ervoor zorgen dat één enkele wijziging door de hele website wordt doorgevoerd. Je kunt bijvoorbeeld in één keer het lettertype, de kleur van de letters, de grootte en dergelijke aanpassen, waar dan ook in de website. Daarom is CSS een enorme besparing in tijd én het geeft je site een uniforme uitstraling. CSS staat overigens voor Cascading Style Sheets.

Klik hier voor een handleiding voor beginnen met CSS.

Heb je geen tijd, geen kennis of geen zin om met CSS aan de slag te gaan? Laat het gerust over aan de specialisten bij ons maatwerkbedrijf WebsiteKlusjes.com! Klik hier voor meer informatie: http://www.websiteklusjes.com/.

Naar boven

::: Captcha

Kort gezegd is dit een middel om te weten te komen of je nou met een mens of een computer te maken hebt. Dat gebeurt door (volledig automatisch) een vraag te stellen die alleen door een mens beantwoord kan worden.

Waarom wil je dat weten? Nou, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat je formulier(en) niet door scripts, maar enkel door mensen kan worden ingevuld.

Er bestaan audiocaptcha’s en visuele captcha’s. Audiocaptcha’s maken gebruik van geluid en zijn derhalve erg geschikt voor slechtzienden. De ontwikkeling daarvan is echter achtergebleven. Meestal worden visuele captcha’s gebruikt, waarbij een bezoeker, om iets gedaan te krijgen, enkele letters en/of cijfers moet overtypen. En om intelligente technieken zoals OCR de baas te zijn, worden die tekens met opzet moeilijker leesbaar getoond. Bijvoorbeeld vervormd, gedraaid, verschillend in grootte of tegen een wisselende achtergrond.

Overigens is 'Captcha' een afkorting van Completely Automated Public Turingtest to tell Computers and Humans Apart.

Naar boven

::: Checkbox

Een checkbox is een vierkant hokje dat je kunt aanvinken, bijvoorbeeld in een formulier. Als er gebruik wordt gemaakt van checkboxen, mag je ervan uitgaan dat je er meerdere tegelijk kunt aanvinken. Dit in tegenstelling tot radio-buttons, waarbij je normaal gesproken maar voor één mogelijkheid kunt kiezen.

Naar boven

::: Co-location

Een co-location of co-locatie is een plaats die speciaal bedoeld is om bijvoorbeeld hardware die verbonden wordt aan internet onder te brengen. Deze plaats kan bijvoorbeeld een datacenter zijn. Deze co-locatie biedt een grotere bescherming tegen brand, diefstal en vandalisme. In deze co-locatie zijn ook speciale voorzieningen aanwezig zoals een noodstroomvoorziening, online-beveiliging en online-technical support.

Naar boven

::: Compressie

Compressie is een techniek is waarbij afbeeldingen (bijvoorbeeld foto’s) in omvang kleiner worden. Hoe hoger de compressie, hoe kleiner het bestand. Een minpunt is dat het bestand een zichtbaar kwaliteitsverlies ondergaat. Met de juiste software kun je het echter zó instellen dat je het kwaliteitsverschil niet of nauwelijks zult merken.

Hoe werkt (jpeg-)compressie?

Het JPEG-algoritme verdeelt de foto in blokken van 8 bij 8 pixels en neemt het gemiddelde van de kleuren van al deze pixels. Het bewaart dit gemiddelde als de waarde voor de pixel linksboven in het blok. De kleuren van de andere pixels worden dan weergegeven als relatief tot de eerste pixel. Nu hoeven voor de resterende 63 pixels niet meer zoveel bits gebruikt te worden, omdat het kleurverschil tussen een pixel in het blok en het gemiddelde niet zo groot is. Vervolgens wordt het proces herhaald: er worden blokken gemaakt van 8 bij 8 blokken, waarbij zoveel mogelijk pixels dezelfde kleur worden gegeven (Bron: Photoshop 4 Bible, Deke McClelland).

Meer informatie en tips hoe je het zelf kunt toepassen kun je lezen in Web Succes Magazine 96.

Naar boven

::: Content

Content is het Engelse woord voor inhoud. Op het internet wordt daarmee de inhoud van een website bedoeld. Hieronder wordt verstaan alle informatie zoals tekst, plaatjes, foto's, animaties en muziek.

Er bestaan ook afleidingen hiervan, zoals 'open content'. Hierbij mag de inhoud van een website door iedereen worden gekopieerd en in veel gevallen zelfs worden aangepast. Een bekend voorbeeld hiervan is Wikipedia.

Heb je geen tijd, geen kennis of geen zin om goede content voor je website te bedenken? Of ben je niet tevreden over wat er nu op je site staat? Laat het gerust over aan de specialisten bij ons maatwerkbedrijf WebsiteKlusjes.com! Klik hier voor meer informatie: http://www.websiteklusjes.com/.

Naar boven

::: Content Management Systeem (CMS)

Een Content Management Systeem, afgekort CMS, is een web-applicatie (zeg maar een programma) die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren. Bij Alphamega noemen we het ook wel een website-beheersysteem.

Een functionaliteit van een CMS is dat gegevens zonder lay-out (als platte tekst) kunnen worden ingevoerd, terwijl de gegevens worden gepresenteerd aan bezoekers met een lay-out door toepassing van sjablonen. Een CMS is makkelijk voor websites waarvan de inhoud regelmatig aanpassing nodig heeft, en de inhoud in een vaste lay-out wordt gepresenteerd aan bezoekers. Maar ook voor sites die minder intensief worden gebruikt kan een CMS handig zijn.

Een voorbeeld van een CMS is Joomla! En SwiftySite van Alphamega Hosting zou je een CMS kunnen noemen, alleen is SwiftySite veel meer dan alleen een CMS, doordat daar alles in zit wat je nodig hebt: hosting, domeinnaam, email, ontwerpen én een CMS. Als je meer wilt weten over SwiftySite, klik dan hier: http://www.alphamegahosting.com/26/nl/.

Naar boven

::: Conversie

Hiermee wordt het omzetten van een sitebezoek in een vervolgactie bedoeld. Bijvoorbeeld een bezoeker van jouw website die zich inschrijft voor jouw nieuwsbrief, of een bestelling plaatst. De actie die jij wilt dat de bezoeker onderneemt is je conversiedoel.

Naar boven

::: Cookie(s)

Een cookie is een klein tekstbestand waarin informatie staat over jouw bezoek aan een bepaalde website. Zo'n cookie wordt door de server van de site die jij bezoekt naar jouw pc gestuurd en daar opgeslagen. Als je dezelfde website dan nog een keer bezoekt, vraagt die server de cookie op van jouw pc. In het bestand kunnen zaken opgeslagen worden als inlognaam, wachtwoord en dergelijke.

Een voorbeeld van software die werkt met cookies is de SwiftySiteDesigner. Hiermee kun je naar hartenlust een eigen uniek design samenstellen voor je website. Dit design kan naadloos worden toegepast op een SwiftySite. Met de SwiftySiteDesigner is het mogelijk om in een kwartier een compleet website-ontwerp te maken. En mocht je op een later tijdstip verder willen gaan met je ontwerp, dan is dat geen probleem dankzij de cookie die op jouw pc wordt opgeslagen!

Naar boven

::: DNS

Dit is de afkorting van Domain Name Service (System). Een systeem dat uit een groot aantal computers bestaat en dat ervoor zorgt dat alle op internet aangesloten domeinnamen bereikbaar zijn. De DNS is een soort elektronisch telefoonboek voor internet-adressen en vertaalt de symbolische adressen (namen) in IP-nummers. Daardoor wordt het gebruiksgemak sterk vergroot, omdat je geen nummer hoeft te gebruiken om iets op internet te vinden, maar een naam (domeinnaam). DNS is ontworpen door Paul Mockapetris in 1985.

Naar boven

::: DNS parking

Als iemand een domeinnaam heeft die niet gekoppeld is aan een website (hostingaccount), dan is dit domein 'geparkeerd'. Hostingbedrijven verlenen deze service om domeinnamen te bewaren op een 'parkingserver', totdat deze geactiveerd worden. Alphamega biedt de mogelijkheid om een losse domeinnaam te laten verwijzen naar een willekeurig te kiezen website en biedt tevens de mogelijkheid om een losse domeinnaam te upgraden naar een hostingaccount of om er emailfunctie en/of een online visitekaartje aan toe te voegen.

Naar boven

::: Daemon

Daemon is een technische term voor een serverprogramma dat op Unix-servers gebruikt wordt. Zo'n serverprogramma voert op aanvraag of op gezette tijden bepaalde taken uit. De term 'daemon' is van Unix maar wordt ook in combinatie met andere operating systems gebruikt. Bijvoorbeeld: Apache is een webserver-daemon.

Naar boven

::: Database

Een database is een elektronisch opbergsysteem. Een database wordt georganiseerd door velden, records en tabellen. Een veld is een enkel stuk informatie, een record een complete set van velden en een tabel is een verzameling records. Database wordt ook geschreven als DB of db. Alphamega ondersteunt MySQL-databases op de hostingpakketten First Class, Business Class en E-Business. Bij al deze pakketten krijg je 100 databases.

Let op dat je het gebruik van popups toestaat als je gaat werken aan je database.

Naar boven

::: Debuggen

Een bug is een fout in de code van een programma of script die leidt tot onverwacht of onjuist gedrag. Debuggen is het opsporen en oplossen van bugs in code (bijvoorbeeld PHP, HTML of CSS).

Naar boven

::: Dedicated hosting

'Dedicated hosting' is een service van een hostingprovider aan een bedrijf. Het bedrijf wil voor haar website over een 'volledig eigen' ofwel 'dedicated' server beschikken. Dit is vrij kostbaar en wordt daarom vooral door grote bedrijven gebruikt. Het grote voordeel van dedicated hosting is dat het je eigen server is en dat je er dus mee kunt doen wat je wilt. Een nadeel is dat je een systeembeheerder moet hebben die verstand heeft van servers.

Naar boven

::: Description-tag

Een metatag wordt gebruikt door de schrijver/maker van de pagina. In zo'n metatag staat een beschrijving van de website. Sommige zoekmachines tonen deze tag bij de zoekresultaten. Deze wordt niet gebruikt om te indexeren maar wel ter informatie aan de persoon die de zoekopdracht ingegeven heeft. Een description-tag staat in de HEAD van een pagina in de HTML-code.

Heb je geen tijd, geen kennis of geen zin om om je website 'zoekmachine-vriendelijk' te maken? Laat het gerust over aan de specialisten bij ons maatwerkbedrijf WebsiteKlusjes.com! Klik hier voor meer informatie: http://www.websiteklusjes.com/.

Naar boven

::: Dir

Dir is een afkorting van directory. Zie directory.

Naar boven

::: Directory

Een directory is een bepaalde afdeling van een opslagmedium, bijvoorbeeld een harde schijf. In zo'n directory kunnen bestanden staan. Daarnaast kunnen binnen een directory ook weer directory's staan, die worden dan vaak subdirectory's genoemd. De directory's met subdirectory's vormen samen een soort van boomstructuur. De hoogste directory in die boom, dat wil zeggen de directory die zelf geen subdirectory is, wordt meestal 'root-directory' genoemd. Een directory wordt ook wel een 'folder' of 'map' genoemd. Soms wordt het woord 'directory' ook gebruikt voor het overzicht van bestanden en mappen dat zich binnen een bepaalde directory bevindt.

Naar boven

::: Doctype

Voluit is het eigenlijk DOCTYPE-declaratie.

Helemaal bovenaan in de broncode van een webpagina wordt de DOCTYPE-declaratie (document type) opgenomen. Hiermee geef je aan in welke HTML-versie de pagina is opgemaakt.

De DOCTYPE-declaratie verwijst naar een document type definition (DTD). Door een juiste doctype in een webpagina op te nemen voorkom je dat de browser van een bezoeker de webpagina niet goed weergeeft.

Op http://validator.w3.org/ kun je je site laten valideren, dat wil zeggen dat je je site laat controleren of hij voldoet aan de internationale normen.

Op het moment van schrijven (november 2007) zijn de sites zonder errors veruit in de minderheid, dus je hoeft niet bang te zijn als er errors naar voren komen uit de validatietest. Wel is het goed om er eens naar te (laten) kijken. Hoe minder errors, hoe beter de vindbaarheid in de zoekmachines.

Naar boven

::: Domeinnaam

Een domeinnaam is een eigen naam op internet, bijvoorbeeld 'alphamegahosting.com'. Om bij een bepaalde website te komen, moet je de domeinnaam van die website weten. Elke internetserver heeft één of meer nummers, zogenaamde IP-nummers. Elke domeinnaam wordt gekoppeld aan een bepaald IP-nummer, waardoor bij een domeinnaam de juiste server gevonden kan worden. De domeinnaam bestaat uit minimaal twee delen, gescheiden door een punt. Voor de punt staat de naam en achter de punt staat de extensie, ook wel Top Level Domain genoemd.

Naar boven

::: Dongel

Een 'dongle', ook wel geschreven als 'dongel', is een mechanisme dat gebruikt wordt als extra beveiliging voor bepaalde software. Als dat mechanisme op een pc niet aanwezig is, kan de betreffende software niet of slechts beperkt op die pc gedraaid worden. Het mechanisme kan bijvoorbeeld een apparaatje of een USB-stick zijn.

Naar boven

::: E-commerce

E-commerce is een Engels woord dat zoiets betekent als 'online handelen'. Commerce is 'handel' en de E geeft aan dat het elektronisch is. E-commerce omvat alle manieren van handelen via internet. Dat kan op meerdere manieren: 1) business-to-business (bedrijven verkopen aan bedrijven), 2) business-to-consumer (bedrijven verkopen aan consumenten) en 3) consumer-to-consumer (consumenten verkopen aan consumenten) zijn. Een voorbeeld van 1) is een bedrijf dat bij Alphamega een hostingpakket bestelt. Bij 2) kun je denken aan je buurman die een boek bestelt bij bol.com. En onder 3) valt onder andere je oma die via Marktplaats een tweedehands fiets koopt.

Naar boven

::: E-zine

Afkorting van Electronic magaZINE (spreek uit: ie-ziene). Dit is een tijdschrift dat via het internet of via email wordt verstuurd, soms in de vorm van een link waarmee het e-zine online bekeken kan worden. Andere benamingen met een nuanceverschil in betekenis zijn digizine, webzine of fanzine. Het Web Succes Magazine is hiervan een goed voorbeeld.

Heb je geen tijd, geen kennis of geen zin om een e-zine op te zetten? Laat het gerust over aan de specialisten bij ons maatwerkbedrijf WebsiteKlusjes.com! Klik hier voor meer informatie: http://www.websiteklusjes.com/.

Naar boven

::: Email

Email (Alphamega heeft ervoor gekozen om er geen streepje tussen te zetten) is een verkorte vorm van 'electronic mail' oftewel elektronische post. Elke internetgebruiker kan digitaal bestanden (tekst, beeld, video of geluid) versturen naar internetgebruikers over de hele wereld. Het is een goedkope manier om (zonder papier) over de hele wereld te communiceren. Verder zijn snelheid en gebruiksgemak belangrijke factoren die de populariteit van email bepalen.

Ray Tomlinson zou begin jaren '70 de eerste zijn geweest die een email verstuurde. Hij was het ook die het @-teken uitkoos als scheidingsteken tussen de naam van de ontvanger en de naam van de computer waarop men was aangesloten. Dat teken was al aanwezig op zijn toetsenbord en het werd toch niet of nauwelijks gebruikt. Oorspronkelijk werd dit apenstaartje of at (spreek uit et) gebruikt om 'ten bedrage van' aan te duiden, zoals het Latijnse ad of het Franse à, wat ook in het Nederlands nog steeds wordt gebruikt in bijvoorbeeld '3 paar sokken à € 2,75'.

In het midden van de negentiger jaren van de vorige eeuw begon email sterk aan populariteit te winnen, met name doordat de benodigde software steeds gebruiksvriendelijker werd. In die begintijd stond in het emailadres vaak de naam van de provider achter het @-teken. Tegenwoordig heb je voor weinig geld je eigen domeinnaam daar staan en dat ziet er eerlijk gezegd een stuk beter uit.

Alphamega biedt je de mogelijkheid om een domeinnaam met email te nemen. Dat is erg handig als je geen hosting nodig hebt, maar toch email wilt ontvangen op een makkelijk emailadres. Wil je hier meer over weten? Kijk hier maar eens.

Naar boven

::: Email-forwarding

Email-forwarding is: alle email die op een bepaald emailadres binnenkomt wordt doorgestuurd naar een ander emailadres. Dit noemen we ook wel een mail-redirect.

Als je server versie 'lion' hebt (je kunt zien welke versie je hebt als je inlogt in het Controlpanel), dan kun je als volgt een mail-redirect instellen:

Ga via je Controlpanel naar het Technical Control Panel en klik op 'Mail'. Geef bij 'Mailname' een naam voor de redirect op en klik vervolgens op 'Add'. Vink het lege hokje (checkbox) bij 'Redirect' aan en geef het emailadres in waarnaar je wilt redirecten. Sluit af door te klikken op 'Update'.

Voor meer informatie over het instellen van mailboxen kun je het beste even onze mailbox-handleiding bekijken. Om een handleiding te openen voor het aanmaken van een nieuw account in Outlook Express, klik hier

Als je server versie 'tiger', 'puma' of 'jaguar' hebt (je kunt zien welke versie je hebt als je inlogt in het Controlpanel), dan kun je als volgt een mail-redirect instellen:

Ga via je Controlpanel naar het Technical Control Panel, klik op 'Mail' en vervolgens op 'Nieuwe Mailnaam'. Geef bij 'Mail naam' een naam voor de redirect op en klik vervolgens op 'OK'. Klik op 'Omleidingen' en geef het emailadres in waar naar je wilt redirecten. Sluit af door te klikken op 'OK'.

Voor meer informatie over het instellen van mailboxen kun je het beste even onze mailbox-handleiding bekijken. Om een handleiding te openen voor het aanmaken van een nieuw account in Outlook Express, klik hier.

N.B. Als je een Online Visitekaartje hebt, heb je geen toegang tot het Technical Control Panel. Mocht je bepaalde instellingen nodig hebben die alleen via het Technical Control Panel te realiseren zijn, neem dan telefonisch contact op met de supportafdeling: in Nederland 040 2085353 in België 011/547498 (maandag t/m vrijdag tussen 10.00u en 17.00u). Of stuur een bericht via http://www.alphamegahosting.com/cgi-bin/kk_RequestSupport.cgi.

Naar boven

::: FAQ

Dit is de afkorting van Frequently Asked Questions. Hetzelfde als VGV, Veel Gestelde Vragen. Om gebruikers heel snel aan een antwoord te kunnen helpen op veel voorkomende vragen, worden deze vragen en bijbehorende antwoorden in een apart bestand gezet (volgens de Amerikaanse manier van Q&A, Question (vraag) and Answer (antwoord)).

Als je een vraag hebt is het erg belangrijk om eerst de FAQ te bekijken, alvorens je de helpdesk benadert via email of telefoon. Alphamega heeft meer dan 300 van de meest voorkomende vragen beantwoord en de antwoorden beschikbaar gemaakt op de website. Als je vraag daar beantwoord wordt, heb je direct de oplossing, ook buiten kantooruren.

De FAQ van Alphamega worden met regelmaat gecontroleerd en waar nodig geactualiseerd en/of aangevuld.

Heb je een website en heb je het idee dat je vaak dezelfde vragen krijgt waarop hetzelfde antwoord gegeven kan worden? Misschien kun je dan overwegen om ook een FAQ-systeem op te zetten. Het kost je even wat tijd, maar je zult zien dat jij en je bezoekers de vruchten ervan plukken!

Naar boven

::: FTP

FTP (File Transfer Protocol) is een manier waarop bestanden kunnen worden getransporteerd op een netwerk. Via FTP kun je inloggen op de server waarop je website staat en bestanden naar de server sturen en van de server ontvangen. Op die manier kun je bijvoorbeeld aanpassingen van je website doorgeven zodat je site geactualiseerd wordt. Bij al onze pakketten kun je FTP gebruiken.

Een goed FTP-programma is noodzakelijk om je site te kunnen uploaden, tenzij je een SwiftySite hebt. Programma's als Dreamweaver en Frontpage hebben al een FTP-functie in zichzelf, waardoor je geen apart FTP-programma nodig hebt. Overigens spreken we bij Frontpage niet van uploaden, maar van publiceren. Klik hier om te kijken welk FTP-programma wij adviseren en hoe je dat gratis kunt downloaden.

Het is erg belangrijk om een back-up van je website en/of database te hebben op je eigen PC. Dit scheelt je tijd en geld! Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.

Naar boven

::: Favicon

Samenvoeging van FAVoriet en ICON. Een icoon dat links in de adresbalk van je browser verschijnt, mits de betreffende website een favicon gebruikt. Dit wordt ook zichtbaar wanneer je een url met een Favicon toevoegt aan je favorieten/bladwijzers. Een Favicon is 16 pixels breed en 16 pixels hoog. Wil je ook graag een Favicon gebruiken voor je website? Lees dan dit artikel van Web Succes Magazine.

Naar boven

::: Firewall

Een firewall is een veiligheidsvoorziening om personen of computers, die van buitenaf in je computer willen komen, tegen te houden. Dit geldt zowel voor gewone thuiscomputers die op internet zijn aangesloten, als voor webservers.

Zonder beveiliging zou je computer of server te vergelijken zijn met een huis waarvan de deuren niet op slot zijn. Een firewall (letterlijk brandmuur) laat alleen bepaalde vooraf ingestelde verbindingen door en houdt alle overige pogingen om verbinding te maken tegen.

Helaas kunnen firewalls ook voor problemen zorgen. Normaal gezien kun je bij een firewall een soort 'beveiligingsgraad' instellen. Bij een hoge beveiligingsgraad kan bijvoorbeeld FTP-software die jij vertrouwt, als onveilig worden aangemerkt. Meestal volstaat dan een tijdelijke aanpassing van de veiligheidsinstellingen.

Alphamega heeft een uitstekende firewall-beveiliging voor alle servers.

Naar boven

::: Flash

Flash is een programma voor het ontwikkelen van interactieve websites, animatiefilmpjes en spelletjes voor websites. Het is een nieuwe technologie die echter ook gebruikt kan worden om volledige websites te ontwikkelen die bovendien in hoge mate interactief zijn. Je kunt met dit programma spectaculaire resultaten bereiken door animatie, muziek en geluidseffecten te combineren en creatieve interfaces te maken. Dit pakket werkt met behulp van zogenaamde 'vectoren' (lijnen). Daardoor kunnen bewegende beelden in een relatief klein bestand worden opgeslagen. Een Flash-bestand herken je aan de .swf-extensie (staat voor ShockWaveFlash). Flash bestaat uit twee belangrijke componenten:

1. Component waarmee je op vectoren gebaseerde tekeningen en tekst kunt maken. (Dit component lijkt bijvoorbeeld op de programma’s FreeHand en Illustrator)

2. Component waarmee je de inhoud die je in Flash maakt, kunt programmeren, van animaties kunt voorzien en interactief kunt maken met behulp van knoppen, scripts enzovoort.

De Flash-producten die je maakt, kunnen de volgende elementen bevatten:

* Op vectoren gebaseerde inhoud.

* Op bitmap gebaseerde inhoud.

* Video- en geluidsfragmenten die je in andere programma’s maakt.

* Interactiviteit met scripts (ActionScript)

Naar boven

::: Font

Een font is een lettertype. Voor websites kun je het beste 'Arial', 'Verdana', 'Courier' of 'Times New Roman' gebruiken omdat (vrijwel) iedereen dat font kan lezen op zijn of haar PC. Allerlei exotische fonts zijn wel goed leesbaar op de PC van de ontwerper van de website, maar vaak niet op de PC van de bezoekers omdat die het font niet herkennen. Je kunt dit wel oplossen door de tekst om te zetten in een afbeelding, zodat het font niet hoeft te zijn geïnstalleerd op de PC van de lezer. Voor tekst die op papier staat kun je het beste een font als 'Times New Roman' gebruiken, omdat dit goed leesbaar is op papier.

In het Web Succes Magazine is al eens een artikel gewijd aan lettertypes. Klik hier maar eens.

Naar boven

::: Form

Form is het Engelse woord voor een interactief invulformulier. Een formulier kan onder meer bestaan uit tekstvakken, keuzerondjes, selectievakjes enzovoort en is vaak gekoppeld aan een database of een emailscript. Alphamega heeft voor haar eigen cliënten een mailformulier ontwikkeld dat je naar je eigen wensen kunt aanpassen en dat uitvoerig getest is op onze servers. Als je hiervan gebruik wilt maken, stuur dan een bericht naar http://www.alphamegahosting.com/cgi-bin/kk_RequestSupport.cgi . Je krijgt dan uiterlijk de eerstvolgende werkdag een antwoord terug.

Heb je geen tijd, geen kennis of geen zin om een eigen formulier te maken? Laat het gerust over aan de specialisten bij ons maatwerkbedrijf WebsiteKlusjes.com! Klik hier voor meer informatie: http://www.websiteklusjes.com/.

Naar boven

::: Forum

Een forum is een plek op het internet (onderdeel van een website) waar internetgebruikers een discussie over een bepaald onderwerp kunnen voeren, door berichten te plaatsen en te reageren op berichten van andere gebruikers. Alphamega ondersteunt forums op al haar hostingpakketten.

Naar boven

::: Frame

Een frame is een pagina binnen een andere pagina. Veel websites worden opgedeeld in een aantal vakken (frames), die afzonderlijk gebruikt kunnen worden. Een bepaald gedeelte van de pagina blijft bijvoorbeeld staan, terwijl je in het andere gedeelte van de pagina verder surft. Meestal wordt het menu in een apart frame gezet (links) en de kop met het logo in een apart frame (boven) en dan het inhoudvlak ook in een apart frame (rechtsonder). Er zitten wat nadelen aan het gebruik van frames. Lees er meer over in het Web Succes Magazine.

Naar boven

::: Frame redirect

Wanneer je in je browser een URL intypt en erachter komt dat je browser je uit laat komen bij een compleet andere URL nadat je op enter hebt gedrukt, dan ben je 'doorverwezen' naar een andere pagina. Dit is een redirect.

Het valt dus direct op dat je door bent verwezen vanwege de URL die verandert in de adresbalk van je browserwindow. Tóch kan het zo zijn dat de URL niet wordt veranderd terwijl je wel bent geredirect naar een andere pagina; dit is namelijk in te stellen d.m.v. de optie 'Frame Redirect'. Bij een frame redirect wordt op de plaats van het ingetypte adres een vrij eenvoudige pagina weergegeven met daarin in een frame dat precies de grootte van het browservenster is. In dat frame wordt de werkelijke URL getoond.

Heb je een losse domeinnaam bij Alphamega en wil je daarvoor een (frame)redirect instellen? Ga dan naar het Controlpanel, daar kun je klikken op 'Wijzig deze doorverwijzing'. Op deze pagina heb je de mogelijkheid om een url op te geven en aan te klikken of je een doorverwijzing in frame wenst of een standaard doorverwijzing.

Naar boven

::: Freeware

Gratis software die je van internet kunt downloaden. Gebruikers hoeven geen kosten ervoor te betalen en de software mag meestal vrij verspreid worden.

Er bestaat ook shareware, waarvoor je doorgaans na verloop van tijd een bepaald bedrag betaalt om de software te mogen blijven gebruiken, of om van extra diensten gebruik te kunnen maken.

Naar boven

::: Frontpage

Frontpage is een software-programma dat ontwikkeld is door Microsoft voor het maken en beheren van een website. Om alle mogelijkheden van Frontpage goed te laten functioneren, is het noodzakelijk dat de zogenaamde Frontpage Extensies op de server zijn aangezet. In 2008 heeft Microsoft laten weten dat het bedrijf is gestopt met de doorontwikkeling van Frontpage en dat er binnen afzienbare tijd geen ondersteuning meer gegeven zal worden.

Kijk even hier als je wilt weten hoe je een website kunt maken.

Naar boven

::: Gastenboek

Een gastenboek is een webpagina waarop je de mogelijkheid hebt een berichtje te schrijven. Deze berichtjes worden dan toegevoegd aan de pagina, zodat ze door de maker en andere bezoekers van de site bekeken kunnen worden. Bij het maken van een gastenboek wordt er veel gebruik gemaakt van een scriptingtaal (bijvoorbeeld PHP) in combinatie met een database. PHP wordt ondersteund op de hostingpakketten First Class en Business Class.

Heb je een SwiftySite, dan kun je met één druk op de knop een gastenboek toevoegen

Naar boven

::: Gigabyte

Gigabyte wordt gebruikt om een hoeveelheid data aan te duiden. Meestal wordt het gebruikt om de capaciteit of het geheugen aan te geven van een harddisk, maar het wordt ook gebruikt om de hoeveelheid dataverkeer (traffic) aan te geven. De afkorting van Gigabyte is Gb en 1 Gb is 1024 Mb. In Web Succes Magazine nummer 96 vind je nog meer begrippen die een bepaalde hoeveelheid bytes aanduiden.

Naar boven

::: HTML

Afkorting van Hyper Text Markup Language. Een computertaal waarmee internetpagina's gemaakt worden. Om precies te zijn is het een opmaaktaal. HTML-pagina's zijn in feite gewone tekstpagina's met tussen de tekst allerlei besturingscodes: HTML-tags. HTML is platformonafhankelijk, zodat de pagina op elke computer getoond kan worden. Er kan van alles gecombineerd worden, zoals tekst, kleur, beeld, geluid en zelfs videobeelden. Ook kunnen er hyperlinks (koppelingen) in gezet worden naar andere websites.

Naar boven

::: HTML-editor

Een HTML-editor is een softwareprogramma om webpagina's aan te maken. Hoewel HTML-code met een gewone teksteditor geschreven kan worden, kan een HTML-editor door de ingebouwde extra functionaliteit het bijwerken veel gemakkelijker maken. Veel HTML-editors kunnen naast HTML ook verwante formaten bewerken, zoals CSS en XML

Naar boven

::: HTML-tag

Deze tag vertelt de browser dat het om een HTML-document gaat. Een HTML-tag bestaat altijd uit een begin- en een eindtag. De begintag geeft een opdracht die betrekking heeft op wat dan volgt en de eindtag geeft aan dat de opdracht moet stoppen op dat punt. Opdrachten die zo gegeven worden zijn bijvoorbeeld:

bold, bold waarbij <B> de begintag is die de opdracht geeft om bold te maken en </B> de eindtag.

italic, italic waarbij <I> de begintag is die de opdracht geeft om italic te maken en </I> de eindtag.

underline, underline waarbij <U> de begintag is die de opdracht geeft om underline te maken en </U> de eindtag.

Wil je meer weten over hoe HTML-tags werken? Ga dan naar de stap-voor-stap-HTML-cursus van het Web Succes Magazine.

Naar boven

::: HTTP

Afkorting van Hyper Text Transfer Protocol. Dit is de standaard manier om informatie te versturen over het internet. Een HTTP-URL begint met 'http://'. Door met http te beginnen weet de browser in welke taal (protocol) de informatie verstuurd wordt.

Naar boven

::: HTTPS

Afkorting van Hyper Text Transfer Protocol Secure. HTTPS is server-software die beveiligde transacties via het internet mogelijk maakt. Als je ergens met je credit card moet betalen, dan begint de URL van de pagina als het goed is met 'https://'. Je weet dan dat de verbinding veilig is. Ook bijvoorbeeld internet-bankieren is mogelijk door gebruik van HTTPS.

Alphamega biedt de mogelijkheid voor dergelijke beveiligde verbindingen bij de hostingpakketten Business Class en E-Business.

Naar boven

::: Hacker

Een hacker is iemand die inbreekt in een computer om gegevens te achterhalen of te wijzigen, meestal met het doel de zwakke plekken aan te tonen en aan te geven dat computers nog lang niet veilig zijn. De meeste hackers hebben geen criminele bedoelingen, in tegenstelling tot een cracker.

Naar boven

::: Hardware

Hardware is de verzamelnaam voor alle fysieke onderdelen van een computersysteem, bijvoorbeeld een computerkast, moederbord, harddisk, een processor en dergelijke. Het is de tegenhanger van software.

Als je het hebt over soorten hardware kun je ook een onderscheid aanbrengen tussen bijvoorbeeld PC, laptop en PDA, respectievelijk bureaucomputer, draagbare computer en handcomputer.

En ook randapparatuur, zoals een scanner, een printer, een muis en een toetsenbord, valt onder de hardware.

Naar boven

::: Header

Met een header of hoofding wordt doorgaans de bovenkant van een website bedoeld. De oorspronkelijke betekenis is echter 'een blok informatie aan het begin van een computerbestand'. In dat blok worden de eigenschappen van het bestand beschreven, zoals lengte, de versie enzovoort. Ook een emailbericht begint met een header. Daarin staan dan gegevens zoals het onderwerp, de geadresseerde en de afzender. Heb je hulp nodig bij het maken en/of plaatsen van een header op je website? Neem dan contact op met ons maatwerkbedrijk WebsiteKlusjes.com: http://www.websiteklusjes.com/

Naar boven

::: History

History is het Engelse woord voor geschiedenis. In computertermen wordt met history bedoeld, een overzicht van alle websites die in een bepaalde periode zijn bezocht vanaf die PC.

Naar boven

::: Hit

Een hit geeft aan dat een bepaald bestand op een server is opgevraagd. Als jouw pagina bestaat uit een html-bestand met 5 foto’s en 2 filmpjes dan worden er per bezoek in totaal 8 hits geteld: 5 foto’s, 2 video’s en de pagina zelf.

Vroeger werd de term ‘hit’ gebruikt om te zien hoeveel traffic (dataverkeer) er gegenereerd werd voor een website, maar dit is niet echt efficiënt en representatief. In die tijd werd hier nogal eens misbruik van gemaakt door websitebouwers en optimalisatiebedrijven. Die voegden op een internetpagina extra afbeeldingen toe zonder verdere functie om ervoor te zorgen dat er meer hits waren en het dus leek alsof de website heel veel traffic genereerde. Nu wordt er meer gekeken naar de keren dat een pagina opgevraagd wordt, wat een betrouwbaarder beeld oplevert.

Naar boven

::: Hoax

In dit artikel uit het Web Succes Magazine wordt uitgelegd wat een hoax is: http://www.alphamegahosting.com/wsm112.html#2

Naar boven

::: Homepage

De homepage is de 'thuispagina', het startpunt van een website. Zo'n pagina bevat vaak tekst, plaatjes en/of bewegende beelden. Vanuit de homepage maak je meestal een keuze uit een menu en navigeer je zo door de site. Met 'homepage' wordt ook wel eens 'website' bedoeld, maar eigenlijk is het dus de beginpagina van een website.

Als je een hostingaccount bij Alphamega hebt, moet de homepage van je website altijd 'index' heten, met daarachter een extensie zoals html of php. Op die manier herkent de server deze pagina als homepage.

Vaak is de homepage van jouw website de eerste pagina die nieuwe bezoekers te zien krijgen. Daarom is het van groot belang dat de homepage goed in elkaar zit en dat de bezoeker vrijwel direct kan zien waar hij of zij naartoe kan. Ziet een bezoeker dat niet, dan is de kans groot dat hij of zij op zoek gaat naar een andere website.

Heb je geen tijd, geen kennis of geen zin om je homepage zó in te richten dat nieuwe bezoekers op je site blijven? Laat het gerust over aan de specialisten bij ons maatwerkbedrijf WebsiteKlusjes.com! Klik hier voor meer informatie: http://www.websiteklusjes.com/.

Naar boven

::: Host

Host is het Engelse woord voor gastheer. Het woord 'hosting' is een werkwoord dat 'faciliteren' betekent. Een hostingprovider is een bedrijf dat de faciliteiten biedt om een website via internet bereikbaar te maken. Een hostingprovider wordt ook wel kortweg 'host' genoemd.

Naar boven

::: Hosting

Host is het Engelse woord voor gastheer. Het woord 'hosting' is een werkwoord dat 'faciliteren' betekent. Een hostingprovider is een bedrijf dat de faciliteiten biedt om een website via het internet bereikbaar te maken. Een hostingprovider wordt ook wel kortweg 'host' genoemd.

Als cliënt van een hostingprovider krijg je een bepaalde hoeveelheid webruimte toegewezen die exclusief voor jou toegankelijk is en waarnaar je je website kunt uploaden/publiceren, meestal middels FTP. Mailboxen en databases zijn zaken die vaak aan hosting verbonden zijn, net als ondersteuning van bepaalde scriptingtalen zoals PHP.

Hoe weet je nu of je de juiste hostingprovider kiest? Om een antwoord te krijgen op deze vraag kun je het ebook 'Zes fatale fouten die vaak gemaakt worden bij de keuze van een hostingprovider' hier downloaden.

Hier kun je een kijkje nemen in het overzicht van alle hostingpakketten van Alphamega.

Naar boven

::: Hyperlink

Een hyperlink is klikbaar en verwijst naar een webpagina of een deel daarvan of naar een ander bestand op het internet, zoals een tekstdocument, een muziekbestand of een filmpje. Dit kan door middel van tekstlinks, foto's en knoppen. Een hyperlink in een tekst is meestal anders van kleur dan de rest van de tekst. Een hyperlink wordt ook wel kortweg een 'link' genoemd.

Naar boven

::: Hypertext

Hypertekst is een speciale vorm van elektronische tekst. De in de tekst gebruikte woorden, begrippen of afbeeldingen (links) zijn vaak klikbaar en sturen de gebruiker dan rechtstreeks door naar andere (soms verklarende) tekst. Die tekst kan op een andere computer waar ook ter wereld staan. Ook kunnen met behulp van links bestanden worden binnengehaald. Zie ook hyperlink.

Naar boven

::: ICANN

De ICANN is een non-profitorganisatie die onder andere zorgt voor het DNS (domain name system) en de toewijzing van IP-adressen. Daarbij spelen ze een grote rol in het introduceren van nieuwe domeinnaamextensies. Eén van hun andere hoofdactiviteiten is het beschermen van de werking van internet en de infrastructuur. ICANN is de afkorting voor Internet Corporation for Assigned Names and Numbers.

Naar boven

::: IMAP

IMAP (Internet Message Access Protocol) is een protocol voor het synchroniseren van email. Wat wil dat zeggen? IMAP zorgt ervoor dat je op meerdere locaties met je mail bezig kunt zijn. En wel zodanig dat als je op de ene locatie iets verstuurt, het op een andere locatie ook zichtbaar is. IMAP houdt de emails bij op de server in een mappenstructuur. Die wordt dan gelinkt aan het 'Postvak IN' van de ontvanger. IMAP is veel complexer dan POP3. Een user agent zoals Outlook Express of Thunderbird kan daardoor ook alleen bijvoorbeeld een header ophalen, of een gedeelte van een bericht. Dat is handig als je bijvoorbeeld mail via een langzame verbinding binnenhaalt of op een PDA. In het Web Succes Magazine is dit artikel verschenen over IMAP: http://www.alphamegahosting.com/wsm124.html#2.

Naar boven

::: IP

IP is de afkorting van Internet Protocol. Dit is een deel van de op internet gehanteerde taal om op netwerkbasis gegevens uit te wisselen. Zie ook IP-nummer / adres.

Naar boven

::: IP-nummer / adres

Uniek adres in de vorm van cijfers/getallen, waarmee een (internet-)computer of server geïdentificeerd kan worden. Zo'n adres bestaat uit 4 cijfers of cijfercombinaties van 0 tot en met 255, met daartussen steeds een punt, dus bijvoorbeeld '192.254.16.223'. Er zijn een paar nummers gereserveerd voor speciale doeleinden, zoals 255 en 0.

Naar boven

::: ISDN

ISDN is de afkorting van Integrated Services Digital Network. Een kabelnet dat het versturen van onder meer data en spraak mogelijk maakt, sneller dan het traditionele telefoon-netwerk. ISDN heeft twee onafhankelijke communicatiekanalen. Elk kanaal heeft een snelheid van 64 Kilobits per seconde.

Naar boven

::: ISP

ISP is de afkorting van Internet Service Provider. Een organisatie die via eigen servers andere organisaties en privé-gebruikers toegang biedt tot het internet. Organisaties als XS4all, Telenet, Belgacom en Planet Internet zijn ISP's.

Een ISP is dus iets anders dan een hostingprovider, hoewel sommige ISP's ook hosting aanbieden.

Naar boven

::: Image

Een image is een ander woord voor een afbeelding. Afbeeldingen vormen een belangrijk onderdeel van je website. Enerzijds omdat een goede afbeelding je tekst kan verduidelijken en anderzijds om het geheel 'op te leuken'. Maar afbeeldingen kunnen je ook een hogere positie in de zoekmachines bezorgen, mits je er goed mee omgaat. Bijvoorbeeld door alt-tags (dat zijn veldjes waarin kort beschreven staat wat er op de afbeelding te zien is) mee te geven aan je afbeeldingen.

Naar boven

::: Inbox

Een inbox is een postvak (in een emailprogramma zoals Outlook Express) waarin de binnengekomen emailberichten worden bewaard. Logischerwijs zou je zeggen dat in de outbox dan de verzonden berichten worden bewaard, maar dat is niet zo. In de outbox staan berichten die nog verzonden moeten worden. De verzonden berichten staan in 'Verzonden items' oftewel 'Sent items'.

Oorspronkelijk is het ook niet de bedoeling dat er berichten in de inbox blijven staan. Het is namelijk een digitale brievenbus en in een echte brievenbus laat je de post normaal gezien ook niet liggen...

Voor meer informatie over het instellen van mailboxen kun je het beste even onze mailbox-handleiding bekijken. Om een handleiding te openen voor het aanmaken van een nieuw account in Outlook Express, klik hier

Naar boven

::: Index

Een index is een inhoudsopgave van een website of computer. In het bestand 'index.html' staat dus de inhoud van je website. Klik hier als je wilt weten waarom je dit bestand nodig hebt.

Naar boven

::: Internet

Afkorting van INTERnational NETwork. Dit is een wereldomvattend netwerk van honderden miljoenen met elkaar verbonden computers en computernetwerken (via telefoon- en/of datalijnen) die meestal het TCP/IP-protocol gebruiken. Het is open van structuur, waardoor het in principe voor iedereen bereikbaar is. Kenmerk is het ontbreken van één centrale computer. In de praktijk is het een verzamelnaam van allerhande diensten (WWW, email, FTP, nieuwsgroep) op dit netwerk.

Naar boven

::: JPG/JPEG

JPEG is een bestandsformaat voor grafische(fotografische) informatie dat het mogelijk maakt om beelden van hoge kwaliteit in betrekkelijk kleine bestanden te bewaren door het toepassen van compressietechniek. JPG-bestanden zijn bijvoorbeeld foto's die je maakt met je digitale camera of afbeeldingen die je op het internet vindt. Naast Gif en Png is het een van de bekendste en meest gebruikte afbeeldingssoorten.

De naam van de JPG- of JPEG-indeling staat voor 'Joint Photographic Experts Group', de oorspronkelijke naam van het comité dat de standaard heeft ontwikkeld.

JPG is een compressiemethode met verlies. De minder belangrijke onderdelen van de afbeelding worden verwijderd op basis van de manier waarop het menselijk oog de afbeelding waarneemt. Omdat JPG een compressiemethode met verlies is, gaan bij elke bewerking gegevens verloren. Het meest zichtbare effect is dat de kwaliteit van een afbeelding afneemt bij elke bewerking die je met een bewerkingsprogramma uitvoert.

Een JPG/JPEG-bestand is te herkennen aan de extensie '.jpg' of '.jpeg'.

Meer lezen over compressie? Klik hier.

Naar boven

::: Java

Java is een programmeertaal die gebaseerd is op de computertaal C++. Java is ontwikkeld door Sun Microsystems voor internet en intranet. Het is platform-onafhankelijk, dat wil zeggen dat het door vrijwel alle soorten computers begrepen wordt. Kleine Java-programmaatjes (applets) worden gebruikt om een webpagina te verlevendigen met bijvoorbeeld geanimeerde plaatjes of kleine spelletjes.

Naar boven

::: Javascript

Javascript is een scriptingtaal om interactieve sites te ontwikkelen. Hoewel het veel dezelfde mogelijkheden en structuren heeft als de volledige Java-taal, is het onafhankelijk ontwikkeld. Javascript kan communiceren met HTML, zodat een website een dynamische inhoud krijgt. Een voorbeeld van een Javascript is dat de actuele datum op een website staat. Javascript wordt ondersteund op al onze hostingpakketten.

Naar boven

::: Kbps

'Kbps' is een verouderde weergave voor 'kb/s': kilobits per seconde. Daarmee wordt doorgaans de snelheid van een modem of internetverbinding bedoeld. 8 kilobits per seconde is gelijk aan 1 kilobyte per seconde (kB/s). Je ziet vaak dat up- en downloadsnelheden van bepaalde internetabonnementen in kB/s uitgedrukt worden.

Naar boven

::: Keywords

Keywords zijn woorden die je ingeeft wanneer je bijvoorbeeld in een zoekmachine naar een bepaald onderwerp zoekt. Ook als er op een website een zoekfunctie beschikbaar is, kun je daar een keyword ingeven. Zoals in dit FAQ-systeem.

Als je bijvoorbeeld een domeinnaam wilt bestellen, dan kun je op keywords zoeken als domeinnaam, hosting en verhuizen. De zoekmachines zoeken dan naar keywords in de vele websites en komen dan met een resultaat dat voldoet aan de door jou ingegeven keywords.

Voor webmasters is het van belang dat de juiste keywords op een natuurlijke manier in de teksten zijn opgenomen.

Heb je geen tijd, geen kennis of geen zin om met je keywords en je teksten aan de slag te gaan? Laat het gerust over aan de specialisten bij ons maatwerkbedrijf WebsiteKlusjes.com! Klik hier voor meer informatie: http://www.websiteklusjes.com/.

Naar boven

::: Landingspagina

Een landingspagina, ook wel landing page genoemd, is de pagina die een bezoeker van een website als eerste te zien krijgt. De bezoeker kan op die pagina terechtkomen via een link op een andere site, via een zoekmachine of door de URL in de adresbalk in te voeren. Op een goede landingspagina kan een bezoeker vrijwel direct zien wat hij moet doen om te vinden wat hij wil.

Naar boven

::: Link

Een link is een verbinding van een internetpagina/document naar een andere internetpagina/document op dezelfde computer of op een andere computer. In tekst wordt een link meestal met een andere kleur (vaak blauw) weergegeven. Op een link verandert de muisaanwijzer in een handje met uitgestoken wijsvinger. Een link kan een woord, een groep woorden of een afbeelding (foto, plaatje of knop) zijn. De link is in feite het internetadres waarnaar verwezen wordt. Zie ook hyperlink.

Naar boven

::: Linux

Linux is een besturingssysteem zoals Windows dat ook is. Het wordt vooral op (hosting)servers gebruikt, maar is ook geschikt voor een PC. Het is gebaseerd op Unix (ook een besturingssysteem).

Linux is gecreëerd door Linus Torvalds in 1991 en is op het internet gezamelijk ontwikkeld. Linux is een succesvol voorbeeld van 'open source'-software. De naam 'Linux' is een samenvoeging van Linus en Unix. Linus is, zoals gezegd, de voornaam van de persoon die Linux heeft gecreëerd en Unix is een besturingssysteem, uitgevonden in 1969 door AT&T Bell Labs.

Naar boven

::: Logfile

Een logfile is een bestand waarin alle handelingen met betrekking tot programmagebruik en gebruik van computer en diensten worden bewaard. Zo kan bij een fout de oorzaak opgezocht worden. Een logfile voor internetpagina's houdt gegevens over de bezoekers van een website bij.

Naar boven

::: Login

Login of ook wel inloggen of aanloggen genoemd, betekent verbinding maken, vaak door het ingeven van een gebruikersnaam en wachtwoord. Dat kan zijn verbinding maken met je internetprovider, maar het kan ook zijn inloggen op een beveiligde pagina, zoals een Controlpanel van een website.

Naar boven

::: MP3

MP3 is een speciaal formaat voor muziekbestanden. MP3-bestanden kunnen rechtstreeks via internet binnengehaald en beluisterd worden. Voor MP3-bestanden zijn zoals bekend ook afspeelapparaatjes op de markt. Michael Robertson maakte als oprichter van mp3.com een wereldstandaard van MP3 voor digitale muziek. De populariteit van MP3 is vooral te danken aan de geringe omvang van de bestanden, gecombineerd met een behoorlijke geluidskwaliteit. De MP3-techniek maakt gebruik van de mogelijkheid om gegevens weg te laten uit het originele audiosignaal, om zo de omvang van het bestand te kunnen verkleinen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld WAV-bestanden). De MP3-techniek baseert zich op een bijzondere eigenschap van het menselijk brein: zachte geluiden, die volgen op een hard geluid, worden niet waargenomen. Door delen uit het signaal weg te laten kan de omvang met een factor twaalf verkleind worden. Voor de luisteraar is er geen hoorbaar verschil tussen het origineel en de met MP3-compressie bewerkte versie. Het verschil in kwaliteit is wel te meten. Sommige muzieksoorten lenen zich beter voor MP3-compressie dan andere.

Naar boven

::: Mail group

Een Mail group is handig als het vaker voorkomt dat je een bericht stuurt naar dezelfde emailadressen. Bijvoorbeeld: het bestuur van je sportvereniging bestaat uit 7 personen. Je maakt dan een emailadres aan zoals 'bestuur@jouwdomeinnaam.com' en je geeft aan dat alle berichten die naar 'bestuur@jouwdomeinnaam.com' worden verstuurd, moeten worden doorgestuurd naar de 7 emailadressen van de bestuursleden. Zo hoef je steeds maar 1 bericht te sturen naar 1 emailadres (namelijk 'bestuur@jouwdomeinnaam.com') en de rest gaat automatisch. Voor uitleg over hoe je een Mail group kunt instellen, klik hier.

Voor meer informatie over het instellen van mailboxen kun je het beste even onze mailbox-handleiding bekijken. Om een handleiding te openen voor het aanmaken van een nieuw account in Outlook Express, klik hier.

Naar boven

::: Mailbox

Een mailbox is een elektronische postbus waarin emailberichten worden opgeslagen. Een mailbox kan leeggemaakt worden door bijvoorbeeld met Outlook Express je mail op te halen. Je kunt er ook voor kiezen om een kopie van de emails op de server te laten staan voor een bepaalde periode. Dit is vooral handig als je de mail wilt ophalen vanaf verschillende locaties, bijvoorbeeld vanaf je werk en thuis.

Je kunt ook met webmail werken. In dat geval kun je je mailbox vanaf elke locatie ter wereld openen om je email te checken.

Bij een hostingpakket van Alphamega krijg je de mogelijkheid om 1000 mailboxen aan te maken. Heb je aan 10 mailboxen genoeg en heb je geen hostingpakket nodig, dan is een domeinnaam met email iets voor jou. Je krijgt dan de beschikking over een eigen domeinnaam met 10 mailboxen en in totaal 200 MB ruimte. Jouw emailadres wordt dan bijvoorbeeld mail@jouwdomeinnaam.com. Je kunt ook kiezen voor een Online Visitekaartje. Dat is een domeinnaam met email plus een miniwebsite en een contactformulier.

Klik hier voor een handleiding om een mailbox aan te maken op de server van Alphamega. Voor een handleiding om een account aan te maken in Outlook Express, klik hier.

Naar boven

::: Megabyte

Megabyte is een maataanduiding om een hoeveelheid data aan te geven. 1 megabyte = 1.024 kilobytes = 1.048.576 bytes. Een byte is bijvoorbeeld één letter. Megabyte kan afgekort weergeven worden als MB.

Naar boven

::: Menu

Een menu is een lijst met onderwerpen/mogelijkheden waaruit je kunt kiezen, net als een menukaart in een restaurant. Zo heb je in de meeste programma's een menubalk met daarin een aantal menu's.

In de Nederlandse versie van Word zijn dat bijvoorbeeld Bestand, Bewerken, Beeld enzovoort. Elk menu heeft dan weer een lijst met opdrachten (zoals Openen, Opslaan, Afsluiten, ...).

Je kunt het ook zien als navigatie op een website, zodat je kunt navigeren van de ene pagina naar de andere. Deze term verwijst ook naar ieder ander type menu, zoals dropdown-menu en pulldown-menu.

Het verschil tussen een dropdown- en een pulldown-menu is dat je bij een dropdown-menu de muisknop niet ingedrukt hoeft te houden als je op de menunaam hebt geklikt. Het menu blijft dan in beeld staan. Bij een pulldown-menu moet je dan de muisknop ingedrukt houden, anders verdwijnt het menu weer.

Het is van groot belang dat het menu en de navigatie van je website goed in elkaar zitten en dat de bezoeker vrijwel direct kan zien waar hij of zij naartoe kan. Ziet een bezoeker dat niet, dan is de kans groot dat hij of zij op zoek gaat naar een andere website.

Heb je geen tijd, geen kennis of geen zin om je in de navigatie van je website te verdiepen? Laat het gerust over aan de specialisten bij ons maatwerkbedrijf WebsiteKlusjes.com! Klik hier voor meer informatie: http://www.websiteklusjes.com/.

Naar boven

::: Meta-tag

Een meta-tag is een HTML-tag die informatie bevat over jouw website. Sommige zoekmachines gebruiken software-programma's, beter bekend als robots, spiders of crawlers, die de webpagina's doorzoeken op meta-tags. Dit heeft als gevolg dat je als websitebouwer de mogelijkheid hebt om (beperkt) invloed uit te oefenen op de positionering in de zoekmachines.

Er zijn verschillende meta-tags, waaronder de title-tag. Hierin bepaal je wat er in de titel van een pagina moet komen te staan. Een andere meta-tag is de description-tag; die geeft een beschrijving van jouw site. Er is ook een refresh-meta-tag waarmee je kunt bepalen hoeveel seconden jouw pagina op het scherm getoond zal worden en welke pagina er daarna getoond wordt.

Wil je meer informatie over de zoekmachines en hoe je website daar hoger in kan komen, klik dan hier en kies voor het ebook over SEO-tactieken (bijna onderaan).

Heb je geen tijd, geen kennis of geen zin om je website zo hoog mogelijk in Google en andere zoekmachines te krijgen? Laat het gerust over aan de specialisten bij ons maatwerkbedrijf WebsiteKlusjes.com! Klik hier voor meer informatie: http://www.websiteklusjes.com/.

Naar boven

::: Modem

Modem is een afkorting van MOdulator-DEModulator. Door middel van dit apparaat kunnen twee computers met elkaar communiceren via een telefoonlijn. De computertaal wordt omgezet in een toon die via de telefoonlijn gestuurd kan worden. Aan de andere kant wordt die toon weer omgezet in computertaal. De snelheid van het modem wordt aangeduid met K, waarbij de K staat voor Kilobit (1024 bits). Bijvoorbeeld: 14K4, 28K8, 33K6 of 56K. Dat betekent dat het modem kan ontvangen en zenden met een snelheid van bijvoorbeeld 33600 bits per seconde, mits verbonden met een modem die dezelfde snelheid of hoger aankan.

Naar boven

::: MySQL

MySQL staat voor My Structured Query Language en is ontstaan in het begin van de jaren '70. MySQL is database-serversoftware. Een MySQL-database is een database waar je allerlei informatie in kunt stoppen en eruit kunt halen volgens een standaard methode: SQL. Alphamega geeft bij de hostingpakketten First Class, Business Class en E-Business 100 MySQL-databases.

Let op dat je het gebruik van pop/ups toestaat als je gaat werken aan je database.

Naar boven

::: Navigeren

Als het gaat over navigeren in combinatie met een website, dan wordt bedoeld hoe je als bezoeker van een website van de ene naar de andere pagina gaat. Daarom is het voor website-eigenaren van groot belang dat de navigatie van een website in orde is, zodat bezoekers eenvoudig de weg kunnen vinden op je website.

Deze term is oorspronkelijk afkomstig uit de scheepvaart; letterlijk betekent navigeren zoiets als 'een schip sturen'. Later werd de term breder toegepast, bijvoorbeeld in de luchtvaart en natuurlijk in navigatiesystemen voor in de auto.

Naar boven

::: OCR

OCR is oorspronkelijk een manier om geschreven, gedrukte of geprinte tekst te digitaliseren; dat wil zeggen dat de tekst geschikt wordt gemaakt om met een computer te bewerken. Het papier waarop de tekst staat wordt gescand en speciale software herkent welke letters er staan. Vervolgens worden die letters bewerkbaar gemaakt, bijvoorbeeld door er ASCII-tekst van te maken.

De techniek is (nog) niet zo ver dat alle teksten foutloos verwerkt kunnen worden. De kwaliteit van de digitale tekst hangt onder meer af van:

* het soort origineel; geschreven tekst is moeilijker om te zetten dan geprinte tekst;

* de kwaliteit van het origineel; als de tekst op dun krantenpapier staat waardoor de achterkant erdoorheen schijnt, is het doorgaans lastiger om een goede tekst te reproduceren; ook vlekken en puntjes in de tekst en dichtgelopen letters bemoeilijken het proces;

* de kwaliteit van de hard- en software.

Tegenwoordig wordt OCR-software ook gebruikt om bijvoorbeeld captcha's te ontcijferen.

OCR is een afkorting van Optical Character Recognition.

Naar boven

::: Online Visitekaartje

Een Online Visitekaartje is een pagina waarop je al jouw belangrijke gegevens kwijt kunt. Zelfs je logo of bijvoorbeeld een foto kun je erbij zetten. En dat visitekaartje is gewoon te bereiken via jouw domeinnaam. Dan heb je dus in feite al een mini-website!

Maar dat is nog niet alles. Net zoals bij een complete website kun je email op je domeinnaam ontvangen. Je krijgt van ons 10 mailboxen, oftewel 10 emailadressen! Zo kun je op je papieren visitekaartjes tenminste mooie emailadressen zetten (zoals mail@jouwdomeinnaam.com) in plaats van zo'n lelijk emailadres dat je van je internetprovider hebt gekregen.

Hiermee is je Online Visitekaartje al erg compleet. Toch hebben we er als extra service nog wat bij gedaan. Er is namelijk ook een contactformulier beschikbaar, dat de bezoekers gemakkelijk kunnen invullen en versturen. Het komt dan rechtstreeks in jouw mailbox terecht. Makkelijk en professioneel!

Even samenvatten, je krijgt dus: jouw eigen domeinnaam jouw eigen mini-website met je (bedrijfs)gegevens en je logo of foto 10 mailboxen, dus 10 emailadressen een contactformulier, superhandig als bezoekers informatie willen Daarnaast krijg je ook nog:

* je eigen controlpanel, 24/7 bereikbaar

* Super Support, telefonisch en via onze website

* geen set-upkosten à 20 euro

* iedere twee weken het gratis Web Succes Magazine per email

Als je na verloop van tijd je mini-website wilt uitbouwen naar een complete website, dan kun je dat met een paar muisklikken omzetten naar een hostingaccount om zo je website online te zetten. Wanneer jij maar wilt!

Klik hier om je eigen Online Visitekaartje te bestellen.

Naar boven

::: Open Source

Met Open Source wordt (in de ICT-branche) bedoeld dat de broncode van de software vrij beschikbaar is. Het met aanpassingen verder verspreiden is onder bepaalde voorwaarden mogelijk.

Open Source-software wordt meestal in een zogenaamde community vervaardigd door een groep vrijwilligers. Als het initiatief voor een Open Source-project door een bedrijf is genomen, worden de kosten meestal gedeeltelijk door dat bedrijf gedragen. En in bepaalde gevallen is er een dusdanig budget dat er mensen in dienst genomen kunnen worden.

Een voorbeeld van Open Source-software is Open Office, zeg maar het alternatief voor Microsoft Office. En ook diverse Linux-distributies zoals Ubuntu zijn Open Source.

Open Source moet niet worden verward met Open Standards. Een voorbeeld van dit laatste is HTML. Dat is een internationale standaard die door iedereen mag worden gebruikt. Vergelijk dat maar met bijvoorbeeld een meter. Daarover is de afspraak gemaakt dat dat staat voor een bepaalde lengte.

Naar boven

::: PDF

PDF staat voor Portable Document Format. PDF is een door Adobe ontwikkelde standaard om digitale documenten op te slaan met behoud van hun oorspronkelijke uiterlijk, ongeacht met welke software ze gemaakt zijn.

Bovendien is een PDF-bestand platformonafhankelijk, dat wil zeggen dat het niet uitmaakt of je het document bekijkt op bijvoorbeeld een Windows-PC of een Apple.

Hoe maak je een PDF-bestand?

Met sommige programma's zoals Open Office is het mogelijk om bestanden weg te schrijven als PDF. Verder kun je met bijvoorbeeld Adobe Acrobat PDF-bestanden maken van documenten die met behulp van andere software zijn gemaakt. Ook kun je de bestanden hiermee beveiligen.

Alphamega verstuurt de facturen als PDF-bestand. Om zo'n factuur te kunnen openen heb je een PDF-reader nodig, bijvoorbeeld de gratis te downloaden Adobe Reader.

Naar boven

::: PHP

PHP is een scriptingtaal waarmee je dynamische pagina's kunt maken, zoals formulieren, enquêtes, een gastenboek enzovoort. De letters PHP stonden aanvankelijk voor Personal Home Page. Tegenwoordig is de betekenis geworden 'PHP: Hypertext Preprocessor'. Die naam geeft al aan waar de taal meestal voor gebruikt wordt, namelijk: informatie verwerken tot hypertext (HTML). PHP wordt voornamelijk gebruikt op Linux-servers en in combinatie met een MySQL-database. Alphamega ondersteunt PHP op de hostingpakketten First Class, Business Class en E-Business. Bij al deze pakketten krijg je 100 MySQL-databases.

Naar boven

::: POP3

POP staat voor Post Office Protocol (letterlijk Postkantoor Protocol), het meest populaire protocol om email van een mailserver op te halen. De 3 geeft de versie van het protocol aan. Als je verbinding maakt met een POP3-server met een gebruikersnaam en wachtwoord, geef je jouw emailprogramma (bijvoorbeeld Outlook Express) als het ware opdracht om te kijken of er nieuwe berichten aanwezig zijn op de mailserver. Als dat het geval is, worden de nieuwe berichten door je emailprogramma overgezet op je PC, waarbij je bij de meeste programma's de mogelijkheid hebt om een kopie van het bericht op de server achter te laten. Bij alle hostingpakketten van Alphamega krijg je de beschikking over 1000 POP3-mailboxen.

Voor meer informatie over het instellen van mailboxen kun je het beste even onze mailbox-handleiding bekijken. Om een handleiding te openen voor het aanmaken van een nieuw account in Outlook Express, klik hier.

Naar boven

::: Password

Password is Engels voor 'wachtwoord'. Een wachtwoord dient ervoor, meestal in combinatie met een gebruikersnaam, om toegang te krijgen tot een bepaalde computer, website of webpagina. Een wachtwoord bestaat uit letters, cijfers en/of symbolen of een combinatie daarvan.

Naar boven

::: Perl

Perl is een populaire programmeertaal voor het schrijven van CGI-scripts, gemaakt door Larry Wall in 1987. Perl wordt ondersteund op de hostingpakketten First Class, Business Class en E-Business. Perl is een afkorting voor: Practical Extraction and Report Language.

Naar boven

::: Phishing

Phishing is: door middel van misleiding achter gevoelige gegevens zoals wachtwoorden en creditcard-gegevens proberen te komen. Meer over Phishing vind je in de FAQ over Spoofing.

Naar boven

::: Photoshop

Adobe Photoshop is een grafisch programma voor het bewerken van foto's en ander digitaal beeldmateriaal via de computer. Het wordt door velen beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking. Vaak wordt een website eerst ontworpen in Photoshop voordat er begonnen wordt met de technische realisatie.

Naar boven

::: Photoshoppen

Photoshoppen is het manipuleren van beelden, afgeleid van het grafische programma Photoshop. Alternatieven: beeldmanipulatie of simpelweg beeldbewerking.

Naar boven

::: PhpMyAdmin

Is een applicatie die in PHP (scriptingtaal) geschreven is. Het is bedoeld voor het afhandelen van de administratie van MySQL.

Meer informatie: http://www.phpmyadmin.net/

Naar boven

::: Platform

Met platform wordt een besturingssysteem met bijbehorende apparatuur bedoeld. Veel voorkomende platforms zijn bijvoorbeeld WindowsXP, Windows Vista, Unix, Macintosh en Linux. Alphamega Hosting gebruikt Linux op al haar servers.

Naar boven

::: Podcasting

Podcasting is, grofweg, een systeem waarin mensen audiobestanden (MP3) met discussies, radioshows, muziekprogramma's enzovoort beschikbaar stellen via internet. Daarnaast wordt er een RSS-feed gecreëerd die een verwijzing bevat naar de MP3-bestanden. Op bepaalde apparatuur (podcast-aggregators of podcatchers) worden die bestanden dan gedownload, waarna ze op een MP3-speler of een PC kunnen worden afgespeeld. Tegenwoordig wordt onder podcasting ook de verspreiding van digitale bestanden (software, audio, video enzovoort) verstaan, waarbij die bestanden dan met een speciaal programma binnengehaald kunnen worden.

Naar boven

::: Pop-up

Met pop-up wordt een venstertje bedoeld dat openspringt na of bij een bezoek aan een bepaalde webpagina. Het wordt vooral voor reclame-doeleinden gebruikt. Om het venstertje te sluiten kun je klikken op het kruisje rechtsboven in de balk van het venster of drukken op 'Alt + F4'. Er bestaat ook een pop-under; die springt open en verbergt zich dan onder de pagina die je zojuist hebt geopend.

Tegenwoordig worden pop-ups op je pc meestal geblokkeerd door een pop-upblocker die je, als het nodig is, tijdelijk kunt uitschakelen. Sommige pop-ups kun je namelijk nodig hebben om een programma goed te laten werken.

Naar boven

::: Quarantaine

Eén van de statussen die een .nl-domeinnaam kan hebben. Als een domeinnaam in quarantaine staat, wil dat zeggen dat hij is opgeheven, maar dat hij nog niet beschikbaar is voor anderen om te registreren.

Tijdens de quarantaineperiode kan de (voormalige) eigenaar de domeinnaam nog terug in zijn bezit krijgen. Deze periode duurt 40 dagen en is in het leven geroepen als maatregel tegen onterechte opheffingen.

Naar boven

::: RAM

RAM is een afkorting van Random Access Memory, het (werk)geheugen dat een computer ter beschikking heeft. Dit is een soort 'korte-termijngeheugen' dat gegevens opslaat terwijl je werkt. Hoe groter het RAM is, des te sneller je computer is. Soms (afhankelijk van wat voor computer je hebt) kun je 'blocks of RAM' (stukjes geheugen) toevoegen om zodoende meer geheugen en dus meer snelheid te creëren.

Naar boven

::: RAR

Een RAR-bestand is een gecomprimeerde bundel waar meestal meerdere bestanden in zitten, te vergelijken met een ZIP bestand. Het bestand kun je “uitpakken” zodat de originele bestanden weer los van elkaar te gebruiken zijn. Het is zo eenvoudiger te verspreiden zonder gevaar dat er essentiële onderdelen worden vergeten. Bovendien blijft de eventuele boomstructuur van bestanden en mappen behouden.

Naar boven

::: RSS

Op nieuwssites, weblogs en andere sites die regelmatig wat te melden hebben, zie je het nogal eens staan: RSS of RSS-feed(s). Over de betekenis van de afkorting RSS is niet iedereen het eens. Er zijn meerdere verklaringen in omloop: 'Really Simple Syndication', 'Rich Site Summary' en 'RDF Site Summary'. Het is echter belangrijker om te weten wat het nu precies inhoudt.

Het principe van RSS is: er verschijnt op een bepaalde site iets nieuws, dan wordt er een melding van gemaakt op de PC van iemand die in dat nieuws geïnteresseerd is. Die melding komt dan binnen in een speciale RSS-reader of in je browser. Groot voordeel voor de lezer is dat hij niet steeds hoeft te checken op die site of er nieuws is. Hij krijgt het nieuws vanzelf binnen, gewoonlijk in de vorm van een headline (kop), een korte beschrijving en een link naar het betreffende artikel. In dit artikel uit het Web Succes Magazine vind je meer informatie over RSS: http://www.alphamegahosting.com/wsm101.html

Naar boven

::: RTF

RTF is een afkorting van Rich Text Format. Het is een standaard voor tekst die opmaakcodes zoals 'bold' (vet), 'italic' (schuin) en 'underline' (onderstrepen) bevat. Een van de sterke punten van RTF is dat documenten die hiermee gemaakt zijn, grotendeels platformonafhankelijk verwerkt kunnen worden. Dat wil zeggen, het kan door vele tekstverwerkers op meerdere systemen (onder andere Windows, Apple, Unix) ingelezen worden. RTF is bedacht door Microsoft en ontwikkeld vanaf 1987.

Naar boven

::: Radio-button

Met een radio-button wordt een open bolletje in een invulformulier op een website of in een email bedoeld, waarbij normaal gesproken maar één keuze mogelijk is. Als je iets geselecteerd hebt, wordt het bolletje zwart. Als er een vierkant vakje staat dat je kunt selecteren dan spreken we over een checkbox. Het verschil tussen een radio-button en een checkbox is dus dat er bij een radio-button maar één antwoord mogelijk is en bij een checkbox meerdere.

Heb je geen tijd, geen kennis of geen zin om een eigen formulier te maken? Laat het gerust over aan de specialisten bij ons maatwerkbedrijf WebsiteKlusjes.com! Klik hier voor meer informatie: http://www.websiteklusjes.com/.

Naar boven

::: Reboot

Reboot is het herstarten van een computer. Dit geeft ongeveer hetzelfde effect als het kort na elkaar uitschakelen en inschakelen van een computer.

Naar boven

::: Redirect

Wanneer je in je browser een URL intypt en erachter komt dat je browser je uit laat komen bij een compleet andere URL nadat je op enter hebt gedrukt, dan ben je 'doorgelinkt' naar een andere pagina. Dit is een redirect. Het valt dus meteen op dat je bent doorgelinkt vanwege de URL die verandert in de adresbalk van je browserwindow. Soms word je doorgestuurd naar een andere website zonder dat de URL in de adresbalk verandert. In dat geval spreken we over een frame redirect.

Naar boven

::: Refresh

Refresh/vernieuwen wordt gebruikt om een webpagina te verversen. Vaak is het nodig om te kijken of de inhoud van de pagina is veranderd sinds je voor het laatst de pagina hebt bezocht. Wanneer je namelijk op een webpagina komt, wordt die in de cache van je PC opgeslagen. Cache is een snel aanspreekbaar deel van je harde schijf waar veel computeropdrachten in worden opgeslagen, zodat ze sneller oproepbaar zijn. Het voordeel hiervan is dat wanneer je een paar keer dezelfde pagina met (veel) plaatjes bekijkt, je de plaatjes maar één keer hoeft op te halen van de server. Daarna worden die plaatjes vanuit je cache getoond. Wanneer je dus een paar keer achter elkaar dezelfde webpagina bekijkt, kan het zijn dat je een 'oude' pagina ziet. Je kunt je browserwindow snel verversen door (in Internet Explorer) CTRL + F5 in te typen.

Ook wanneer je net een pagina van je site hebt veranderd en hebt geüpload, kan het zijn dat je die verandering niet ziet wanneer je die pagina bezoekt. Ook dan moet je dus de pagina 'refreshen'.

Naar boven

::: SEM

SEM is een afkorting voor Search Engine Marketing, oftewel zoekmachine-marketing. Dat betekent dat je reclame maakt voor je website, bijvoorbeeld door het plaatsen van advertenties via Google Adwords.

Naar boven

::: SEO

SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine-optimalisatie. Kort gezegd betekent dat dat je op allerlei manieren probeert om je website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten naar voren te laten komen als een zoeker een bepaald trefwoord intoetst. Hier kun je een ebook bestellen dat boordevol tips staat om je website hoger in de zoekresultaten te krijgen: https://www.alphamegahosting.com/523/nl.

Wil je wel aan SEO beginnen, maar wil je er geen tijd in steken, neem dan contact op met WebsiteKlusjes.com. Dat is de maatwerkafdeling van Alphamega. Zij kunnen je perfect helpen om je site beter gevonden te laten worden. Hier vind je de website van WebsiteKlusjes.com: http://www.websiteklusjes.com/. Je kunt ook bellen: 040-2085373.

Naar boven

::: SMTP

SMTP is de afkorting van Simple Mail Transfer Protocol. Het is een speciale manier van verzenden van een emailbericht. Je hebt de SMTP-gegevens van je Internet Service Provider nodig om je SMTP-servernaam in je emailaccount te kunnen instellen. Dan pas is het mogelijk om een opgesteld emailberichtje te versturen.

Naar boven

::: SSI

SSI - Server Side Includes zijn tags die de webserver aansturen om op een dynamische manier externe data in te voegen in een specifieke webpagina. Die externe data worden dan op de juiste plek in het HTML-bestand ingevoegd. Voorbeelden zijn een klokje of de actuele datum op je site. SSI wordt ondersteund op al onze hostingpakketten.

Naar boven

::: SSL

SSL is de afkorting van Secure Sockets Layer. SSL wordt gebruikt om data die tussen twee computers op en neer worden gestuurd zodanig te versleutelen dat er een beveiligde verbinding ontstaat. Zo kun je vertrouwelijke gegevens uitwisselen, bijvoorbeeld over je gezondheid of creditcardgegevens. Alphamega ondersteunt SSL bij de hostingpakketten Business Class en E-Business.

Naar boven

::: SWF

SWF is de extensie voor een Flash bestand dat je kunt afspelen met Flash Player en kunt gebruiken in je website. SWF bestanden zijn gepubliceerd en kun je niet meer bewerken. Daarvoor heb je het origineel nodig, wat meestal een FLA-bestand is.

Naar boven

::: Secure server

Een secure server is een webserver waarmee een beveiligde verbinding tot stand kan worden gebracht. Dat is onder meer nodig wanneer je zeer persoonlijke gegevens moet invullen, bijvoorbeeld over je gezondheid of je creditcard. Alphamega ondersteunt secure-verbindingen bij de hostingpakketten Business Class en E-Business.

Naar boven

::: Sendmail

Sendmail is een applicatie die op een webserver draait die ervoor zorgt dat emails goed worden verstuurd.

Het path naar sendmail op Alphamega Hosting servers is: /usr/sbin/sendmail

Naar boven

::: Server

Een server is een computer die is aangesloten op een netwerk en die, eventueel door verschillende gebruikers, tegelijkertijd kan worden gebruikt om bestanden op te zetten en af te halen, programma's op te draaien en informatie beschikbaar te maken. Een webserver is een computer die speciaal voor het internet gebruikt wordt. Op een webserver staan onder meer websites, email, domeinnamen en databases.

Naar boven

::: Shareware

Software die je kunt downloaden van internet en die je op een later tijdstip kunt aanschaffen, bijvoorbeeld na een periode van 30 dagen. Je hebt dan dus eerst de tijd om te kijken of de software je bevalt. Sommige software kun je na zo'n periode niet meer gebruiken. En andere software wordt in een speciale proefversie als shareware aangeboden. Na betaling krijg je dan de complete versie.

Software die volledig gratis is die meteen compleet is, wordt freeware genoemd.

Naar boven

::: Shopping-cart

Shopping-cart betekent letterlijk winkelwagentje. Op het internet wordt met shopping-cart een bestelsysteem voor op websites bedoeld. Het is dus een deel van een winkel op internet waarin bijgehouden wordt welke artikelen aangeklikt (en daarmee besteld) worden.

Alphamega heeft een eigen shopping-cartsysteem: SwiftyShop. Dat is een webwinkel met alles erop en eraan. Je kunt een complete website ermee bouwen en die (of een deel ervan) als webwinkel inrichten. Klik hier voor meer informatie over SwiftyShop: http://www.alphamegahosting.com/swiftyshop.

Naar boven

::: Sigfile

Sigfile is de afkorting van Signature File. Het is een korte toevoeging die onderaan een emailbericht of een forum-posting kan staan. Het identificeert de afzender en het kan wat extra informatie bevatten zoals het adres en het telefoonnummer. Eigenlijk is het een elektronische handtekening.

Naar boven

::: Site

Site betekent letterlijk 'plek of plaats'. Website betekent een plek op het web. Er wordt het totaal aan informatie mee bedoeld dat je op een specifieke plek op het internet kunt vinden. Zo'n plek kan van alles zijn: bijvoorbeeld een computer, een plek op een computer, een plek in een netwerk, een homepage van iemand of van een bedrijf of een universiteit. Een Nederlands alternatief is 'webstek'.

Naar boven

::: Spam

Het woord spam vindt zijn oorsprong in de merknaam van een bepaald soort ingeblikt vlees. De heren van het komiekencollectief Monty Python gebruikten het in een sketch waarin het verbod op sluikreclame, dat toen heel actueel was, op de korrel werd genomen omdat volgens hen de vrijheid van meningsuiting in het geding kwam. Volgens Wikipedia is spam "e-mail of postings in de nieuwsgroepen van Usenet die op grote schaal ongevraagd wordt toegestuurd of geplaatst in veel verschillende nieuwsgroepen". In de volksmond worden alle emails die je ongewenst ontvangt beschouwd als spam. In hetzelfde artikel staat: "Spam onderscheidt zich van andere vormen van commerciële communicatie doordat -om de doelgroep te bereiken- een bericht wordt gestuurd aan een groep die zeer veel groter is dan de potentiële doelgroep." Alphamega is van mening dat ieder voor zich kan/moet bepalen wat spam is en wat niet. Wij hebben daarom een spamfilter op onze servers geïnstalleerd dat op basis van een reeks criteria een email al dan niet als spam beoordeelt. Omdat de ontvanger dat het best zelf kan bepalen, laten we het bericht toch door, maar wel met een waarschuwing in de onderwerpregel. Een andere optie die je kunt instellen, is dat diezelfde berichten direct worden verwijderd.

Naar boven

::: Spoofing

Spoofing is een Engels woord en het betekent onder andere ‘misleiden’. En dat is precies de essentie als er wordt gesproken over spoofing in relatie tot websites en email.

In het geval van email-spoofing lijkt de afzender van een mailtje wat je binnenkrijgt een betrouwbare persoon of instantie. In werkelijkheid word je bijvoorbeeld naar een website gelokt waar je je wachtwoord om te internetbankieren of je creditcard-nummer moet invullen, zogenaamd ter controle of iets dergelijks. Of aan het bericht hangt een bijlage die spyware of een virus bevat. Het doel is om van jou gevoelige informatie los te krijgen, wat de nodige gevolgen kan hebben.

Een iets andere methode is een combinatie van email- en website-spoofing. Daarbij staat in een email een bekende, betrouwbare URL, bijvoorbeeld van jouw bank. Als je daarop klikt, kom je op een website die er precies zo uitziet als de site van jouw bank. De meeste banken hebben een waarschuwing op hun site staan dat je de URL in de adresbalk eerst moet controleren voordat je verdergaat, om te voorkomen dat jouw gegevens in ongewenste handen terechtkomen.

Deze twee methodes lijken veel op elkaar en worden allebei ook wel ‘phishing’ genoemd.

Een derde methode met de naam ‘pharming’ heeft hetzelfde doel, maar de weg ernaar toe is wat anders. Hierbij wordt een DNS-server aangevallen/gehackt. Een DNS-server verbindt een IP-adres (het unieke adres, bestaande uit 4 getallen van elk 1 tot 3 cijfers, waarop een website te zien is) met een domeinnaam. Door middel van een aanval wordt een domeinnaam losgekoppeld van het juiste IP-adres en gekoppeld aan een IP-adres van kwaadwillenden. Een bezoeker typt gewoon de domeinnaam in en verwacht bij de juiste website uit te komen. Verder gaat het zoals bij de eerste twee methodes.

Oppassen is dus het devies, zonder dat je nu al te achterdochtig moet worden.

Een paar eenvoudige tips:

* Een bank zal je nooit een email sturen met de vraag of je je gegevens wilt bevestigen. Die gegevens hebben ze immers al.

* Volg altijd de waarschuwing op om de URL te controleren als je op een website bent waar je met gevoelige informatie te maken hebt.

* Wees alert als je op een dergelijke site dingen tegenkomt die je nog niet eerder bent tegengekomen; neem desnoods telefonisch contact op met de betreffende bank of instelling.

* Open nooit zomaar bijlages die naar jou worden gestuurd. Het is beter om de afzender eerst te vragen of hij/zij daadwerkelijk dat mailtje heeft verstuurd dan het risico te lopen dat je computer wordt gehackt.

Naar boven

::: Style sheets

Style sheets worden gebruikt om de opmaak van een (aantal) webpagina('s) te definiëren. In een style sheet kun je onder meer aangeven hoe alle kopregels eruit moeten zien, hoe alle links eruit moeten zien, hoe eventuele tabellen eruit moeten zien en bijvoorbeeld welk lettertype en lettergrootte er gebruikt moet worden. Vervolgens kun je de pagina's van een website onderwerpen aan zo'n style sheet, zodat de hele site een uniforme uitstraling krijgt. De website van Alphamega en het Web Succes Magazine dat elke twee weken per email verstuurd wordt, zijn beide voorzien van style sheets. Zie ook: CSS.

Heb je geen tijd, geen kennis of geen zin om met Style sheets aan de slag te gaan? Laat het gerust over aan de specialisten bij ons maatwerkbedrijf WebsiteKlusjes.com! Klik hier voor meer informatie: http://www.websiteklusjes.com/.

Naar boven

::: Subscribe

Het Engelse werkwoord 'to subscribe' betekent 'inschrijven' of 'opgeven'. Meestal wordt deze term gebruikt als je je opgeeft voor een elektronische nieuwsbrief of magazine zoals het Web Succes Magazine.

Tegenover 'subscribe' staat 'unsubscribe', dat natuurlijk 'uitschrijven' betekent. Als je een elektronisch magazine verstuurt, ben je wettelijk verplicht om er een unsubscribe-link in op te nemen. Via die link kan er bijvoorbeeld een mailtje worden verstuurd, waarbij je handmatig de betreffende abonnee van je mailinglijst haalt. Het is ook mogelijk om dit automatisch te laten verwerken in een database.

Naar boven

::: Support

Support betekent ondersteuning. Alphamega ondersteunt haar cliënten in het opzetten van een geweldige website. Daarin gaat zij een stap verder dan je van een hostingprovider zou verwachten vandaag de dag.

Support is ook een ander woord voor helpdesk. Alphamega heeft een helpdesk die zowel via email als per telefoon goed bereikbaar is en waar vriendelijke en behulpzame medewerkers al je vragen direct en vakkundig beantwoorden. Onder een goede support valt ook een goed FAQ-systeem zoals dit.

Naar boven

::: TLD

Een Top Level Domain, afgekort TLD, is het meest rechtse deel in een domeinadres, na de punt, ook wel extensie genoemd. Het deel tussen www en het Top Level Domain wordt Second Level Domain genoemd.

Veel voorkomende TLD's zijn: .nl, .eu, .be, .com, .org, .net, .biz, .info enzovoort.

Dus bij 'alphamegahosting.com' is 'alphamegahosting' het Second Level Domain en 'com' is het Top Level Domain.

Naar boven

::: Tag

Een tag is een instructie voor de browser om een opdracht uit te voeren, om iets te doen met hetgeen tussen de tags staat. Een tag bestaat uit haakjes '< >' met inhoud. Alles wat tussen de haakjes staat, is een instructie voor de browser en wordt niet getoond. Voor de meeste tags is er ook een eindtag. Het doel van de eindtag is de verkenner instrueren dat hij mag stoppen met de instructie die in de tag gegeven is. Deze ziet er bijvoorbeeld als volgt uit: '< /body>'.

Een voorbeeld hiervan is de HTML-tag die aangeeft dat (een deel van) de tekst 'bold' moet: <b>dit moet vet gedrukt worden</b>. Dit staat dan zo in de HTML-code van een webpagina of een emailtje, maar de tags worden niet getoond. Alleen dit is zichtbaar: dit moet vet gedrukt worden. Wil je meer weten over hoe HTML-tags werken? Ga dan naar de stap-voor-stap-HTML-cursus van het Web Succes Magazine.

Naar boven

::: Thumbnail

Een thumbnail (letterlijk 'duimnagel') is een miniatuurafbeelding. Thumbnails worden gebruikt voor het weergeven van een serie plaatjes op een scherm. Door erop te klikken kan ieder plaatje op origineel formaat bekeken worden. Het voordeel is dus dat je veel plaatjes in één oogopslag kunt laten zien en dat alleen de plaatjes die de bezoeker op originele grootte wil zien, getoond worden hetgeen traffic en dus kosten bespaart. Bovendien komt het de laadsnelheid van je site ten goede.

Heb je geen tijd, geen kennis of geen zin om je foto's met thumbnails bereikbaar te maken? Laat het gerust over aan de specialisten bij ons maatwerkbedrijf WebsiteKlusjes.com! Klik hier voor meer informatie: http://www.websiteklusjes.com/.

Naar boven

::: Top Level Domain

Een Top Level Domain, afgekort TLD, is het meest rechtse deel in een domeinadres, na de punt, ook wel extensie genoemd. Het deel tussen www en het Top Level Domain wordt Second Level Domain genoemd.

Veel voorkomende TLD's zijn: .nl, .eu, .be, .com, .org, .net, .biz, .info enzovoort.

Dus bij 'alphamegahosting.com' is 'alphamegahosting' het Second Level Domain en 'com' is het Top Level Domain.

Naar boven

::: Traffic

Traffic is dataverkeer over het internet. Met traffic wordt ook de hoeveelheid data bedoeld die bijvoorbeeld door een kabel of door een glasvezelverbinding gaat. Traffic wordt doorgaans gemeten in Gigabytes. Wanneer iemand een website bezoekt dan vraagt hij eigenlijk informatie op in de vorm van plaatjes (het ontwerp van de site) en tekst. Misschien zelfs foto's, video's of geluidsbestanden. Al deze data moeten van de server waar de site op staat naar de PC van de bezoeker. Dat is traffic. Ook het raadplegen van een database en het versturen en ontvangen van email is traffic.

Naar boven

::: Transfer

Transfer is het over en weer sturen van gegevens (datatransfer), berichten (message transfer) of bestanden (file transfer). Een transfer kan ook een verhuizing van een domeinnaam van de ene provider naar de andere (domain transfer) zijn. Hier vind je een FAQ speciaal over de transfer van .eu-domeinnamen.

Naar boven

::: Transfer en trade (.eu)

Bij het verhuizen en/of overdragen van een .eu-domeinnaam komen we de termen 'transfer' en 'trade' tegen. Over de betekenis hiervan bestaat nogal wat verwarring. Een transfer kun je vergelijken met een verhuizing van een .nl-domeinnaam. Dat betekent dat de domeinnaam zonder problemen verhuisd kan worden omdat deze domeinnaam in jouw bezit is, op jouw naam staat en alleen van registrar moet veranderen. Een trade van een domeinnaam betekent dat de domeinnaam van eigenaar moet veranderen. Door een trade worden de gegevens van de oude houder veranderd in die van de nieuwe houder. Dit kun je vergelijken met een overdracht van een .nl-domeinnaam.

Naar boven

::: Trojan

Een Trojan is een soort computervirus, vermomd als een programma. Het kan op een PC terechtkomen doordat iemand een programma van internet downloadt dat in werkelijkheid ervoor zorgt dat er bijvoorbeeld een virus of spyware op zijn PC wordt geïnstalleerd. Daarom is het van belang dat je geen dingen downloadt waarvan je niet weet of ze wel betrouwbaar zijn.

'Trojan' is een verkorte weergave van Trojan Horse, oftewel Trojaans Paard, afkomstig uit de Griekse mythologie.

Naar boven

::: URL

URL is de afkorting voor: Uniform Resource Locator. Dit is de standaard manier waarop informatiebronnen op internet geadresseerd zijn.

Een URL op Internet zoals je die meestal tegenkomt, bestaat uit een protocol, gevolgd door :// . Daarna volgt www., dan het Second Level Domain en tot slot het Top Level Domain.

Het protocol is in de meeste gevallen 'http'. Dit is een afkorting van HyperText Transfer Protocol. Soms zie je ook wel 'https', dan heb je te maken met een beveiligde verbinding, zoals bij internetbankieren. De 's' staat dan voor 'secure'.

World Wide Web is de betekenis van 'www'. Dit is de benaming voor het gedeelte van het internet dat met een webbrowser bekeken kan worden.

Daarna komt de domeinnaam (second level domain) met extensie (top level domain). Bijvoorbeeld: http://www.alphamegahosting.com.

Een URL kan er ook heel anders uitzien, maar dit is de basisuitvoering zoals je die het meest tegenkomt op Internet.

Naar boven

::: Unicode

In dit artikel uit het Web Succes Magazine vind je meer informatie over Unicode: http://www.alphamegahosting.com/wsm107.html#2

Naar boven

::: Upgrade

Upgraden is het overstappen naar een verbeterde versie. Bijvoorbeeld de verbetering van een softwareprogramma, omdat er fouten ontdekt zijn of om een aantal vernieuwingen door te voeren. Het kan ook de overstap betekenen naar een ander, uitgebreider hostingpakket bij Alphamega. Deze upgrade wordt doorgevoerd als de cliënt bijvoorbeeld meer schijfruimte of meer traffic wenst te gebruiken.

Naar boven

::: Uploaden

Uploaden is het kopiëren van bestanden van de eigen computer naar een andere computer (server). Dat kan een computerprogramma, tekst, beeld of geluid zijn. Het tegenovergestelde van uploaden is downloaden. Een website of veranderingen aan een website worden geüpload naar de hostingaccount op de server van de hostingprovider. Meestal middels FTP.

Het is erg belangrijk om een back-up van je website en/of database te hebben op je eigen PC. Dit scheelt je tijd en geld! Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.

Naar boven

::: Uptime

Met uptime wordt bedoeld de periode dat een server (server-uptime) of een netwerk (netwerk-uptime) online is. Bij Linux wordt gerekend vanaf de laatste restart maar in het algemeen wordt de gemiddelde 'uptime' bedoeld. Bij servers kan altijd iets misgaan in de software of in de hardware, of vanwege onderhoud een herstart nodig zijn. Daarom ligt de server uptime altijd lager dan de netwerk uptime. In sommige datacenters wordt een netwerk-uptime van 100% gehaald (2 jaar lang nooit off-line geweest) terwijl een individuele server best eens even off-line kan zijn.

Naar boven

::: Username

Met username, ook wel user-ID of gebruikersnaam genoemd, wordt de naam bedoeld waarmee je toegang tot bepaalde programma's, websites, software, of netwerken krijgt. De username wordt vrijwel altijd gebruikt in combinatie met een password (wachtwoord). Ook bij bijvoorbeeld webmail wordt er gevraagd om je username in te vullen en daar wordt bedoeld de naam die voor het @-teken van je emailadres staat.

Naar boven

::: Virtual hosting

Virtual hosting is het ter beschikking stellen van een deel van een server bijvoorbeeld om een website erop te zetten. Een hostingbedrijf zorgt er dus voor dat je met een domeinnaam een website kunt onderhouden op een server. Zo kunnen zij meerdere websites plaatsen op één server door allemaal verschillende domeinnamen te gebruiken. Het is erg belangrijk om te weten dat de verschillende websites goed van elkaar gescheiden zijn, zodat de eigenaar van één website geen toegang heeft om de andere websites op dezelfde server te bewerken.

Naar boven

::: Virus

Een virus is een stukje software dat ongewenste dingen uitvoert op je PC. Dat kan variëren van het tonen van een vervelende boodschap tot het volledig onklaar maken van een systeem.

Een virus komt vrijwel altijd via email in een PC. Open daarom nooit bijlages in een mail van een onbekende afzender. En natuurlijk is het belangrijk om een virusscanner te hebben en die up-to-date te houden.

Voor informatie over hoe Alphamega virussen weert van haar servers, lees deze FAQ.

Naar boven

::: WAP

WAP (Wireless Application Protocol) is een wereldwijde standaard om internetdiensten via een mobiele telefoon beschikbaar te maken. Vanwege de beperkte capaciteit van gsm's is de beschrijvingstaal geen standaard html, maar WML (Wireless Markup Language).

Naar boven

::: WWW

Je hebt via het 'www' (World Wide Web) de mogelijkheid om via hyperlinks van de ene computer over te gaan op de andere om daar iets te bekijken (bijvoorbeeld een website). Het World Wide Web wordt gebruikt sinds 1991 en is een deel van het internet.

Naar boven

::: WYSIWYG

WYSIWYG staat voor: 'What You See Is What You Get'. Een WYSIWYG-programma zet HTML-code (waarmee alle webpagina's zijn opgebouwd) om in een weergave zoals die uiteindelijk ook zal worden weergegeven. In plaats van in de HTML-code te werken kun je dan in de weergave zelf werken en zie je dus meteen wat je doet.

Voorbeelden van zo'n programma zijn: Microsoft Frontpage en Macromedia Dreamweaver en Outlook Express. Als je in een nieuwe email naar 'Opmaak' gaat en klikt op 'Rich text (HTML)' en vervolgens naar 'beeld' gaat en 'bronbewerking' aanklikt, dan verschijnen er onderaan het mailtje drie tabbladen: 'bewerken', 'bron', 'voorbeeld'. Bron is de HTML-weergave, bewerken is de WYSIWYG-modus van de email en voorbeeld is zoals de ontvanger van de email het te zien krijgt.

Het is erg belangrijk om een back-up van je website en/of database te hebben op je eigen PC. Dit scheelt je tijd en geld! Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.

Naar boven

::: Web 2.0

Web 2.0 is een term die je de laatste jaren veel tegenkomt op internet. Het kernwoord van Web 2.0 is 'interactiviteit'; iedereen kan invloed uitoefenen op de inhoud van een website.

Wikipedia, YouTube, Hyves, Flickr, Technorati en del.icio.us zijn voorbeelden van Web 2.0-sites. Weblogs horen daar ook bij.

Een term die vaak in verband met Web 2.0 gebruikt wordt is 'User Generated Content' oftewel 'Door Gebruikers Gegenereerde Inhoud'. Hiermee wordt eens te meer de nadruk gelegd op de eerder genoemde interactiviteit.

Onlosmakelijk verbonden met Web 2.0 is Ajax, waar interactieve webpagina's mee ontworpen worden.

Naar boven

::: Weblog

In dit artikel uit het Web Succes Magazine vind je meer informatie over weblogs: http://www.alphamegahosting.com/289/nl#4 . En we hebben een Special Report (soort ebook) beschikbaar over hoe je zelf een weblog kunt opzetten. Op deze pagina vind je hierover meer informatie: http://www.alphamegahosting.com/208/nl/ . En op deze pagina kun je het Special Report direct bestellen: http://www.alphamegahosting.com/462/ .

Naar boven

::: Webmail

Webmail is een emailprogramma zoals Outlook Express, alleen eenvoudiger en uitsluitend online, dus via het internet te bekijken. Het voordeel hiervan is dat je overal ter wereld je mail kunt inzien in tegenstelling tot een mailprogramma zoals Outlook Express, waarbij je alleen op een vaste computer of een laptop je mail (bijvoorbeeld POP3) ophaalt. Het nadeel is dat webmail wat minder geavanceerd is. Je kunt Outlook Express en webmail naast elkaar gebruiken. Alphamega ondersteunt webmail op al haar pakketten.

Voor meer informatie over het instellen van mailboxen kun je het beste even onze mailbox-handleiding bekijken. Om een handleiding te openen voor het aanmaken van een nieuw account in Outlook Express, klik hier

Naar boven

::: Webmaster

Een webmaster is de beheerder van een website. De webmaster is verantwoordelijk voor het maken van een website en het plaatsen en het onderhouden van alle documenten en pagina's van de website. De pagina's kunnen door de webmaster worden voorzien van plaatjes, filmpjes, programmering en updates van de inhoud. Deze persoon werkt voor zichzelf of in opdracht van iemand (eigenaar of regisseur van de site).

Naar boven

::: Webserver

Een server is een computer die is aangesloten op een netwerk en die, eventueel door verschillende gebruikers tegelijkertijd, kan worden gebruikt om bestanden op te zetten en af te halen, programma's op te draaien en informatie beschikbaar te maken. Het verschil tussen een server en een webserver is dat de webserver bereikbaar is via het internet en dat een gewone server alleen binnen een netwerk bereikbaar is.

Alphamega maakt gebruik van Apache webservers.

Naar boven

::: Whois

Whois is een samenvoeging van twee woorden: 'who' en 'is'. Het whois-systeem is in het leven geroepen om inzicht te krijgen in wie en wat achter een bepaalde domeinnaam zit. Op het internet zijn diverse Whois-checks te vinden waar je kunt zien wie de eigenaar van een domeinnaam is, bij welke hostingprovider deze is ondergebracht en wanneer de domeinnaam voor het eerst geregistreerd is. Een voorbeeld van een whois-check is http://www.allwhois.com.

Naar boven

::: Wiki

Een Wiki is een applicatie of (web)toepassing, waarmee webdocumenten gezamenlijk kunnen worden bewerkt, zonder dat de inhoud door deskundigen moet worden geredigeerd en/of geaccepteerd. Deze toepassing is met een vrij eenvoudig programma te realiseren. Zo is bijvoorbeeld Wikipedia een Wiki. Het woord wiki wiki komt uit het Hawaiiaans en heeft de betekenis van 'snel, vlug, beweeglijk'.

Naar boven

::: Worm

Een worm is een computerprogramma dat zichzelf kan vermenigvuldigen en wordt daarom veel gebruikt in netwerken. Een worm komt meestal in negatieve zin in het nieuws, hoewel er ook goedaardige wormen zijn.

Kwaadaardige wormen kunnen allerlei schade toebrengen aan een PC/netwerk, zoals het aanmaken van zogenaamde 'backdoors'. Hierbij wordt op een computer een toegang gecreëerd waardoor die computer op afstand bestuurd kan worden, bijvoorbeeld voor het versturen van spam.

In de meeste gevallen komt een worm een netwerk of PC binnen via email. Daarom moet je nooit bijlages openen die via email zijn verstuurd, tenzij de afzender én de bijlage vertrouwd is.

Naar boven

::: ZIP

Een ZIP-bestand of ZIP-archief is een gecomprimeerd bestand waarin 1 of meer computerbestanden gehuisvest zijn. Ze worden vooral gebruikt op het DOS- en Windows-platform. ZIP-bestanden hebben doorgaans de extensie .ZIP maar er zijn ook zelfuitpakkende bestanden die de extensie .EXE hebben. Dit zijn programma's waar het ZIP-bestand bij inzit (in hetzelfde uitvoerbare bestand) en die het ZIP-bestand kunnen uitpakken, zodat er geen ZIP-uitpakprogramma benodigd is.

Voordelen van een ZIP-bestand zijn:

Compressie: verkleinen van de grootte die gegevens in beslag nemen, zodat de grootte van het ZIP-bestand kleiner wordt.

Het archiveren: meerdere bestanden worden samen in 1 ZIP-bestand gestoken, zo is het eenvoudiger te verspreiden zonder gevaar dat er belangrijke onderdelen worden vergeten. Bovendien blijft de eventuele boomstructuur van bestanden en mappen behouden.

Een goed gratis te downloaden programma is FilZip en dat vind je op http://www.filzip.com.