Duurt het laden van grote afbeeldingen op je site ook zo lang?

bjorn | 2007-02-08 | Programmeren en techniek

Als je afbeeldingen met grote afmetingen wilt laden op je website kost dat vaak veel moeite. Het laden van een groot bestand gaat meestal traag, waardoor de afbeelding niet meteen verschijnt. Wat er vervolgens weer voor zorgt dat je bezoekers hun geduld verliezen en verdergaan.

Misschien zeg je nu: "Dan gebruik je toch een kleine afbeelding?", maar wat nou als de details even belangrijk als het totaal zijn? Ik noem als voorbeeld een schilderij. Dat wil je natuurlijk in zijn geheel zien, zodat je een algemene indruk krijgt. De details zeggen echter iets over de structuur en schriftuur. Zo is het ook met artikelen in webshops, hoe vaak ben je niet op een productfoto terecht gekomen, waar je wenste dat je meer details kon zien? En wat dacht je van die ene leuke foto, waar je de kennis van ome Hans op de achtergrond een handstand ziet doen?

Ik heb een programma ontdekt dat ervoor zorgt dat ook je grote afbeeldingen snel worden geladen. Hierdoor treedt dus geen tijdverlies op. Het programma heet Zoomifyer. Hiermee kun je een hoge-resolutieafbeelding als totaalbeeld tonen, en vervolgens inzoomen op de details. De afbeelding is in stukken verdeeld en pas wanneer je inzoomt worden die detailstukken ingeladen. Dit zorgt ervoor dat jouw afbeelding erg snel laadt zonder kwaliteit te verliezen.

Klik hier voor een voorbeeld

Hoe werkt het?

 1. Download Zoomifyer EZ via deze link.
 2. Pak het .zip-bestand uit op een makkelijk terug te vinden locatie.
 3. Dubbelklik op Zoomifyer EZ v3.0.exe.
 4. Kies vervolgens de afbeelding die je wilt gebruiken en klik op 'Open'.
  Je ziet vervolgens hoe je afbeelding in stukken wordt verdeeld.
 5. De afbeelding komt nu in stukken te staan in een aparte map met de naam van de oorspronkelijke afbeelding. Hernoem deze map naar 'images'.
 6. Maak nu een nieuwe map aan op je bureaublad en noem deze 'zoom'.
 7. Sleep de 'images' map in je nieuwe 'zoom'-map.
 8. Open nu template.htm in een html-editor of in Kladblok/Wordpad.
 9. Verander het pad achter 'zoomifyImagePath' in de volgende URL:
  http://www.jouwdomeinnaam.com/zoom/images/ .
 10. Sla het html-bestand op als afbeeldingnaam.html in de map 'zoom'.
 11. Plaats ook zoomifyViewer.swf in de 'zoom'-map.
 12. Je hoeft nu alleen nog de hele 'zoom' map te uploaden naar je server en te linken naar de juiste locatie, bijvoorbeeld: http://www.jouwdomeinnaam.com/zoom/afbeeldingnaam.html .

Veel succes en zoomplezier! :-)