Zo maak je banner-adverteren winstgevend

Chris Vermeulen

De sleutel om op internet iets winstgevend te maken is testen en meten. Zo is het ook als je met banners op diverse websites gaat adverteren. Maar afgezien daarvan, gaan we je in dit artikel leren hoe je een nieuwe bannercampagne zo goed mogelijk opzet of je bestaande banners sterk kunt verbeteren.

Banners zijn stilstaande of wisselende afbeeldingen die je vragen om naar een bepaalde website door te klikken. Je kent ze wel. Vaak schreeuwen ze om aandacht en zijn ze erg opdringerig. Banners zijn de afgelopen jaren enorm geëvolueerd, van een simpele rechthoek tot complete filmpjes en animaties met geluid.

Binnen het adverteren met banners kunnen we grofweg twee categorieën onderscheiden. Met tekstadvertenties adverteren in de zoekmachines, zoals Google Adwords en eventueel het doorplaatsen van die tekstadvertenties op allerlei websites is één manier. De andere is het adverteren met visuele banners, zoals plaatjes en animaties. Over die laatste categorie gaan we het hier hebben. Adwords bespraken we in een andere artikel.

Prijzen

Bij banner-adverteren moet je meestal per 1000 vertoningen (impressies) betalen. De prijzen variëren enorm, van een tientje tot wel 100 euro. En dat lijkt raar, want 1000 vertoningen is toch 1000 vertoningen, ongeacht op welke site? Maar dat ligt toch wel wat genuanceerder.

Namelijk, als je voor een specifiek product of specifieke dienst adverteert op een zeer algemene site waar Jan en alleman komt, dan ben je niet gericht bezig. Een site over een bepaald onderwerp, dat aansluit bij jouw product of dienst mag dus wat meer vragen per 1000 views.

Een andere reden voor de prijsverschillen zijn de formaten en soorten. Zo is video met geluid natuurlijk duurder dan een kleine stilstaande banner.

Waar wel en niet te adverteren

Je doet er goed aan om alleen te adverteren op sites waarvan je zeker bent dat jouw doelgroep daar komt en dat de site min of meer gaat over jouw soort producten of diensten. Laat de advertentie daar ook bij aansluiten.
 
Alleen bedrijven die een zeer breed publiek aanspreken kunnen adverteren op algemene sites die heel veel bezoekers trekken, zoals nu.nl of startpagina.nl. Bedrijven die verzekeringen, leningen of auto's verkopen bijvoorbeeld.

Als je echter een bepaalde doelgroep kunt omschrijven voor jouw website, ga dan op zoek naar sites waar jouw doelgroep komt. Voorbeeld: Stel dat je levert aan boerenbedrijven. Maakt niet uit wat. Gereedschappen, voerders, advies, noem maar op. In zo'n geval zou je kunnen adverteren op een site als TractorFan.nl. Die heeft 150.000 unieke bezoekers per week.

Alleen, hoe weet je nou dat die site bestaat en dat je daar kunt adverteren?

Een goede plek om te beginnen is gewoon zoeken in Google. Probeer daar zoektermen die jouw doelgroep veel gebruiken en bekijk per term alle sites van de eerste 10 resultaten. Zijn er sites bij die jouw doelgroep aanspreken en die geen directe concurrent zijn? Benader ze dan; zelfs als ze nog geen banners van anderen tonen!

Een andere goede plek om websites te vinden om op te adverteren, is www.AdverteerDirect.nl. Zij brengen vraag en aanbod bij elkaar. Je vindt er dus sites waar je kunt adverteren en de sites vinden jou, de adverteerder. Het is opvallend dat zij met erg lage CPM (Cost Per Mille, per 1000 impressies) werken. Zo kun je op TractorFan.nl adverteren voor maar 26 cent per 1000 vertoningen. Dat is ongeveer 1 cent per klik!

Zo veel mogelijk kliks

Omdat je niet per klik, maar per 1000 impressies betaalt, moet je de drempel om op je advertentie te klikken zo laag mogelijk maken. Bij Pay Per Click adverteren is het vaak verstandig om een prijs te noemen in je advertentie, zodat niet zomaar iedereen op je advertentie klikt en jou op kosten jaagt. Maar bij PPM (Pay Per Mille) moet je dus geen prijs noemen en ook geen andere drempels inbouwen. Laat maar zoveel mogelijk mensen op je banner klikken.

Trucjes om zoveel mogelijk kliks te krijgen:

 • Geen drempel inbouwen
 • Laat je advertentie lijken op de site waar die opstaat (zelfde kleuren, geen kader, etc.)
 • Laat je advertentie lijken op een formulier
 • Zet een invulveld of dropdownmenu in je advertentie
 • Gebruik humor
 • Doe een belofte in de advertentie, maak nieuwsgierig
 • Zet er een duidelijke en sterke call-to-action in: een link of knop met duidelijke omschrijving
 • Vertel een groot voordeel en nodig uit om een korte video te bekijken (die moet je wel hebben dan!)
 • Promoot maar één ding in je banner, niet van alles tegelijk
 • In bladen 'verkopen' vrouwen, babies en dieren het beste, combinaties nog beter (vrouw met puppie)
 • Houd altijd je doelgroep goed voor ogen!

Trucjes om je conversie (verkopen, inschrijvingen, etc.) drastisch te verbeteren:

 • Zorg dat je alleen adverteert op sites die aanverwant zijn met je product of dienst
 • Zorg dat je advertenties aansluiten bij de site waar je op adverteert (zowel qua look als onderwerp en tekst)
 • Zorg dat elke advertentie een eigen, geoptimaliseerde landingspagina heeft die aansluit bij de advertentie en de bezoeker
 • Zorg dat op die pagina zo min mogelijk afleiding is en dat er alle info op staat om tot een keuze te komen (jou bellen, afspraak maken, langskomen, bestellen, etc.)

Houd altijd in je achterhoofd dat een banner 'intrusive' is. Het is opdringerig en het is een onderbreking voor de bezoeker, net als een reclamespotje op tv dat is voor de kijker. Toch kun je, door goed aan te sluiten bij de site waar je op adverteert, dat gevoel verminderen en het aantal kliks verhogen. In een reclameblok tijdens een kookprogramma, zou ik het minder vervelend vinden om een reclame voor een nieuwe boter of kruidenmerk te zien. Jij ook?

Hoe kom je nou aan mooie banners (die ook echt veel kliks krijgen)?

Nou, je kunt ze zelf maken, bijvoorbeeld in het gratis online editorprogramma: www.pixlr.com/editor. Gebruik dan wel de tips die we hierboven gegeven hebben en maak banners in al deze formaten.

Je kunt je banners ook laten maken door een bedrijf als WebsiteKlusjes.com. Daar kun je voor 75 euro een banner laten ontwerpen die niet alleen mooi en professioneel is, maar ook echt werkt. Je krijgt het advies er gratis bij. Een set van 6 banners (6 formaten) is 300 euro.

Stappenplan van deze week

Stap 1: Zorg dat je het succes van een bannercampagne kunt meten
De meest grove meting is of in die periode de omzet omhoog gaat, maar die meetmethode is erg onbetrouwbaar natuurlijk. Je kunt in je websitestatistieken zien hoeveel meer bezoekers je op je site krijgt. Aan de hand daarvan kun je de Click Through Ratio berekenen.

Maar het beste zou zijn als je een programma als Google Analytics op je site installeert.

Stap 2: Zorg voor banners en landingspagina's
Die twee gaan hand in hand. Ze horen bij elkaar en moeten bij elkaar aansluiten. Brainstorm met elkaar over wat er in de banner(s) en landingspagina(s) moet komen. Maak schetsontwerpen.

Maak de banners in Pixlr.com of een ander ontwerpprogramma of laat ze maken.

Stap 3: Bepaal waar je banners wilt plaatsen
Dat zijn dus de sites waar jouw doelgroep komt en die op een of andere manier verwant zijn aan jouw site, jouw product, jouw dienst. Je kunt in Google gaan zoeken op jouw keywords en dan de top 10 bekijken en de webmasters van die sites contacteren.

Je kunt ook eens kijken op AdverteerDirect.nl. De online ontmoetingsplaats van adverteerders en sites die advertentieruimte aanbieden.

Stap 4: Schrijf op wanneer de campagne begint en eindigt
In je sitelogboek (je hebt toch wel een sitelogboek hè?) schrijf je op welke banners waar staan en van wanneer tot wanneer. Meten is weten en als je dit soort dingen goed documenteert kun je er later veel van leren.

Veel succes en laat ons weten hoe het voor je uitpakt!

 


Goedkoop je banners laten maken?

Noëmi van de Moosdijk

Wij helpen je graag! Wij kunnen voor jou een set banners ontwerpen in de 6 meest voorkomende maten. Een losse banner kost 75 euro.  

Je krijgt niet alleen een setje banners, maar ook gratis onze deskundige mening en advies over hoe je je banners het beste kunt laten maken, wat er wel en niet in moet, zodat ze ook echt zo veel mogelijk kliks krijgen.

En we geven je ook advies over hoe je het beste je nieuwe bezoekers kunt opvangen als ze eenmaal op je site komen.

Wil je dat we dit voor je gaan regelen? Neem dan contact op met WebsiteKlusjes.com. Tussen 10.00 en 17.00 uur kun je bellen naar: 040-2085373 (NL) en 011/547498 (B). Of je gebruikt het contactformulier.

 


Informatie

Meer informatie
Voorgaande nummers van deze weekthemamails vind je hier. Voor meer informatie kun je altijd terecht op onze website: www.AlphamegaHosting.com/SiteCoach
 
Enthousiast? Geef het door!
Ben jij ook enthousiast over deze weekthema's? Deel het dan met je vrienden en kennissen. Je mag dit nummer vrij doorsturen (forwarden). Je kunt mensen ook verwijzen naar onze website: www.AlphamegaHosting.com/SiteCoach.
 
Vragen, ideeën of opmerkingen?
Op onder meer Facebook en Twitter kun je met ons en met andere webmasters van gedachten wisselen over de onderwerpen die binnen Alphamega SiteCoach besproken worden. Uiteraard kun je er ook terecht met andere websitevragen. Ben je al klant van Alphamega, dan kun je natuurlijk ook de helpdesk bellen.


Copyright 2013. Plaats onze artikelen op jouw site

Alle teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en zijn intellectueel eigendom van Alphamega Hosting B.V. Wil je één of meer artikelen uit deze nieuwsbrief overnemen, dan is dat slechts toegestaan onder de voorwaarde, dat je direct onder het artikel:

 
1. vermeldt dat het artikel van AlphamegaHosting.com/SiteCoach komt,
2. vermeldt dat het artikel copyright 2013 van Alphamega Hosting B.V. is,
3. een duidelijke en werkende link plaatst naar www.AlphamegaHosting.com/SiteCoach (de link mag geen affiliatecode bevatten).
 
Voorbeeld:
Bron: www.AlphamegaHosting.com/SiteCoach - (C) 2013 - Alphamega Hosting B.V.