FAQ (Veel gestelde vragen)

Je kunt op twee manieren in onze veel gestelde vragen zoeken:

A.  Klik op één van onderstaande links. Alle vragen zijn ingedeeld in verschillende categorieën.   of B. 
Typ in het vakje hieronder één of meer woorden van je vraag in en klik op zoek.
::: Klik hier voor alle FAQ categorieën
    
::: Support
        
::: DNS
            
::: Wat is DNS eigenlijk?
            
::: DNS parking
            
::: Kan ik bij jullie een domeinnaam (laten) koppelen aan mijn eigen (of externe) nameserver of IP-adres?
            
::: Kan ik bij jullie speciale DNS-instellingen doen, zoals het wijzigen van A-records, MX-records en dergelijke?
            
::: Ik wil mijn email laten afhandelen door Google Aps of een andere externe partij, maar wel mijn domeinnaam en hosting bij jullie onderbrengen. Is dat mogelijk?
            
::: DNS-begrippen
            
::: Kan ik met een DNS-wijziging ervoor zorgen dat mijn bestaande website ook via mijn losse domeinnaam te bereiken is?
            
::: Wat betekent Time To Live (TTL) bij mijn geavanceerde DNS-instellingen?
            
::: Wat houden prioriteit-instellingen in bij mijn MX-record(s)?
            
::: Help! Ik heb een fout gemaakt met het wijzigen van de DNS-instellingen bij mijn domeinnaam. Wat nu?
            
::: Hoe maak ik een TXT record aan?
 

::: Wat is DNS eigenlijk?

DNS is de afkorting van Domain Name Service (System). Dit briljante systeem bestaat uit een groot aantal super snelle computers in het wereldwijde web. Samen zorgen die ervoor dat alle op internet aangesloten domeinnamen bereikbaar zijn.

Je kunt DNS wel een beetje vergelijken met een telefoonboek. Zoals je in een telefoonboek een telefoonnummer bij een naam opzoekt, vertaalt het DNS-systeem domeinnamen naar IP-nummers (ook wel IP-adressen genoemd). Dus als je bijvoorbeeld AlphamegaHosting.com intypt wordt die domeinnaam vertaalt naar IP-adres: 93.187.216.35.

Stel je voor dat je voor iedere website zo'n nummer moet intypen... Dus je begrijpt wel dat DNS onmisbaar is voor het gebruik van internet en voor alles wat daarmee te maken heeft.

Leuk weetje: DNS is ontworpen door Paul Mockapetris in 1985. We hebben overigens een filmpje voor je waarin DNS op een leuke manier wordt uitgelegd. Check it out!


Naar boven
::: DNS parking

Met een domeinnaam kun je een hele hoop doen. Je kunt die zelfs parkeren! :-) Hoe dat werkt, gaan we je hier even uitleggen.

Als iemand een domeinnaam heeft die niet gekoppeld is aan een website (hostingaccount), dan wordt dat domein 'geparkeerd'. Hostingbedrijven zoals wij verlenen deze service om domeinnamen voor jou te bewaren op een zogenaamde 'parkingserver', totdat je er klaar voor bent om iets met de domeinnaam te gaan doen. Zoals bijvoorbeeld mailen of een website bouwen. Tot die tijd verwijst de domeinnaam naar een pagina van het hostingbedrijf met een korte uitleg.

Alphamega heeft als service de mogelijkheid om een losse domeinnaam te laten verwijzen naar een andere domeinnaam waar wel een website aan hangt of bijvoorbeeld naar je Facebookpagina. Bij andere hostingbedrijven die stunten met lokkertjes (lage prijs voor het eerste jaar) moet je deze service apart bijbetalen, maar bij ons zit dat bij de domeinnaamprijs inbegrepen.

Bij ons kun je ook op ieder moment upgraden naar een pakket dat bij je past. Zie ook http://www.alphamegahosting.com/hosting/pakketinhoud

Ook bieden we je in ons Controlpanel de mogelijkheid om zelf de DNS-instellingen van de domeinnaam te beheren. Meer daarover vind je hier.


Naar boven
::: Kan ik bij jullie een domeinnaam (laten) koppelen aan mijn eigen (of externe) nameserver of IP-adres?

Ja hoor. Geen probleem! Je kunt op verschillende manieren dingen instellen voor je domeinnaam. Zo kun je, als je een losse domeinnaam bij ons hebt besteld, die laten verwijzen naar een domeinnaam of IP-adres van jouw keuze. Dit kun je instellen in je Controlpanel.

Als je de nameservers voor je domeinnaam wilt laten aanpassen, geef dan even de gewenste wijziging aan ons door via het supportsysteem. We zullen het dan zo snel mogelijk voor je regelen.

Als je bepaalde DNS-records (zoals bijvoorbeeld een A-record of CNAME) wilt aanmaken of wijzigen kun je dit ook zelf doen in het Controlpanel, hieronder leg ik je graag uit hoe je dat doet:

Als je ingelogd bent in het Controlpanel, klik je op de domeinnaam waar het over gaat. Vervolgens klik je op "DNS-instellingen". Je kunt hier de instellingen voor je domeinnaam wijzigen.

- CNAME-records toevoegen/wijzigen (verwijzingen naar een ander (sub-)domein)
- A-records toevoegen/wijzigen (verwijzingen naar een IP-adres)
- MX-records toevoegen/wijzigen (verwijzingen naar een mail-server)

Staan jouw gewenste DNS wijzigingen hier niet tussen. Klik dan door naar Geavanceerde instellingen, daar heb je nog meer mogelijkheden.

Houd er rekening mee dat het 24 tot 48 uur kan duren voordat DNS-servers wereldwijd de wijziging hebben verwerkt. We raden je dan ook aan om de instellingen alleen door te voeren als je zeker weet dat deze goed zijn.

Weet je het niet zeker, dan raden wij je aan om contact op te nemen met je systeem-/of netwerkbeheerder. Deze kan je helpen bij het invoeren van deze instellingen.

Mocht je nog vragen hebben, bel ons dan gerust: in Nederland 040 2085353 en in BelgiŰ 011/547498 (maandag t/m vrijdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur).


Naar boven
::: Kan ik bij jullie speciale DNS-instellingen doen, zoals het wijzigen van A-records, MX-records en dergelijke?

Jazeker! Wij hebben het voor jou gemakkelijk gemaakt. Je kunt namelijk de DNS-instellingen toevoegen en beheren in het Controlpanel.

Wanneer je hierop bent ingelogd klik je op de domeinnaam waar het over gaat, vervolgens klik je op "DNS-instellingen". Je kunt hier de instellingen voor je domein wijzigen. Let er wel op dat een klein foutje grote gevolgen kan hebben!

  • CNAME-records toevoegen / wijzigen (verwijzingen naar een ander (sub-)domein)
  • A-records toevoegen / wijzigen (verwijzingen naar een IP-adres)
  • MX-records toevoegen / wijzigen waar de mail wordt afgeleverd

Je hebt ook nog de mogelijkheid om andere dns records toe te voegen. Dit kun je doen door op 'Geavanceerde instellingen' te klikken. Klik vervolgens op 'ja ik weet het zeker'. Klik op het plus-teken achter een van de dns instellingen om een nieuw record toe te voegen. Bij het record type kun je dan kiezen wat oor soort dns record het moet worden. Vul de rest van de gegevens in en klik op 'sla op'.

Om de wijzigingen door te voeren moet je nog een keer extra er voor kiezen om de wijzigingen op te slaan en ze daarna publiceren om het door te voeren.

Houd er rekening mee dat het 24 tot 48 uur kan duren voordat DNS servers wereldwijd de wijziging hebben verwerkt. Let ook op dat het wijzigen van de DNS grote gevolgen voor jouw domeinnaam kan hebben. Een verkeerde instelling kan er namelijk voor zorgen dat jouw website of email niet meer (volledig) werkt.

We raden je dan ook aan om de instellingen alleen door te voeren als je zeker weet dat deze goed zijn. Weet je het niet zeker, dan raden wij je aan om contact op te nemen met je systeem-/of netwerkbeheerder. Deze kan je ondersteunen bij het invoeren van deze instellingen.


Naar boven
::: Ik wil mijn email laten afhandelen door Google Aps of een andere externe partij, maar wel mijn domeinnaam en hosting bij jullie onderbrengen. Is dat mogelijk?

Allereerst; wij vinden het heel fijn dat je je domeinnaam en hosting bij ons wilt laten. Het antwoord op je vraag is; Ja, zowel bij een losse domeinnaam als een domeinnaam gekoppeld aan een hosting-pakket kun je zelf je DNS-instellingen aanpassen. Het is dan ook mogelijk om de website bij ons onder te brengen terwijl je de email laat afhandelen door een externe partij zoals bijvoorbeeld Google Aps of Hosted Exchange.

Welke DNS-wijzigingen je precies moet doorvoeren kun je vinden of opvragen bij de partij die jouw email moet gaan afhandelen.

Om de wijzigingen door te voeren ga je allereerst naar ons Controlpanel.

Als je in het Controlpanel bent, dan klik je op de domeinnaam waar je de instellingen voor wilt doen. Vervolgens klik je op "DNS-instellingen". Je kunt hier de instellingen voor je domein wijzigen.

Wat kun je allemaal doen?

- CNAME-records toevoegen / wijzigen (verwijzingen naar een ander (sub-)domein)
- A-records toevoegen / wijzigen (verwijzingen naar een IP-adres)
- MX-records toevoegen / wijzigen waar de mail wordt afgeleverd

Staan jouw gewenste DNS-wijzigingen hier niet tussen. Klik dan door naar geavanceerde instellingen. Hier kun je nagenoeg alle voorkomende DNS-instellingen toevoegen en/of beheren.

Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening moet houden als je de email door een andere partij laat regelen en bij ons een hosting-pakket hebt voor je website, ik zal ze hieronder aan je uitleggen.

1. Als je alle DNS-wijzigingen gedaan hebt en de email bij de externe partij functioneert goed dan is het verstandig om de e-mail functie bij ons in het Controlpanel uit te zetten. Hiermee voorkom je dat, wanneer je bijvoorbeeld in je website een email formulier of script hebt staan, de server zelf de email toch aflevert in de mailbox bij ons op de server in plaats van bij de juiste externe partij. Doordat de server zelf het pakket met de domeinnaam beheert zal deze namelijk niet de DNS servers raadplegen voor de juiste locatie/server, maar de email bij zichzelf afleveren en niet bij de juiste externe partij. Volg je het nog?

Pfoeh.. het volgende punt :-)

2. Je moet er ook rekening mee houden dat, als je de email ergens anders laat afhandelen, wij jou niet meer kunnen helpen met een email probleem. Wij weten dan niet hoe de email instellingen geregeld zijn en wat je afgesproken hebt met de externe partij. Natuurlijk kunnen we je wel adviseren of op weg helpen, maar de externe partij moet jouw vraag definitief beantwoorden of je probleem verhelpen.

Na het instellen van je DNS moet je er wel rekening mee houden dat het tot 24 uur kan duren voordat DNS servers wereldwijd de wijziging hebben verwerkt. Het is ook belangrijk te weten dat het wijzigen van de DNS gevolgen voor jouw domeinnaam kan hebben. Een verkeerde instelling kan er namelijk voor zorgen dat jouw website of email niet meer (volledig) werkt. Dat zou natuurlijk heel vervelend zijn.

We raden je dan ook aan om de instellingen alleen door te voeren als je zeker weet dat deze goed zijn. Weet je het niet zeker, dan raden wij je aan om even te bellen of mailen met je systeem-/of netwerkbeheerder. Deze kan je helpen bij het invoeren van deze instellingen.

Mocht je nog vragen hebben, stuur ons dan even een bericht. Klik hier

Naar boven
::: DNS-begrippen

We kunnen ons voorstellen dat je met al die technische DNS termen niet meer precies weet hoe het nu allemaal zit. Daarom hebben we de begrippen voor jou op een rijtje gezet.

A-record: Verwijzing naar een IP adres van een server die de functies die bij je domeinnaam horen beheert.
CNAME (Canonical name): Verwijzing naar een (sub-)domein. Dit kan ook een alias zijn van een A-record.
MX-record: Verwijzingen naar een mailserver. Iedere mailserver krijgt hier ook een eigen prioriteit toegewezen.
TXT-record: Hierin kun je eventueel aantekeningen of notities kwijt voor je domeinnaam. Dit wordt nu ook gebruikt als SPF (anti-spam initiatief).
SPF-record: Hierin kun je mailservers identificeren die toestemming hebben om namens jouw domeinnaam mails te verzenden. Het doel van een SPF-record is om te voorkomen dat spammers berichten versturen met jouw domeinnaam als afzender.
SRV-record: Dit is een relatief nieuw record dat gebruikt wordt om services zoals VOIP aan te duiden. Hiermee kan via DNS achterhaald worden welke server een bepaalde service verzorgt voor de domeinnaam.
NS-record: Hierin wordt aangeven welke nameservers de authoritative nameservers zijn, de nameservers beheren de rest van de DNS-instellingen.

We hebben overigens een filmpje voor je waarin DNS op een leuke manier wordt uitgelegd. Check it out!

Mocht je nog vragen hebben, stuur ons dan even een bericht. Klik hier

Naar boven
::: Kan ik met een DNS-wijziging ervoor zorgen dat mijn bestaande website ook via mijn losse domeinnaam te bereiken is?

Ja, je kunt met een DNS-aanpassing een losse domeinnaam of een gedeelte (bijvoorbeeld alleen het www-gedeelte) via DNS doorverwijzen naar een andere domeinnaam of website.

Dit kun je bereiken door een CNAME record aan te maken.

Met een CNAME record kun je een verwijzing maken naar een andere domeinnaam en dus ook naar je website. Je zou dan ook bijvoorbeeld www.mijndomeinnaam.nl kunnen laten verwijzen naar domeinnaam.com.

Hoe doe je dit? Klik hier (link naar FAQ met titel: Kan ik bij jullie DNS-instellingen doen, zoals het wijzigen van A-records, MX-records en dergelijke?

Effect voor Google? Helemaal niets. Als het puur om een verwijzing gaat dan zou je beter voor bijvoorbeeld een 301-doorverwijzing kunnen kiezen.

Heb je de losse domeinnaam bij Alphamega staan dan kun je deze doorverwijzing het makkelijkst instellen via ons Controlpanel. Hoe je dit kunt doen? Klik hier

Mocht je nog vragen hebben, stuur ons dan even een bericht. Klik hier


Naar boven
::: Wat betekent Time To Live (TTL) bij mijn geavanceerde DNS-instellingen?

TTL (Time To Live) staat voor de tijdsduur dat de adresgegevens van het DNS-record in de cache (niet cash dus :-) ) staan. Wanneer de TTL periode is verlopen zal er opnieuw aan de nameservers gevraagd worden waar een website gevonden kan worden, op welk adres de gevraagde website staat.

Hoe korter deze waarde ingesteld is hoe sneller de nameservers weer geraadpleegd worden voor het juiste adres. Een korte TTL waarde zorgt echter voor een grote belasting op de nameservers, het is dan ook aan te raden deze waarde te laten staan op bijvoorbeeld 24 uur.

Het aanpassen van een TTL waarde kan ook heel handig zijn. Als je bijvoorbeeld je website gaat verhuizen naar een andere locatie/server. Als je de TTL waarde verkort kun je er op die manier voor zorgen dat wanneer de verhuizing plaatsvindt je binnen een aantal minuten verhuist bent. Heb je de TTL waarde niet aangepast dan zou dit bijvoorbeeld 24 uur duren.

De eenheid die gebruikt wordt bij TTL waarde zijn secondes. Zoals vermeld is de 24 uur een redelijke en dan ook de meest gebruikte waarde, wanneer je 24 uur wilt instellen zou je invullen 86400 seconden, dat staat gelijk aan 24 uur.

Een TTL-waarde van 86400 betekent dan het volgende: Ook al doe jij een wijziging in een DNS-record, DNS-servers overal ter wereld zullen nog maximaal 24 uur de oude waarde uit hun cache kunnen gebruiken.

We hebben overigens een filmpje voor je waarin DNS op een leuke manier wordt uitgelegd. Check it out!

Mocht je nog vragen hebben, stuur ons dan even een bericht. Klik hier

Naar boven
::: Wat houden prioriteit-instellingen in bij mijn MX-record(s)?

De prioriteit-instellingen bij MX-records zijn noodzakelijk om aan te geven naar welke server de email moet worden afgeleverd. Bij MX-records geldt hoe lager de waarde hoe hoger de prioriteit.

We hebben overigens een filmpje voor je waarin DNS op een leuke manier wordt uitgelegd. Check it out!

Mocht je nog vragen hebben, stuur ons dan even een bericht. Klik hier

Naar boven
::: Help! Ik heb een fout gemaakt met het wijzigen van de DNS-instellingen bij mijn domeinnaam. Wat nu?

Allereerst, geen paniek :-).

Via deze FAQ gaan we je zo goed mogelijk uitleggen hoe je een fout kunt corrigeren. Een foutje maken kan gebeuren, maar bij DNS-instellingen kan dat er voor zorgen dat er iets niet meer werkt als je de wijzigingen al gepubliceerd hebt.

Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen, afhankelijk van welke fase van de DNS aanpassing je nu bent.

Wat kan er allemaal aan de hand zijn? (Neem het scherm van het Controlpanel er ook even bij)

Je hebt een foute DNS-instelling gedaan, maar nog niet opgeslagen:
Dit is makkelijk op te lossen, klik op de link 'Teruggaan naar laatst opgeslagen versie', hiermee zijn de laatst gepubliceerde instellingen weer actief.

Je hebt een foute DNS-instelling gedaan en je hebt geklikt op "Opslaan":
Dit is ook snel te verhelpen, klik in dit geval op de link 'Wijzigingen annuleren'. De laatst gepubliceerde DNS instellingen zijn weer geactiveerd.

Je hebt een foute DNS-instelling gedaan en deze ook al opgeslagen Ún gepubliceerd:
Heel erg vervelend, want in eerste instantie zie je nu geen link meer om de fout meteen te herstellen (oeps), maar dit is uiteraard wel mogelijk. ;-) Het beste wat je kunt doen is om de wijziging nogmaals te doen met de juiste instellingen. Mits je nog weet wat je gedaan hebt. :-)

Wat kun je verder nog doen?

Als je niet meer weet wat je fout gedaan hebt, of je hebt heel veel aanpassingen gedaan waarvan je niet helemaal zeker bent dan kun je dit corrigeren bij geavanceerde instellingen. Klik hiervoor op de link 'Geavanceerde instellingen' in het DNS-scherm, je krijgt nu de vraag of je zeker weet dat je naar dit gedeelte wilt aangezien je er meer aanpassingen kunt doen dan in het algemene gedeelte. Klik hier op de knop 'Ja, ik weet het zeker'.

In dit geavanceerde scherm zie je alle DNS-instellingen die actief zijn onder elkaar staan in plaats van onderverdeeld in soorten records.

Als je klikt op de link 'Originele instellingen herstellen' dan worden alle aangepaste DNS-instellingen ongedaan gemaakt en wordt alles terug gezet naar hoe het standaard door ons ingesteld staat, maar je wijzigingen worden niet onmiddellijk doorgevoerd.

Je hebt dan hierna de mogelijkheid om de juiste wijzigingen door te voeren voordat je de instellingen opslaat en/of publiceert.

Mocht je nu alle aanpassingen in de DNS willen verwijderen en geen nieuwe aangepaste DNS-instellingen willen toepassen dan kun je ook klikken op de link 'Custom DNS verwijderen voor dit domein'. Maar let op! Dit wordt onmiddellijk doorgevoerd, je hoeft niets meer apart op te slaan of te publiceren.

Wanneer je terug wilt naar onze standaard instellingen dan is dit natuurlijk erg fijn, dat scheelt je een paar kliks, maar wanneer je wel nog een DNS aanpassing wilt doen kan dit voor extra wachttijd zorgen, na iedere DNS aanpassing kan het namelijk 24 uur duren voor deze wijzigingen actief zijn. Dit is afhankelijk van het feit of je een nieuw record maakt of een bestaand record aanpast.

If all else fails...

Kom je er echt niet uit, dan kun je ons klusteam bellen. Zij kunnen dan kijken of ze het voor jou kunnen fixen.

Mocht je nog vragen hebben, stuur ons dan even een bericht. Klik hier

Naar boven
::: Hoe maak ik een TXT record aan?

Het kan zijn dat je voor de koppeling van bijvoorbeeld Microsoft Office 365 of Google Analytics een zogenaamd 'TXT Record' aan dient te maken. Dit kun je zelf doen wanneer je inlogt in jouw Controlpanel. Hieronder lees je hoe:

Log in op jouw Controlpanel (https://controlpanel.alphamegahosting.com) met jouw gebruikersnaam en wachtwoord.

Klik onder 'Productoverzicht' de domeinnaam aan waar je het TXT record voor toe wenst te voegen. Kies vervolgens voor 'DNS-Instellingen' en klik daarna op 'Geavanceerde instellingen'.

Klik naast één van de zogenaamde 'CNAME Records' op het plusje en kies bij 'Record Type' voor TXT. Je kunt nu de gegevens invullen voor het TXT record.

Klik op 'Sla op'. Let op! Het Controlpanel vraagt je vervolgens nogmaals om de wijziging op te slaan Ún vervolgens te publiceren. Zorg ervoor dat je beide uitvoert, anders zal de DNS wijziging niet worden doorgevoerd. Houd er rekening mee dat het 24 tot 48 uur kan duren voordat DNS servers wereldwijd de wijziging hebben verwerkt.

Naar boven

Kun je het antwoord op je vraag niet vinden in de FAQ? Dan kun je kiezen uit de onderstaande mogelijkheden:

Je kunt ons mailen:
Klik hier om een vraag te stellen aan het Alphamega Support Team

Je kunt ons ook bellen tijdens kantooruren:
Voor Nederland: 040-2085353, voor BelgiŰ: 011-547498.Naar boven